4,2 μονάδες στη Ν.Δ. δίνει η κάλπη

4,2 μονάδες στη Ν.Δ. δίνει η κάλπη

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακριτή και σταθερή διαφορά της τάξης των 4,2 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας δίνει και η πανελλαδική έρευνα της VPRC, που έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των συνεχόμενων «κυμάτων» του τηλεφωνικού Βαρόμετρου της ίδιας εταιρείας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ 100,3. Σύμφωνα με την έρευνα, που είναι πανελλαδική και διεξήχθη στις 11 – 18 Φεβρουαρίου με τη μέθοδο της κάλπης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 42,5% έναντι 38,3% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το KKE με 4,4%, ο Συνασπισμός με 2,6%, το ΔΗΚΚΙ με 1,3% και το ΛΑΟΣ με 1,3%.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Μαρτίου, φαίνεται ότι σταθεροποιείται. Ιδιαίτερα σημαντικό δε είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα εμφανίζονται στην έρευνα να έχουν σταθεροποιήσει τα ποσοστά τους μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η έρευνα της VPRC τον Δεκέμβριο του 2003, όταν δηλαδή δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η αποχώρηση του κ. Σημίτη, έφερε τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει 38,7% έναντι 30,8% του ΠΑΣΟΚ, να προηγείται δηλαδή με διαφορά 7,9 μονάδων. H διαφορά αυτή μειώθηκε στις 4,3 μονάδες (Ν.Δ. 42,6% και ΠΑΣΟΚ 38,3%) τον Ιανουάριο, μετά τη δρομολόγηση των εξελίξεων που έφεραν τον κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Εκτοτε δε -και αυτό είναι το ιδιαίτερα σημαντικό- η διαφορά παραμένει σταθερή (πίνακας 3). Αντιθέτως τα κόμματα της Αριστεράς παρουσιάζουν πτωτική τάση σε σχέση κυρίως με τον Δεκέμβριο του 2003.

H έρευνα επιβεβαιώνει επίσης ότι η διαρροή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία έχει λάβει επίσης σταθερά χαρακτηριστικά με σχέση 1 προς 4. Συγκεκριμένα το 12,7 των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ -με βάση πάντα το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές του 2000- δηλώνει σήμερα ότι θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως μόλις το 2,7 αυτών που είχαν προτιμήσει τη Ν.Δ. το 2000, επιλέγει σήμερα το κυβερνών κόμμα. Από τα στοιχεία της συγκεκριμένης ενότητας της έρευνας προκύπτει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία εισπράττει σημαντικά ποσοστά ψηφοφόρων από τα κόμματα της Αριστεράς, συμπεριφορά που ερμηνεύεται ως «αντικαθεστωτική ψήφος».

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει συσπείρωση της τάξης του 78% και η Ν.Δ. 92,7%. Πολύ χαμηλή συσπείρωση έχει ο Συνασπισμός (50%), στοιχείο που τον θέτει σε οριακή θέση σε ό,τι αφορά την είσοδό του στη Βουλή, που αναμένεται να εξελιχθεί σε «θρίλερ».

Η παράσταση νίκης

Ευρύτατη παραμένει εξάλλου η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην παράσταση νίκης με 23 ποσοστιαίες μονάδες (48% έναντι 35%). Οπως και στην περίπτωση της πρόθεσης ψήφου και στην παράσταση νίκης παρατηρείται βελτίωση μεν των επιδόσεων του ΠΑΣΟΚ μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού κ. Σημίτη, σταθεροποίηση όμως μετά την ανάδειξη του κ. Παπανδρέου έως σήμερα.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου προηγείται στο ερώτημα περί καταλληλότητας του πρωθυπουργού με διαφορά 5 μονάδων. Ωστόσο, από τους αναλυτές επισημαίνεται ότι η πρωτιά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο ερώτημα οφείλεται στον διλημματικό χαρακτήρα της με αποτέλεσμα να επιλέγεται και από ψηφοφόρους της Αριστεράς. Ελαφρό προβάδισμα έχει ο κ. Παπανδρέου και σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Στις θετικές γνώμες προηγείται με 63% έναντι 59% του κ. Καραμανλή, ενώ το «ισοζύγιό» του μεταξύ θετικών – αρνητικών κρίσεων κινείται στο επίπεδο του 29% έναντι 20% του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Χαμηλή, σε σχέση με προηγούμενες έρευνες, είναι εξάλλου η δημοτικότητα του κ. N. Κωνσταντόπουλου, στοιχείο που εξηγεί και αυτό τη σκληρή μάχη που αναμένεται να δώσει ο Συνασπισμός για την είσοδό του στη Βουλή. Ισοδύναμοι εμφανίζονται άλλωστε οι κ. Παπανδρέου και Καραμανλής στη σύγκριση των ικανοτήτων τους με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει ελαφρώς καλύτερη εικόνα σε επί μέρους θέματα.

«Βαρίδι»

Ωστόσο, κυριολεκτικά «βαρίδι» για τον κ. Παπανδρέου είναι η εικόνα που έχουν οι ψηφοφόροι για το ΠΑΣΟΚ, καθώς το 40% θεωρεί ότι είναι εξαρτημένο από οικονομικά συμφέροντα -έναντι 18% για τη Ν.Δ.- και 43% ότι περνάει κρίση (πίνακας 10). Τέλος, βοηθητικό στοιχείο της «μεταπήδησης» ψηφοφόρων από το ένα μεγάλο κόμμα στο άλλο είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους πιστεύει ότι έχουν «μικρή διαφορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή