Πλήττει τη δημοκρατία η κωλυσιεργία Γιώργου για τα ντιμπέιτ

Πλήττει τη δημοκρατία η κωλυσιεργία Γιώργου για τα ντιμπέιτ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το κοινό συμπέρασμα ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ την προεκλογική αντιπαράθεση πλήττει βάναυσα κάθε δημοκρατική αρχή και ξεγυμνώνει τις πραγματικές του καθεστωτικές προθέσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τη σκόπιμη κωλυσιεργία στο θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των πολιτικών αρχηγών. Καθώς φαίνεται το πρώτο -και ίσως μοναδικό- debate μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και K. Καραμανλή, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαβουλεύσεις των δύο κομμάτων, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικώς μπορεί η τηλεοπτική μονομαχία να είναι μία και μοναδική. Επιπλέον, δεν θα πρόκειται για μια ελεύθερη συζήτηση εφόλης της ύλης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους δύο αρχηγούς να αναπτύξουν διάλογο και να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, αλλά θα μοιάζει περισσότερο με δύο παράλληλους μονολόγους επί συγκεκριμένης θεματολογίας.

Με τη ρήση του Διογένη Λαέρτιου ότι «εκείνος που αποφεύγει τα πολιτικά πράγματα, στην ουσία τον πολιτισμό εκτοπίζει», σχολίασε εμμέσως πλην σαφώς την τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των debate, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι «κατά την αρχαιοελληνική άποψη δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για πολιτισμό, χωρίς πολιτική, χωρίς την κοινή εμπλοκή των ανθρώπων στα της πόλης, δηλαδή τα κοινά». Το θέμα έφερε προς συζήτηση και στη Διακομματική Επιτροπή ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. N. Αλιβιζάτος, έπειτα από σχετικό αίτημα του προέδρου του Συνασπισμού κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Ο τελευταίος, έθεσε ουσιαστικά το μείζον πολιτικό ζήτημα που εγείρεται με την άρνηση του ΠΑΣΟΚ, να υπάρξει τηλεοπτική συνάντηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. «Τόσο η ουσία της συζήτησης για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των κ. Παπανδρέου και Καραμανλή όσο και ο τρόπος που διεξάγεται θέτουν ένα μείζον πολιτικό και συνταγματικό θέμα. O τρόπος οργάνωσης των εκλογών, η εξασφάλιση των όρων ισότιμης διαχείρισης όλων των κομμάτων και η κατοχύρωση του δικαιώματος πλουραλιστικής ενημέρωσης όλων των πολιτών είναι υπόθεση της πολιτείας και όχι των δύο αρχηγών και των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους»,τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Κατ’ ουσίαν την ίδια άποψη, είχε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος, όταν έθετε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Αθανασάκη, στις αρχές της περασμένης εβδομάδος, το θέμα της ισότιμης εκπροσώπησης στις τηλεοπτικές μονομαχίες, όλων των πολιτικών κομμάτων, κάτι που δεν δέχθηκε η κυβερνητική πλευρά.

Οι εκπρόσωποι όμως του ΠΑΣΟΚ στη διακομματική επιτροπή, επέμειναν στην άποψη που είχε αρχικά εκφρασθεί, υπέρ της τηλεοπτικής μονομαχίας μόνον μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, αποκλειομένων όλων των άλλων, με το, τουλάχιστον, αντιδεοντολογικό επιχείρημα ότι «υποψήφιοι πρωθυπουργοί» είναι οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου.

Υπερ τριών «μονομαχιών» η Ν.Δ.

Υπογραμμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί από την αρχή υπέρ της διεξαγωγής τριών τηλεοπτιτών μονομαχιών -δύο μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Καραμανλή και μίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών- και είχε υποστηρίξει την ελεύθερη επιλογή των θεμάτων από τους δημοσιογράφους, ελεύθερη με άλλα λόγια συζήτηση και διάλογο εφόλης της ύλης και όχι προκαθορισμένες ενότητες, όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, επέμενε στο να έχουν το δικαίωμα οι δημοσιογράφοι να επανέρχονται στο ίδιο θέμα, εάν θεωρούν ότι ο πολιτικός αρχηγός δεν τους έχει δώσει επαρκή ή σαφή απάντηση.

Τη στάση του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλης, υπογραμμίζοντας ότι «το Σύνταγμα δίνει λόγο σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή. H συμμετοχική δημοκρατία, κατά την αντίληψη βέβαια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, δεν αναγνωρίζει δικαίωμα λόγου στην Αριστερά. Διαφωνούμε. Και η διαφωνία αυτή είναι θέση αρχής για μας. Θεση Δημοκρατίας. Θέση πολιτικού πολιτισμού».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε την προσπάθεια διαρκούς μετατόπισης του πολιτικού διαλόγου, μακριά από τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και την ουσία της πολιτικής και ταυτόχρονα εξήγγειλε ως βασική αρχή του νέου πολιτικού πολιτισμού που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατια τη δέσμευση για τη διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης, με σεβασμό και ανεκτικότητα στην άποψη του άλλου. Στον δημοκρατικό διάλογο, τόνισε χαρακτηριστικα, ισχύει ό,τι έλεγε ο Ρεϊμόν Αρόν για την ελεύθερη σκέψη, ότι δηλαδή «η ελεύθερη σκέψη, δεν αποκλείει ούτε ό,τι την αποκλείει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή