H οικονομία στη λογική των υποσχέσεων

H οικονομία στη λογική των υποσχέσεων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήμπορος να αφουγκραστεί τις ανάγκες της αγοράς αποδείχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Στη χθεσινή ομιλία του σε νέους επιχειρηματίες με θέμα «Οικονομία και Ανάπτυξη», επιδόθηκε σε εξαγγελίες κενές περιεχομένου, αλλά και στην ανακοίνωση μέτρων τα οποία ωστόσο ήδη εφαρμόζονται. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δεκαετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον, για κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων και νέο νόμο για τις επενδύσεις (γνωστός ως αναπτυξιακός νόμος), μέτρα τα οποία ψηφίσθηκαν τον Ιανουάριο του 2004 από την κυβέρνηση, μέλος της οποίας ήταν μέχρι πρότινος.

Πέραν της άγνοιας στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου, σε ακροατήριο στο οποίο κυριαρχούσαν οι διοικητές των ΔΕΚΟ και υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων, επιχείρησε με χιλιοειπωμένες δεσμεύσεις να πείσει τους ευρισκομένους, αντιγράφοντας ωστόσο νόμους που θεσπίστηκαν προσφάτως στη Βουλή. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε εμμέσως ότι δεν υπήρξε διάχυση της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγματα ο κοινωνικός ιστός και να αυξηθούν οι ανισότητες. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «οφείλουμε να υποχρεώσουμε την ανάπτυξη να μειώσει δραστικά την ανεργία, να άρει τον κοινωνικό αποκλεισμό, να καταπολεμήσει τη φτώχεια, να επανασυνδέσει με τρόπο ισόρροπο την πόλη και την επαρχία».

Ο κ. Παπανδρέου απαξίωσε χθες και την πολυδιαφημισμένη φορολογική μεταρρύθμιση της κυβερνήσεως Σημίτη. Στην ομιλία του έκανε λόγο για αδυναμία των επιχειρήσεων να κατανοήσουν τις εξελίξεις στη φορολογική νομοθεσία λόγω των πολλών φορολογικών νομοσχεδίων και τροπολογιών, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις σπαταλούν μεγάλη ενέργεια σ’ αυτή την προσπάθεια, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι συνήθως καταδικασμένες να αγνοούν τον νόμο. Γι’ αυτούς τους λόγους, όπως ανέφερε, από τις 8 Μαρτίου η κυβέρνησή του θα χτίσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τόνισε επίσης ότι «με το ισχύον σύστημα δεν υπάρχει επιχείρηση που να ελέγχεται από την εφορία και να μην καλείται να πληρώσει συμπληρωματικό φόρο. Οταν έντιμοι και ανέντιμοι αντιμετωπίζονται το ίδιο, χρειάζεται μεγάλη δόση πατριωτισμού για να παραμείνει ο επιχειρηματίας έντιμος».

Η ανάγκη προφανώς του κ. Παπανδρέου να ξεπεράσει το «παλαιό ΠΑΣΟΚ», στο οποίο ήταν ενεργό μέλος, τον οδηγεί σε ανορθόδοξες πρακτικές και διγλωσσία. Αποτέλεσμα είναι να υποστηρίζει άλλες θέσεις όταν αναφέρεται «εντός» ΠΑΣΟΚ και διαφορετικές όταν απευθύνεται στον επιχειρηματικό κόσμο.

Το KKE με ανακοίνωσή του τονίζει ότι «το οικονομικό όραμα του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι τα διαπιστευτήρια της οικονομικής πολιτικής που υποσχέθηκε στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου», ενώ ο ΣΥαναφέρει ότι η νέα οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ κινείται ακόμα πιο δεξιά από την κυβερνητική πολιτική του κ. Σημίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή