Ποιος θα δώσει λογαριασμό για το χάος;

Ποιος θα δώσει λογαριασμό για το χάος;

6' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε προϊόν παρασκηνίου, ενώ με την ένταξη των Ανδριανόπουλου, Μάνου, το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με ό,τι προέβαλλε σαν εχθρό, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξή του προς την «Καθημερινή».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του, που στηρίζεται και στις ανάλογες μετρήσεις, ότι οι μετεγγραφές των κυρίων Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου, οδηγούν σε αποσυσπείρωση το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σιούφας εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία οδηγείται από μία πλατιά συμμαχία πολιτών σε μία αλλαγή κυβέρνησης, σε μία γενικότερη πολιτική αλλαγή.

Ο κ. Σιούφας εκτιμά ότι, μετά τις εκλογές, θα έχουμε «καταλυτικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πληθαίνουν εκείνοι, που ημέρα με την ημέρα περιμένουν την κατάλληλη ώρα για να ανοίξουν το τεφτέρι των εσωκομματικών λογαριασμών».

Ακόμη, αναφερόμενος στα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη την χώρα εξ αιτίας της κακοκαιρίας, σχολιάζει χαρακτηριστικά πως «όταν μια κυβέρνηση αναγκάζεται να βγάλει τα άρματα στους δρόμους κάτι δεν πάει καλά».

– Κύριε Σιούφα, το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων ημερών φαίνεται να παίρνει ένα διαφορετικό χρώμα. Αναφέρομαι, πρωτ’ απ’ όλα, στις μετεγγραφές Μάνου, Ανδριανόπουλου, Ανδρουλάκη, Δαμανάκη. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

– Αντί σχολίου, θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένες επισημάνσεις.

Πρώτον: Ο κ. Παπανδρέου, ενώ παρέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με διαδικασίες παρασκηνίου, προσπάθησε να την αποδώσει σε μέλη και φίλους του κόμματος. Προσπάθησε να την αποδώσει σ’ ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο εκλεκτορικό Σώμα. Τώρα ο καθένας μπορεί να κρίνει καλύτερα τις σκοπιμότητες που επικράτησαν στη μεθόδευση αυτή. Είναι προφανές ότι θέλησε να αποδώσει την εκλογή του σ’ ένα ανύπαρκτο Εκλεκτορικό Σώμα έτσι ώστε ούτε να ελέγχεται ούτε να λογοδοτεί σε κανένα συλλογικό όργανο! Οι έννοιες της Δημοκρατίας και της συμμετοχής επιστρατεύτηκαν για να κακοποιηθούν και να οδηγήσουν στο ακριβώς αντίθετο.

Δεύτερον: Εως χθες το ΠΑΣΟΚ κατέβαινε στις εκλογές αναπτύσσοντας μια προσπάθεια που στόχο είχε να προκαλέσει αντισυσπειρώσεις με συνθήματα του τύπου «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» και επιθέσεις (πολλές φορές υβριστικές) εναντίον της παράταξής μας, που στρέφονταν κυρίως εναντίον των κυρίων Μάνου και Ανδριανόπουλου. Τώρα ταυτίζεται με ό,τι προέβαλλε σαν εχθρό!

Τρίτον: Ακουσα από έναν μετεγγραφέντα ότι όλα αυτά προετοιμάζονταν εδώ και καιρό…

– Αρα υπάρχει θέμα παρασκηνίου;

– Το «Σύστημα ΠΑΣΟΚ» είναι προφανώς ένα σύστημα του παρασκηνίου. Η διαδοχή υπήρξε προϊόν παρασκηνίου.

– Γιατί μιλάτε για «Σύστημα – ΠΑΣΟΚ»;

– Για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί δεν θέλουμε να ταυτίζουμε τα αρνητικά πεπραγμένα τους με τους πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, πολίτες τους οποίους αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, πολίτες που δεν μετέχουν σε όλα αυτά. Και δεύτερον διότι στο «Σύστημα – ΠΑΣΟΚ» συνεταιρίζονται και παράγοντες έξω από τα θεσμικά όργανα του κόμματος και, βεβαίως, πολλά και ποικιλώνυμα φερέφωνα.

– Ας γυρίσουμε στις μετεγγραφές. Ποιες νομίζετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις τους στο εκλογικό σώμα;

-Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μέχρι τη στιγμή αυτή είτε σιωπούν είτε αναγκάζονται να υποστηρίζουν τα αντίθετα εκείνων που έλεγαν ως χτες. Αποδεικνύουν τεράστιο ιδεολογικό και πολιτικό έλλειμμα. Ελλειμμα συνέπειας, αξιοπιστίας, φερεγγυότητας. Αποδεικνύουν ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι αύριο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν διαφωνία και αντίθεση. Ολα αυτά οδηγούν σε αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια επιφυλάσσουν καταλυτικές εξελίξεις στο κόμμα αμέσως μετά τις εκλογές. Φαίνεται ότι, ημέρα με την ημέρα, πληθαίνουν εκείνοι που περιμένουν την κατάλληλη ώρα για να ανοίξουν το «τεφτέρι» των εσωκομματικών λογαριασμών.

– Την ίδια στιγμή είδαμε τον Αντώνη Σαμαρά να βγαίνει δυναμικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή…

– Οι θέσεις και οι σκέψεις μου για τον Αντώνη Σαμαρά είναι γνωστές. Τις έχω διατυπώσει κατ’ επανάληψιν. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις ανυστερόβουλες αποφάσεις του. Κράτησε λεβέντικη στάση στις εκλογές του 2000. Και το ίδιο επαναλαμβάνει σήμερα. Η συμμετοχή του στην κοινή προσπάθεια ενισχύει την πλατιά κοινωνική συμμαχία που οδηγεί την Ελλάδα σε μια Νέα Διακυβέρνηση με βάση κοινές αρχές και αξίες. Από τις 8 Μαρτίου, όλοι μαζί, αλλάζουμε πολιτική, αλλάζουμε κυβέρνηση, αλλάζουμε την Ελλάδα.

– Θέμα των τελευταίων ημερών και τα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία.

– Πριν από δύο χρόνια, όταν είχαμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα, είχαν ομολογήσει τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και είχαν πει ότι η εμπειρία εκείνη θα βοηθούσε στον εντοπισμό και στην αντιμετώπισή τους. Σήμερα, είχαμε ακόμη χειρότερη εικόνα του κρατικού μηχανισμού. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως, όταν μια κυβέρνηση αναγκάζεται να βγάλει τα άρματα στους δρόμους, κάτι δεν πάει καλά. Οι εικόνες που είδε όλος ο κόσμος προσβάλλουν διεθνώς τη Χώρα μας. Δικαιώνουν τους πολίτες που λένε ότι… «αυτό το κράτος δεν είναι κράτος».

– Δεν σας ικανοποιούν οι εξηγήσεις που δόθηκαν;

– Δεν άκουσα καμιά εξήγηση, παρά μόνο σκόρπιες φωνές που προσπαθούσαν να μεταθέσουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα στην παγωνιά, αλλά και χωρίς νερό. Χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στους δρόμους. Η περίφημη Αττική Οδός, που στοίχισε όσο δεν στοίχισε κανένα ανάλογο έργο στον κόσμο αχρηστεύτηκε με χιόνι λίγων ωρών. Και όμως έως πρόσφατα προσπαθούσαν να αποδώσουν το τεράστιο κόστος της στις δήθεν υπερσύγχρονες προδιαγραφές της. Ποιος σύγχρονος δρόμος κλείνει έπειτα από λίγες ώρες χιονόπτωσης; Τι λένε στον πολίτη που πληρώνει πανάκριβα διόδια; Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτό το κατάντημα; Τα ίδια ισχύουν και για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Ολοι θυμούνται την έντονη αντιπαράθεση Μάνου – Λαλιώτη για το έργο αυτό. Στα καίρια ερωτήματα που είχαμε θέσει προστίθενται τώρα πολλά άλλα: Πόσο σύγχρονο είναι ένα αεροδρόμιο που τίθεται εκτός λειτουργίας με χιονόπτωση μιας μέρας; Τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, που έχασαν τις πτήσεις τους, ποιος θα τους αποζημιώσει; Κανένας; Κανένας δεν φταίει; Κανένας δεν θα δώσει λογαριασμό;

– Να περάσουμε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

– Επιβεβαιώνουν την υπεροχή, τη σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Δείχνουν ότι υπάρχει μια πλατιά συμμαχία πολιτών που οδηγεί σε αλλαγή κυβέρνησης, σε πολιτική αλλαγή. Εχω την πεποίθηση ότι το κοινωνικό αυτό ρεύμα θα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό, όσο πλησιάζουμε στις 7 του Μάρτη καθώς θα σβήσουν τα πυροτεχνήματα και θα πληθαίνουν τόσο οι λόγοι αποσυσπείρωσης του κυβερνητικού στρατοπέδου, όσο και οι λόγοι ενίσχυσης του κοινωνικού ρεύματος για μια νέα διακυβέρνηση, μια νέα πολιτική. Εκείνο, όμως, που κυρίως θέλω να τονίσω τη στιγμή αυτή είναι αυτό που πάντα έλεγα. Οτι χρειάζεται να εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους Ελληνες, για μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

– Οι βασικοί άξονες της πολιτικής σας παραμένουν ίδιοι ή μήπως τα νέα δεδομένα σάς οδηγούν σε αναθεωρήσεις…

– Η πολιτική μας έχει τη σφραγίδα της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Δεν πρόκειται ούτε να κλέψουμε την ψήφο κανενός ούτε να αιφνιδιάσουμε κανένα. Από τις 8 του Μάρτη όλοι μαζί πραγματοποιούμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο Τόπος. Βάζουμε τέλος στο γκρίζο της παρακμής, στο κατεστημένο της ασυδοσίας και της αλαζονείας, στο καθεστώς της διαφθοράς και της ατιμωρησίας. Επενδύουμε στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στη Νέα Γενιά της Πατρίδας μας.

Προχωρούμε στη μετάβαση σ’ ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, πραγματικά ανθρώπινο, κοντά σε κάθε πολίτη, όπου κι αν ζει.

Εφαρμόζουμε μια Νέα Οικονομική που συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη, Νέες θέσεις δουλειάς, Κοινωνική Συνοχή». Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, στη στήριξη του αγροτικού κόσμου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, περισσότερων επιλογών και μεγαλύτερων δυνατοτήτων για κάθε οικογένεια.

Προχωρούμε σε μια Νέα Διακυβέρνηση, με βάση αρχές και αξίες, με σεμνότητα, ταπεινότητα και σεβασμό σε κάθε πολίτη.

Αλλάζουμε κυβέρνηση, αλλάζουμε πολιτική, αλλάζουμε τη ζωή μας.

Ο κ. Δημ. Σιούφας είναι γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή