«Αέρας» ανόδου με τεχνάσματα και επικοινωνία

«Αέρας» ανόδου με τεχνάσματα και επικοινωνία

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αποχώρηση του κ. K. Σημίτη από το κέντρο της πολιτικής σκηνής, με την αλλαγή ηγεσίας, το «συνέδριο» και το «χάπενινγκ» της ανάδειξης του νέου αρχηγού «απ’ ευθείας» από τη «βάση», το πάσχον ΠΑΣΟΚ παρήγαγε μία σειρά γεγονότων πολιτικού χαρακτήρα. Με αυτά, το κυβερνών κόμμα κατάφερε να προκαλέσει εντυπώσεις με τις οποίες πέτυχε να συσπειρώσει σε σημαντικό βαθμό μια απογοητευμένη κομματική «βάση», να δώσει πρόσφορο διαφημιστικό υλικό στους «επικοινωνιολόγους», αλλά και χρήσιμο υλικό στα φιλικά προς αυτό ΜΜΕ.

Ετσι, κατέστη δυνατόν να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις μια «ανάκαμψη» και να μειωθεί το άνοιγμα της περίφημης «ψαλίδας» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, μάλιστα, αρκετοί αισιοδοξούν στο ΠΑΣΟΚ, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι ένα σκληρό «ντέρμπι» με πιθανότητες νίκης ίδιες και για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Παρ’ όλα αυτά, το «επιτελείο» του κ. Γ. A. Παπανδρέου λαμβάνει υπόψη του δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να προηγείται, δεύτερον ότι μετά και την πρωτότυπη (εξαιρετικά αμφίβολου, όμως, τελικού αποτελέσματος) πρόσφατη «αμφίπλευρη» διεύρυνση, το «νέο» ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτε το «νέο» πλέον να παραγάγει. Από εδώ και πέρα, θα κρίνεται ο πολιτικός λόγος και ο βαθμός αυτοπεποίθησης των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών. Και αυτό θα συμβαίνει μετά το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας με το δεδομένο ότι… δημοσκοπήσεις τέλος.

Η απόσταση

Η αγωνία είναι τώρα αυξημένη στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου (που, ας μην το ξεχνάμε, εργάζεται γνωρίζοντας ότι δεν έχει τη συμπάθεια των ακραιφνών «σημιτικών» του κόμματος). Το μόνο στο οποίο μπορεί να ποντάρει το «νέο» ΠΑΣΟΚ για την παραγωγή εντυπώσεων υπέρ αυτού έως την επόμενη Κυριακή είναι η εμφάνιση δημοσκοπήσεων, στις οποίες θα καταγράφεται άλλη μία μείωση της απόστασης που το χωρίζει από τον προηγούμενο, απειλητικό αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία.

Οι σχεδιαστές της προεκλογικής «επικοινωνιακής» εκστρατείας του κ. Γ. A. Παπανδρέου θα είναι ικανοποιημένοι αν, πριν από το κλείσιμο της δημοσκοπικής περιόδου, εμφανιστεί στο κοινό μία υπέρ της Νέας Δημοκρατίας διαφορά, που θα βρίσκεται μέσα στα όρια του λεγόμενου «στατιστικού λάθους». Σ’ αυτό το επίπεδο προβληματισμού θα κινηθεί το επιτελείο του κ. Παπανδρέου αυτή την εβδομάδα. Ηδη η ομάδα αυτή προσπαθεί με διάφορους προσφερόμενους τρόπους να ερμηνεύει κατά τις «ανάγκες» της τα παρεχόμενα σε αυτήν στατιστικά στοιχεία με την ελπίδα να διατηρήσει «επικοινωνιακώς» τον «αέρα» μίας «ανόδου» του ΠΑΣΟΚ, έως και την επόμενη Κυριακή. Εννοείται, βεβαίως, ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπολογίζει ιδιαιτέρως στη βοήθεια που θα έχει στο εξής, καθώς η μάχη δυναμώνει, από τα ουκ ολίγα φιλικά προς αυτόν δίκτυα της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Η μεγάλη «επικοινωνιακή» αγωνία της ηγεσίας εργασίας του κ. Παπανδρέου είναι κατανοητή: Παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παρήγαγε από τη δική της πλευρά πολιτικά γεγονότα, ικανά για τη δημιουργία μεγάλων «εντυπώσεων», διαθέτει εντούτοις έναν πρόεδρο κόμματος με καθαρή κεντροδεξιά θέση και προσωπικό δυναμισμό και αξιοσημείωτες «επικοινωνιακές» αρετές. Οι συνεργάτες του κ. Γ. A. Παπανδρέου γνωρίζουν φυσικά αυτό που κάθε πολίτης έχει ήδη διαπιστώσει: Οτι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει δυνατή πολιτική προσωπικότητα, αλλά ούτε και καθαρή πολιτική θέση. Διαθέτει μόνο μία ευχάριστη, συμπαθή φιγούρα.

Επικειμένων και των τηλεοπτικών «μονομαχιών» αρχηγών, οι αδυναμίες αυτές του κ. Παπανδρέου θα φανούν και θα «μετρήσουν». Οπως και αν θα οργανωθούν αυτά τα «ντιμπέιτς», ο άτονος και πολιτικά αμήχανος κ. Παπανδρέου θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Και όταν τα τηλεοπτικά τετ-α-τετ με τον κ. Καραμανλή θα έχουν τελειώσει, καμιά δημοσκόπηση δεν θα υπάρχει για να δώσει «αέρα» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει για το επιτελείο του κ. Παπανδρέου ιδιαίτερη σημασία τώρα να σβηστεί αν είναι δυνατόν, μέσω των δημοσκοπήσεων, η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους της κοινής γνώμης για ένα καθαρό, σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Στις πολύ λίγες ημέρες που απομένουν για την καταβολή μιας τέτοιας προσπάθειας, η ομάδα εργασίας του κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται σε μεγάλη ένταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή