Πυρετός διαβουλεύσεων στην Αθήνα

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Αθήνα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετό διαβουλεύσεων και συσκέψεων προκάλεσαν στην Αθήνα οι εξελίξεις στο Κυπριακό. O πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσουν σχετικά, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλή.

Στην επικοινωνία τους, οι δύο άνδρες συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει εκτός της προεκλογικής και κομματικής αντιπαράθεσης, καθώς και ότι πρέπει να στηριχθούν οι αποφάσεις της Λευκωσίας.

Μετά την ενημέρωση προς τον κ. Στεφανόπουλο, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, όπου επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία που υπάρχει για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε σύμφωνοι ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ότι βάση της λύσης αυτής είναι το σχέδιο Ανάν, ότι θα πρέπει να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ακολουθεί τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου», είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος είχε επίσης επικοινωνία με τον κ. Παπαδόπουλο, επέμεινε ιδιαίτερα στη δήλωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου. «H Κύπρος είναι πια μια ευρωπαϊκή χώρα και κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς στηρίζουμε, όπως πάντα, την κυπριακή κυβέρνηση και είμαστε δίπλα της», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ενημέρωση κομμάτων

Για την έντονη κινητικότητα που επικρατεί αναφορικά με το Κυπριακό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε χθες τόσο την γ.γ. του KKE κ. Αλέκα Παπαρήγα, όσο και τον πρόεδρο του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλο. Νωρίτερα, πάντως, η κ. Παπαρήγα είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην «εκβιαστική», όπως τη χαρακτήρισε, διαδικασία που ακολουθείται στο Κυπριακό. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην όλη διαδικασία, είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις ιδιαίτερες επιδιώξεις και σχέσεις των ΗΠΑ με την ηγεσία της Τουρκίας, που αφορά γενικότερα ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, τέλος, ο κ. N. Χουντής δήλωσε ότι «δεν πρέπει να υιοθετηθούν διαδικασίες που ενδεχομένως θα τροποποιούσαν τη βάση αυτή και θα επιχειρούσαν να εμφανίσουν το Κυπριακό ως διμερές ελληνοτουρκικό ή ως δικοινοτικό πρόβλημα. O ΣΥστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στην επιδίωξη της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποκρούσει αποφασιστικά τις αμερικανικές πρωτοβουλίες που κύριο στόχο έχουν όχι τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού αλλά τη διευκόλυνση της Τουρκίας για να αποσπάσει από την E.E. ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή