Σε δίκη 6 από τους 28 για τα επεισόδια

Σε δίκη 6 από τους 28 για τα επεισόδια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μόνο 6 από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους για συμμετοχή στα επεισόδια, που είχαν σημειωθεί στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούνιο κατά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την σύνοδο κορυφής των ηγετών της E.E., οδηγούνται στο δικαστήριο. Χθες εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο οι έξι παραπέμπονται να δικαστούν για συμμετοχή σε δημόσια συνάθροιση πλήθους που διέπραξε βιαιοπραγίες. H κατηγορία πάντως είναι σε βαθμό πλημμελήματος και έτσι δεν αναμένεται, εφόσον το δικαστήριο τους κρίνει ενόχους, να τους επιβληθούν μεγάλες ποινές.

Για άλλους 8 το βούλευμα διατάσσει να γίνει περαιτέρω ανάκριση ενώ 13 εξ αυτών απαλλάσσονται οριστικά των κατηγοριών. Μεταξύ αυτών που απαλλάσσονται είναι και ο Ιρλανδός Σάιμον Τσάπμαν, για τον οποίο είχε καταγγελθεί, με βάση το περιεχόμενο βιντεοταινίας, ότι αστυνομικοί τοποθέτησαν στο σημείο της σύλληψής του ένα δεύτερο σακίδιο, πέρα από αυτό που κρατούσε ο ίδιος, το οποίο περιείχε αυτοσχέδιες βόμβες, με σκοπό να τον ενοχοποιήσουν. Επ’ αυτού διετάχθη προανάκριση από τον Αρειο Πάγο, την οποία διενήργησε εισαγγελέας Εφετών και αποφάνθηκε ότι το βίντεο ήταν προϊόν συρραφής και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυπτε πως αστυνομικοί τοποθέτησαν δεύτερο σακίδιο. Τώρα όμως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δέχεται ότι έγινε και τον Τσάπμαν απαλλάσσει των κατηγοριών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 από τους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και ο Τσάπμαν, είχαν πραγματοποιήσει απεργία πείνας πολλών εβδομάδων με αίτημα τη διακοπή της προφυλάκισής τους και το αίτημά τους έγινε στις αρχές Νοεμβρίου δεκτό με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Τα επεισόδια είχαν εξελιχθεί στην περιοχή της Εγνατίας οδού αλλά και μπροστά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διαδηλωτές εναντίον της παγκοσμιοποίησης είχαν προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε καταστήματα και διαμερίσματα και είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία, που έκανε χρήση χημικών ουσιών και προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα για να πάρουν τελικά το δρόμο προς τη δικαιοσύνη οι 28 εξ αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή