H κ. Διαμαντοπούλου ενόχλησε τις Βρυξέλλες

H κ. Διαμαντοπούλου ενόχλησε τις Βρυξέλλες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκαλεί στις Βρυξέλλες η πρόωρη αναχώρηση της κ. Διαμαντοπούλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της τοποθέτησής της στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Είναι μία κίνηση που ουσιαστικά αφήνει την Ελλάδα χωρίς εκπροσώπηση στο σημαντικότερο κοινοτικό όργανο σε περίοδο λήψης κρισίμων αποφάσεων. Επισήμως, η κ. Διαμαντοπούλου δεν παραιτήθηκε από την Επιτροπή, απλώς απέχει των καθηκόντων της (χωρίς να αμείβεται) μέχρι την ημέρα των εκλογών, ένας διακανονισμός που χωρίς να είναι παράνομος, ενδεχομένως δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του οργάνου. H κ. Διαμαντοπούλου αναμένεται να εγκαταλείψει οριστικά τη θέση μετεκλογικώς, για να αντικατασταθεί από άτομο της επιλογής της νέας κυβέρνησης.

Είναι πάντως σημαντικό ότι με παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η ύστατη πράξη της ως επιτρόπου, η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει χθες στην Αθήνα για την παρουσίαση του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού. Οπως εξήγησε εκπρόσωπος της Επιτροπής, η απόφαση αυτή ελήφθη εκ φόβου μήπως τα όσα ειπωθούν στη συνέντευξη εμπλέξουν έστω και εμμέσως την Επιτροπή στον εσωτερικό προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα.

Ομως μέχρις ενός βαθμού αυτό έχει συμβεί, λόγω της διοχέτευσης από το περιβάλλον της, διαφόρων εκτιμήσεων περί του μεγέθους των κονδυλίων που φέρεται να προβλέπει για την Ελλάδα ο νέος προϋπολογισμός της Ενωσης. Τούτο δε ενώ είναι γνωστό στις Βρυξέλλες ότι η ίδια η Επιτροπή δεν έχει καν προβεί σε υπολογισμό των κονδυλίων αυτών, τα οποία επιπλέον θα πρέπει, όταν υπάρξει σχετική εισήγηση, να εγκριθούν και από τις κυβερνήσεις, σε μια διαπραγμάτευση που ενδέχεται να κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και σε κάθε περίπτωση δεν θα ολοκληρωθεί παρά στα μέσα του 2005 το νωρίτερο… Μάλιστα, ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνει την ερχομένη εβδομάδα, όταν συνεδριάσει η Επιτροπή για να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με το ποιες περιφέρειες θα παραμείνουν και στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στον λεγόμενο «Στόχο 1», ο οποίος είναι κατά πολύ ο πλέον «προσοδοφόρος» από πλευράς κονδυλίων. H πανευρωπαϊκή προσθαφαίρεση περιφερειών θα αποτελέσει αναμφίβολα αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των Επιτρόπων, όμως από την κρισιμότατη συζήτηση αυτή η Ελλάδα θα απουσιάζει, λόγω των προεκλογικών υποχρεώσεων της κ. Διαμαντοπούλου.

Για τους τύπους, την απούσα Επίτροπο θα αντικαταστήσει η αρμοδία για το περιβάλλον Σουηδέζα επίτροπος, Μάργκο Βάλστρομ, κάτι που ώς ένα βαθμό αποτελεί και απόδειξη της αίσθησης του χιούμορ του Ρομάνο Πρόντι: η Βάλστρομ είναι επίτροπος της χώρας που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της προσπάθειας… περιορισμού των κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Την ανησυχία της για τις συνέπειες της πρόωρης αναχώρησης της κ. Διαμαντοπούλου εξέφρασε άλλωστε από τις Βρυξέλλες και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα μείνουν πίσω θέματα τα οποία πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή