Με συμμετοχή της E.E., η λύση του Κυπριακού

Με συμμετοχή της E.E., η λύση του Κυπριακού

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού για γερά νεύρα αποδεικνύονται οι συναντήσεις της Νέας Υόρκης μεταξύ του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς. Ιδιαίτερα δε, καθώς από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς οι κινήσεις περιορίστηκαν σε επίπεδο τακτικών ελιγμών, ενώ οι θέσεις της επί της ουσίας παραμένουν οι ίδιες και το ίδιο αδιάλλακτες. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τις θέσεις, που παρουσίασε ο κ. Ραούφ Ντενκτάς στον γενικό γραμματέα κατά τις τρέχουσες συνομιλίες και οι οποίες παραπέμπουν στις γνωστές αξιώσεις του περί δύο κρατών, δύο κυριαρχιών κ.λπ.

Η προσοχή, πάντως, επικεντρώνεται σε δύο ζητήματα επί του παρόντος. Στον επιδιαιτητικό ρόλο του γενικού γραμματέα και στο δημοψήφισμα. O κ. Ανάν ζητεί να εξουσιοδοτηθεί από τις δύο πλευρές να συμπληρώσει ο ίδιος τα κενά στο σχέδιό του, τα οποία δεν συμφωνούν να συμπληρώσουν οι δύο πλευρές και να παραπέμψει ο ίδιος τη συμφωνία σε δημοψήφισμα. H τουρκική πλευρά διακατέχεται από ευφορία μετά την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ντενκτάς και για τα δύο. Προβάλλεται μάλιστα η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις αναπτύχθηκαν στη βάση του τουρκικού σχεδιασμού, παραλληλίζοντας μάλιστα τον τρόπο που ενήργησε η τουρκική πλευρά με το… 1974. Οπως τότε, επισημαίνεται από τους Τούρκους, ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ έδωσε την εντολή για την εισβολή, όταν πήρε το κωδικοποιημένο μήνυμα από τη Γενεύη και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, ότι «η Αϊσιέ πήγε διακοπές». Τώρα, η εντολή στον Ντενκτάς να καταθέσει την πρόταση για τετραμερή δόθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την Κορέα. O κ. Ερντογάν είπε συγκεκριμένα ότι «δόθηκε στον Ντενκτάς οδικός χάρτης και τώρα πρέπει να τον ακολουθήσει.»

Η Αγκυρα

Η τουρκική πρόταση συνίσταται στο εξής:

Πρώτον, να προσπαθήσουν οι δύο πλευρές έως τις 15 Μαρτίου να συμφωνήσουν στη συμπλήρωση των κενών.

Δεύτερον, για όσα κενά δεν συμφωνήσουν, να κληθεί από τον γενικό γραμματέα του OHE τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών για να συμπληρώσει τα κενά.

Τρίτον, στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε να ανατεθεί στην Ελλάδα και στην Τουρκία να συμπληρώσουν τα κενά.

Τέταρτον, αν ούτε τότε δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε να ανατεθεί στον γενικό γραμματέα να το πράξει και να παραπέμψει το αποτέλεσμα σε χωριστά δημοψηφίσματα.

Η απάντηση

Η απάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν:

– O γενικός γραμματέας, όχι μόνο να συγκαλέσει μια τέτοια διάσκεψη, αλλά να τελεί υπό την αιγίδα του και με την προϋπόθεση η συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχει διαβουλευτικό ή διευκολυντικό (facilitator) χαρακτήρα.

– Σε μια τέτοια διάσκεψη να λάβει μέρος και η Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η συμβατότητα του τρόπου συμπλήρωσης των κενών με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

– Πριν ανατεθεί ρόλος επιδιαιτητή στον γενικό γραμματέα, να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην περίπτωση που η απάντηση στις θέσεις αυτές είναι θετική, τότε οι συνομιλίες στη Λευκωσία θα αρχίσουν στις 18 Φεβρουαρίου. H μπάλα όμως, όπως εκτιμά η Λευκωσία, θα βρίσκεται και πάλι στο γήπεδο των Τούρκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή