Το Επικρατείας αποτυπώνει τη σύγχυση του ΠΑΣΟΚ

Το Επικρατείας αποτυπώνει τη σύγχυση του ΠΑΣΟΚ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς εκπλήξεις στις εκλόγιμες θέσεις δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σηματοδοτεί κυρίως την αμφίπλευρη διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος την οποία επιχειρεί ο κ. Γ. Παπανδρέου στο πλαίσιο δημιουργίας της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης». Τις τέσσερις από τις έξι πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι κ. Στ. Μάνος και Ανδρ. Ανδριανόπουλος από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και η πρώην πρόεδρος του ΣΥκ. M. Δαμανάκη και ο κ. M. Ανδρουλάκης, που χθες το πρωί γνωστοποίησε ότι εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ, από την Αριστερά. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τέθηκε η κοινοτική επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανταποκρίθηκε στη βούληση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει επίσης, κατά την προεκλογική περίοδο, χρέη εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Την 6η εκλόγιμη θέση καταλαμβάνει ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη κ. Σ. Κοσμίδης. Παράλληλα, ο κ. Γ. Λαλιώτης κατέλαβε την τιμητική 12η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η τοποθέτηση της κ. Αννας Διαμαντοπούλου ως επικεφαλής είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό με τον κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς η κοινοτική επίτροπος -η οποία ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι θα απέχει των καθηκόντων της στην επιτροπή- πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, έχει ευρωπαϊκή καταξίωση, σηματοδοτεί την ανανέωση και το «εκσυγχρονιστικό» ρεύμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και είναι γυναίκα. Αντιθέτως, μέχρι και προχθές το βράδυ παρέμενε σε εκκρεμότητα, εάν η κ. Διαμαντοπούλου θα αναλάμβανε και τη θέση της εκπροσώπου καθώς η ίδια δεν το επιθυμούσε. Τελικώς, η κοινοτική επίτροπος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς άλλες λύσεις που εξετάστηκαν, περιλαμβανομένης προχθές και αυτής του κ. Ανδρουλάκη, απορρίφθηκαν για διαφορετικούς λόγους.

Η τοποθέτηση των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου σε εκλόγιμες θέσεις υπήρξε μέρος της μακράς διαπραγμάτευσης που είχαν με τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου. Για λόγους πολιτικών ισορροπιών αποφασίσθηκε ως εκ τούτου η κ. Μαρία Δαμανάκη και ο κ. Ανδρουλάκης να καταλάβουν τη δεύτερη και τέταρτη θέση, αντιστοίχως. O κ. Κοσμίδης είχε προταθεί, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. T. Γιαννίτσης, από τον κ. Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιαννίτσης θα μετέχει σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. O πρωθυπουργός είχε ζητήσει να περιληφθεί σε εκλόγιμη θέση και το μέλος του Ε.Γ. κ. Δ. Θάνος, που τελικώς θα εργαστεί το επόμενο διάστημα στο κόμμα.

Πρώτη, στις μη εκλόγιμες θέσεις έχει τοποθετηθεί η κ. Ρόζα Βρεττού, πρώην στέλεχος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί ο καθηγητής Πανεπιστημίου και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γκ. Χαρδούβελης, η συμμετοχή του οποίου εκτιμάται ως «μήνυμα» προς τις αγορές για συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής. Την ένατη θέση έχει καταλάβει το στέλεχος της AEKA και γνωστή συνδικαλίστρια κ. Φωτεινή Σιάνου και τη δέκατη ο νέος αγρότης κ. K. Κωνσταντινίδης, που είχε προταθεί από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη. Την ενδέκατη τέλος θέση κατέλαβε η ηθοποιός κ. Πέμυ Ζούνη, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες περί συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ του κ. Καφετζόπουλου ή του κ. Ράμφου.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το πρωί, είχε ανακοινωθεί η ένταξη του κ. M. Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και η συμμετοχή του κ. A. Τσοχατζόπουλου στο επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Αριστεράς και των φιλελευθέρων θα αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή