Στον αέρα και η Μαραθώνια Διαδρομή

Στον αέρα και η Μαραθώνια Διαδρομή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκεται η έγκαιρη ολοκλήρωση της Μαραθώνιας Διαδρομής καθώς οι εξελίξεις τοποθετούνται, πιθανότατα, μετά τις εκλογές. Παρά τις επίσημες καθησυχαστικές δηλώσεις, τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ διατυπώνουν έντονο προβληματισμό για τη δυνατότητα έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στελέχη της «Ευρωπαϊκής Τεχνικής» βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της επιχείρησης από εργολήπτη της Δυτ. Ελλάδας.

Προχθές Δευτέρα, δικαστικός επιμελητής επέδωσε στην «Ευρωπαϊκή Τεχνική» την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για έκπτωση από το τμήμα της Μαραθώνιας Διαδρομής, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «K» στις 12/2. H «Ευρωπαϊκή Τεχνική» κηρύχθηκε έκπτωτη, καθώς εδώ και 1,5 μήνα οι εργασίες στο εργοτάξιό της έχουν ανασταλεί, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο και βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, ενώ τράπεζες και ιδιώτες πιστωτές πιέζουν αφόρητα την σε δεινή οικονομική κατάσταση ευρισκόμενη εταιρεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η εταιρεία έχει περιθώριο 15 ημερών προκειμένου να υποβάλει ένσταση για τη διοικητική πράξη του ΥΠΕΧΩΔΕ, γεγονός που αποδεικνύει ότι τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου, οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους του υπουργείου καθίσταται δυσχερής.

Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προχωρήσουν σε ανάθεση του έργου ελάχιστες ημέρες προ των εκλογών. Ετσι, η όποια επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Το έργο αναμένεται να ανατεθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως και να μην προσβάλει διεθνώς την Ελλάδα, όταν εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές θα παρακολουθούν τον Μαραθώνιο στην «ιστορική του διαδρομή» ή όταν τα μέλη της «Ολυμπιακής Οικογένειας» και οι θεατές θα πηγαίνουν προς το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά.

Στο επιτελείο του ΥΠΕΧΩΔΕ επικρατεί προβληματισμός, δεδομένου ότι θα επιθυμούσαν, εφόσον η «Ευρωπαϊκή Τεχνική» δεν έχει τη δυνατότητα συνέχισης ή παραχώρησης του έργου, να αποσυρθεί από οποιαδήποτε δικαστικό μέτρο αποτροπής της έκπτωσης. Οπως υπογράμμιζε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ήταν άδικο για το ελληνικό κράτος η εταιρεία να κωλυσιεργήσει εκθέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα»! Ενδεικτικό, πάντως, της κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι και το γεγονός ότι ακόμη δεν κατόρθωσε να εισπράξει το περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ που, με παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα καταβάλει η ΕΥΔΑΠ για έργα που κατασκεύασε η «Ευρωπαϊκή Τεχνική». H εταιρεία δεν κατέθεσε τα απαιτούμενα έγγραφα και η καταβολή του ποσού, από το οποίο θα πληρωθούν και οι εργαζόμενοι, αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της «Ευρωπαϊκής Τεχνικής» με εργοληπτική εταιρεία της Πάτρας, η οποία έχει υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της επιχείρησης. Ωστόσο, ο χρηματοδότης, φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση για την εξαγορά της «Ευρωπαϊκής Τεχνικής» την προηγούμενη συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών, και κυρίως της Αγροτικής Τράπεζας, για ευνοϊκή ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων που έχει η εταιρεία. Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, δεν αποκλείεται οι εργασίες να συνεχισθούν άμεσα και, παρά την καταγεγραμμένη καθυστέρηση των 2 μηνών, το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς πρόσθετα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή