Σταθερά μεγάλο προβάδισμα Ν.Δ.

Σταθερά μεγάλο προβάδισμα Ν.Δ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς τάσεις σταθεροποίησης του προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, το τηλεφωνικό βαρόμετρο της V-PRC για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, καθώς στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται με διαφορά της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα ποσοστά

Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 47%, το ΠΑΣΟΚ 42%, το KKE 5%, ο Συνασπισμός 3% και το ΔΗΚΚΙ και ο ΛΑΟΣ από 1%. Ανάλογα σταθερή είναι η εικόνα των κομμάτων σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου της έρευνας, χωρίς την εκτίμηση, όπου η Ν.Δ. προηγείται με 33,5% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 29,3%, το KKE με 4,1%, ο Συνασπισμός με 2,3%, το ΔΗΚΚΙ με 0,9% και ο ΛΑΟΣ με 1%.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτουν επίσης ενδείξεις περαιτέρω αποσαφήνισης του πολιτικού τοπίου και του σαφούς προβαδίσματος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς περιορίζονται κατά 1,6% οι ερωτηθέντες που αρνούνται να τοποθετηθούν. Αντιθέτως, έστω οριακά αυξάνονται -κατά 0,7%- οι αναποφάσιστοι οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το 2000. Ειδικότερα, από τους ψηφοφόρους του 2000 που δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 44% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έναντι 14% από τη Ν.Δ., κάτι, που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν σημαίνει πως τελικά θα ψηφίσουν με βάση το κόμμα προέλευσής τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό συσπείρωσής της, που φτάνει πλέον το 97%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα το ελαττώνουν: το ΠΑΣΟΚ στο 79%, το KKE στο 77% και ο Συνασπισμός στο 52%.

Ομως, ουσιαστικές μεταβολές παρουσιάζονται στο ευμετάβλητο, κατά τους αναλυτές, σώμα των νέων ψηφοφόρων, όπου ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εμφανίζουν πλέον ισορροπημένη επιρροή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υπερέχει της Ν.Δ. με διαφορά μόλις 1%, ενώ στο αμέσως προηγούμενο βαρόμετρο κατέγραφε υπεροχή της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων.

Η παράσταση νίκης

Παράλληλα, τόσο η παράσταση νίκης όσο και ο δείκτης διαχειριστικής ικανότητας εξακολουθούν να ευνοούν τη Ν.Δ., η οποία εμφανίζεται να σταθεροποιεί την υπεροχή της. Στο ερώτημα της παράστασης νίκης το προβάδισμα της Ν.Δ. ανέρχεται στις 22 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για το μέλλον του τόπου» το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Πάντως, ο κ. Γ. Παπανδρέου διατηρεί προβάδισμα της τάξης του 5% έναντι του κ. K. Καραμανλή στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποτύπωση των διαθέσεων της κοινής γνώμης για τις πρόσφατες προεκλογικές συνεργασίες των δύο μεγάλων κομμάτων: το 50% και πλέον των ερωτηθέντων διατυπώνει μάλλον αρνητική γνώμη για τη συμμετοχή των κ. Στ. Μάνου και Ανδρ. Ανδριανόπουλου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Αρνητικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είναι το «ισοζύγιο» και για την προσχώρηση του κ. M. Ανδρουλάκη, ενώ σχεδόν ισόρροπες είναι οι τάσεις για την κ. Μαρία Δαμανάκη.

Πάντως, θετική αποδοχή δεν είχε ούτε η συνεργασία του κ. Στ. Παπαθεμελή με τη Ν.Δ., καθώς το 42% των ερωτηθέντων αντιδρά «μάλλον αρνητικά», έναντι του 33% που την αποτιμά «μάλλον θετικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή