Τηλεοπτικές ιστορίες προεκλογικής τρέλας

Τηλεοπτικές ιστορίες προεκλογικής τρέλας

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολιτική επιστρέφει στη ζωή μας, αλλά διυλισμένη από το φίλτρο της μικρής οθόνης. Οι κόντρες, οι αφορισμοί, τα λεκτικά μαργαριτάρια, τα θλιβερά και τα ευτράπελα που ξετυλίγονται στο γυαλί τροφοδοτούν τις καθημερινές συζητήσεις μας και επηρεάζουν τόσο τους αποφασισμένους όσο και αναποφάσιστους. Επειδή ίσως έχετε χάσει κάποια επεισόδια από το σίριαλ των ημερών, σάς παρουσιάζουμε μια επιλογή από τα πιο ακραία προεκλογικά τηλεοπτικά φαινόμενα.

– H ελληνική εκδοχή του συνθήματος της κουβανικής επανάστασης «Socialismo o muerte!» είναι το «Σοσιαλισμός ή πόρτα» (εξόδου). Δύο δρόμους έχει η ζωή για τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Καψή (NET, 12.2): «Οι δύο νεοεισελθόντες είτε θα σοσιαλιστικοποιηθούν είτε θα αποχωρήσουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει».

– H προεκλογική αναμέτρηση έφερε νέες λέξεις και φράσεις στη μόδα, π.χ., διεμβολίζω, διεμβολισμός, πρωτόγνωρο, αποσυσπειρώνομαι, αποσυσπείρωση (που σύμφωνα με ορισμένους προσκεκλημένους τηλεοπτικών εκπομπών θα επέλθει στο ΠΑΣΟΚ λόγω της αμφίπλευρης διεύρυνσης), ντέρμπι, μετεγγραφές, ενώ η ζωή δείχνει πως η σοσιαλιστικοποίηση μπορεί να συνυπάρχει και με την απο-σοσιαλιστικοποίηση.

– Το παράδειγμα του ΚΚΣΕ διάλεξε ο κ. Βύρων Πολύδωρας (Star, 10.2) για να εξηγήσει την ομόφωνη και ενθουσιώδη αποδοχή των διαδοχικών ηγετών του ΠΑΣΟΚ από τα στελέχη του. «Από τον Στάλιν στον Χρούτσεφ, από τον Χρούτσεφ στον Μπρέζνιεφ, από τον Μπρέζνιεφ στον Αντρόποφ, από τον Αντρόποφ στον Τσερνιένκο, από τον Τσερνιένκο στον Γκορμπατσόφ… μέχρι που το κόμμα κατέρρευσε. Αυτό είναι το ιστορικό ανάλογο». Μόνο που η τυφλή αποδοχή ηγετών με διαφορετικό προσανατολισμό μπορεί να είναι συνταγή μακροβιότητας για ένα κυβερνών κόμμα. Μάλλον ατυχές αυτό το ιστορικό ανάλογο, αφού επιτρέπει στο ΠΑΣΟΚ να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία καμιά εξηνταριά χρόνια ακόμα.

– Και ο Μαρξ παραθυράτος! Στο αριστερό παράθυρο της οθόνης έβγαλε το Star τον Κάρολο Μαρξ, δηλαδή τη φωτογραφία του, σε μια προσπάθεια να ερμηνευθεί η «αμφίπλευρη διεύρυνση» στο ΠΑΣΟΚ. Ο τίτλος στο κάτω μέρος της οθόνης ήταν «Και ο Μαρξ τρελάθηκε!»

– Σύμφωνα με αρκετούς τηλεοπτικούς αναλυτές, το τραγούδι «Γκούτσι φόρεμα» του κ. Μαζωνάκη σηματοδοτεί τις νέες διαχωριστικές γραμμές που εμφανίζονται στην ελληνική κοινωνία. Οχι πλέον σοσιαλιστές και δεξιοί, αλλά Βόρειοι και Νότιοι, Gucci ή Zara, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μητσικώστα (Alter) τα αριστερά εργαζόμενα κορίτσια ψωνίζουν ρούχα από τους «Marx, Engels & Spencer».

– Η «Πασοκο-νεοδημοκρατία» είναι το προσωπικό όραμα ή μάλλον το προσωπικό αστειάκι του κ. Νίκου Χατζηνικολάου. Καθώς διαπιστώνει ότι πληθαίνουν τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, προτείνει την ενοποίησή τους (Alpha, 22.1 και 10.2).

– «Το Κυπριακό είναι σε κρίση. Αν ο Κώστας Καραμανλής εκλεγεί πρωθυπουργός, πρέπει να το χειριστεί. Του έχετε εμπιστοσύνη;». H ερώτηση αυτή απευθύνεται στον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που, μέσω παραθύρου δίνει συνέντευξη στον κ. Ακη Παυλόπουλο, στο κεντρικό δελτίο του Alter (7.2). O επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. μένει άναυδος. «Μα τι με ρωτάτε; Είναι ερώτηση αυτή;». Και ο παρουσιαστής καταλήγει αμέσως στο συμπέρασμα: «Αρα η απάντηση είναι ναι».

– «Μάκη, τους περικυκλώσαμε!» Ετσι περιέγραψε στον κ. Κουρή το μέλος μιας νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τη διάταξη του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος (Alpha, 11.2). Κεφαλή και ουρά κομματικοί (οι κ. Αννα Διαμαντοπούλου και Κώστας Λαλιώτης) και ενδιάμεσα οι συνεργαζόμενοι ή προσχωρήσαντες.

– «Καλύτερα να γίνω γλάστρα στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη, παρά να πάω στη Νέα Δημοκρατία» είπε στις «Αντιγνωμίες» (Alpha, 12/3) ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που πριν από μερικές εβδομάδες είχε προσκληθεί στο «Δέκα με τη Βάνα» (Extra). Ομως, ενώ μια Βάνα Μπάρμπα ήταν αρκετή για να κάνει καλά τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., τώρα ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου χρειάστηκε πολυπληθείς ενισχύσεις (Αννα Παναγιωταρέα, Θέμος Αναστασιάδης, Γιώργος Κύρτσος και Ανδρέας Ρουμελιώτης).

– Οι πολιτικοί όροι δεν αρκούν για να ερμηνεύσουν τη νέα εποχή. Η Πολιτική Επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και παραδίδει τη σκυτάλη στην παραψυχολογία, την αστρολογία, την (αλ)χημεία. Θετική αύρα και θετική ενέργεια πρέπει να εκπέμπει ένας πολιτικός αν θέλει να καζαντίσει. «Υπάρχει πολλή θετική ενέργεια στο ΠΑΣΟΚ», δηλώνει η ηθοποιός κ. Αντζελα Γκερέκου (Alter, 23.1). Και στο νέο μουσικό ριάλιτι «Super Idol» (Mega, 8.2) μαθαίνουμε ότι το «απόλυτο είδωλο» πρέπει να έχει φωνή, να είναι «cool και άνετος», ενώ πρέπει να υπάρχει και ο «X factor», δηλαδή «η πολύ ιδιαίτερη χημεία που δημιουργείται μεταξύ ενός καλλιτέχνη και του κοινού».

-Από τηλεοπτική χημεία ο κ. Παπανδρέου πηγαίνει καλά, αρκεί να μη μιλάει πολύ. Π.χ, στο συνέδριο του κόμματός του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ γίνεται «ένας βιότοπος, μια οικολογία όπου οι ιδέες θα αλληλομπολιάζονται». Μετά το «έπαθα μια ψυχολογία» (αλησμόνητη ρήση διάσημου λαϊκού τραγουδιστή), ήρθε η σειρά του «παθαίνω μια οικολογία» ή «όπως ερχόμουν, έπεσα σε ένα βιότοπο και καθυστέρησα». Αναφερόμενος στην πρόσφατη διεύρυνση, μίλησε για «μια κοινωνία της γνώσης που θα είναι παρούσα και ανταγωνιστική», χωρίς να διευκρινίσει αν οι δύο αυτές ιδιότητες, «παρούσα και ανταγωνιστική» αναφέρονται στη γνώση ή στην κοινωνία.

-Εκτός από ψυχολογία, αυτές τις ημέρες παθαίνουμε και μια σημειολογία, αφού τα κανάλια ερμηνεύουν σχεδόν τα πάντα με όρους σημαίνοντος και σημαινόμενου. Οταν ένας πολιτικός αρχηγός οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του, τότε «εκπέμπει μια σημειολογία», ενώ συχνά ακούγεται η φράση «και σημειολογικά να το δούμε το πράγμα…». Στη νέα εποχή, οι άνθρωποι και τα κόμματα πρέπει να μάθουν να λύνουν σημειολογικά τις διαφορές τους.

– Το κοριτσάκι που στόλιζε τις προεκλογικές αφίσες του ΠΑΣΟΚ το 1985 μεγάλωσε και εμφανίστηκε στο «Τετ-α-τετ» (Alter, 9.2). Οχι, δεν της έγινε πρόταση από το ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του. Και αν στις επόμενες εκλογές τής γίνει πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία; «Γιατί όχι; Στους νέους δεν ισχύουν οι διαχωριστικές γραμμές», είναι η απάντηση. Οπως λέει και ο νέος της Αντιόχειας: «Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα / κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκτιμήση / θα πάγω στον αντίπαλό του τον Γρυπό / κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβη / πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό!» Το ίδιο, εξ άλλου, συμβαίνει και στα μουσικά ριάλιτι. Κομμένοι από το «Fame Story» του ANT1 ή το «Eurostar» της NET, δοκιμάζουν ξανά την τύχη τους στο «Super Idol» του Mega.

– Με μια ωραία παρουσία έκλεισε την περασμένη Τετάρτη το δελτίο του Alpha, την κ. Ελενα Κουντουρά, πρώην μοντέλο και νυν διευθύντρια γυναικείου περιοδικού, υποψήφια της Ν.Δ. Στην ερώτηση γιατί κατέρχεται στον πολιτικό στίβο, η απάντηση είναι «γιατί θέλω να προσφέρω». Σε ποιους τομείς θέλετε να προσφέρετε; «Οπου χρειαστεί, όπου μου ζητηθεί». Οπως έλεγε ο ίδιος καβαφικός νέος «από στρατιωτικά έχω μιαν ιδέα… είμαι μπασμένος κάμποσο και στα διοικητικά… όθεν φρονώ πως είμαι στα γεμάτα / ενδεδειγμένος για να υπηρετήσω αυτήν την χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή