Προσκόμματα ΠΑΣΟΚ στο ντιμπέιτ

Προσκόμματα ΠΑΣΟΚ στο ντιμπέιτ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπη απέβη χθες και η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ (N. Αθανασάκης και Π. Γερουλάνος) και της Νέας Δημοκρατίας (Θ. Ρουσόπουλος και Γ. Ανδριανός), για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. N. Κωνσταντόπουλος ζήτησε με επιστολή του στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών κ. N. Αλιβιζάτο τη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. Το αίτημα θα θέσει ο κ. Αλιβιζάτος υπ’ όψιν της Διακομματικής Επιτροπής αύριο Παρασκευή.

Χθες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στο τραπέζι της συζήτησης, με πρόταση η οποία βοηθούσε στη σύγκλιση των προτάσεων και των δυο κομμάτων, αφού ικανοποιούσε τα αιτήματά τους. Ετσι, πρότεινε να πραγματοποιηθούν μεν οι συζητήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών, με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, αλλά να επιτρέπονται και οι ελεύθερες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε -και τελικώς συμφωνήθηκε- πως οι θεματικές ενότητες φαίνεται να αφορούν, πρώτον, την οικονομία και την ανάπτυξη, δεύτερον, την παιδεία και στην απασχόληση, τρίτον, την υγεία και στην πρόνοια, τέταρτον, την εξωτερική πολιτική και, πέμπτον, τη δημόσια διοίκηση. Πρότεινε επιπλέον να γίνονται και ελεύθερες συζητήσεις, ενώ οι δημοσιογράφοι να έχουν το δικαίωμα να επανέλθουν στο ίδιο ερώτημα – θέμα, εάν κρίνουν ότι δεν έχουν λάβει ολοκληρωμένη απάντηση, καθώς και να υπάρξουν μετά το τέλος της συζήτησης και τοποθετήσεις των κ. Καραμανλή και Παπανδρέου.

Δύο «μονομαχίες»

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, μετά αρκετή συζήτηση που οδηγεί στην εκτίμηση ότι μάλλον θα διεξαχθούν δύο τηλεοπτικές «μονομαχίες», θέλησαν να μελετήσουν τις σχετικές προτάσεις των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναμένεται σήμερα να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα που εκκρεμούν ακόμη είναι ο χρόνος που θα διαρκούν οι συζητήσεις, το ποιοι και πόσοι δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν σε αυτές, ο χρόνος που θα διατίθεται στους αρχηγούς για να απαντούν και η δυνατότητα επαναφοράς ερωτήματος που δεν απαντήθηκε επαρκώς.

Επιπλέον πρόβλημα είναι και οι ημέρες που θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, καθώς απομένει έως τις εκλογές λίγος χρόνος και το πρόγραμμα των περιοδειών των αρχηγών είναι σφικτό, ενώ η ερχόμενη εβδομάδα αρχίζει με την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να διεχαχθεί μία τουλάχιστον αντιπαράθεση την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές.

Στην επιστολή του εξάλλου προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων: «Τόσο η ουσία της συζήτησης για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των κ. Παπανδρέου και Καραμανλή όσο και ο τρόπος που διεξάγεται θέτουν ένα μείζον πολιτικό και συνταγματικό θέμα. O τρόπος οργάνωσης των εκλογών, η εξασφάλιση των όρων ισότιμης διαχείρισης όλων των κομμάτων και η κατοχύρωση του δικαιώματος πλουραλιστικής ενημέρωσης όλων των πολιτών είναι υπόθεση της πολιτείας και όχι των δύο αρχηγών και των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζητεί τη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής για να εξετάσει το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή