Καθοριστική η συμβολή της Ευρώπης

Καθοριστική η συμβολή της Ευρώπης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σύγκλιση τετραμερούς διασκέψεως υπό τον γενικό γραμματέα του OHE κ. Κόφι Ανάν σε περίπτωση μη συμφωνίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου και του κατοχικού ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς, αντιμετωπίσθηκε αρχικώς θετικά από την Ουάσιγκτον, αλλά δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Κατ’ αρχάς οι διαδικαστικοί όροι που θέτει ο κ. Ανάν είναι απαράδεκτοι, ορίζοντας με άλλα λόγια χρονοδιαγράμματα για δημοψηφίσματα και διεκδικώντας τον ρόλο του επιδιαιτητή με αρμοδιότητα να καλύψει ο ίδιος τα κενά επί των οποίων δεν υπάρχει συμφωνία, διότι διά του τρόπου αυτού καταργούνταν κάθε υπόσταση κράτους μέλους του OHE, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διαπραγματεύθηκε επιτυχώς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξίσου ουσιαστικό είναι το γεγονός ότι ενώ η δραστηριοποίηση των ΗΠΑ και του κ. Ανάν γίνεται για να επιτευχθεί η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην EE, το σχέδιο Ανάν είναι ασύμβατο, σε κρίσιμα σημεία, με το κοινοτικό κεκτημένο. Στην πρόταση περί συγκλίσεως τετραμερούς διασκέψεως, ο κ. Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι θα πρέπει να συμμετέχει εκπρόσωπος της E.E., ο οποίος και θα διαφυλάξει τη λειτουργικότητα και τη συμβατότητα της συμφωνίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Εάν ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος αποδεχόταν την πρόταση της τετραμερούς, τότε θα δέσμευε την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδος να επωμισθεί ευθύνες και συνέπειες αποφάσεων και διαδικασιών που υιοθέτησαν ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης και ο κ. Γ. Παπανδρέου ως υπουργός των Εξωτερικών. Επισημαίνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και η τετραμερής θα συνέλθει σύμφωνα με πληροφορίες στις 15 Μαρτίου, μία εβδομάδα αργότερα.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί έκφανση πολιτικής ανευθυνότητος εάν όχι δόλου το γεγονός ότι οι κ.κ. Σημίτης και Παπανδρέου δεν πάγωσαν τη διαδικασία λόγω των εκλογών. Και ο ισχυρισμός του κ. Παπανδρέου ότι εμείς ζητήσαμε τη λύση διά του OHE δεν σημαίνει ότι η Ελλάς και η Κύπρος πρέπει να αποδεχθούν οιανδήποτε λύση για το Κυπριακό, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Ο νέος ρόλος

Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του κ. Παπαδόπουλου και τοποθετηθεί εκπρόσωπος της E.E. τότε θα πρέπει να διασφαλισθεί εκ των προτέρων ότι δεν πρέπει ο ρόλος του να είναι διακοσμητικός και προσχηματικός για την προώθηση σχεδίου ασυμβάτου προς το κοινοτικό κεκτημένο. Το ενδεχόμενο μη επιτεύξεως συμφωνίας δεν πρέπει να δημιουργεί δέος στην ελληνική πλευρά, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί και πλήρως στην E.E. την 1η Μαΐου και αυτή ακριβώς η επιτυχία δεν πρέπει να αμαυρωθεί με λύση, μη λειτουργική και ασύμβατη με τα ισχύοντα στην E.E. που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες και πλέον επικίνδυνες περιπλοκές στην περιοχή, τόνιζαν διπλωματικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή