Αναμένω άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Αναμένω άνετη νίκη της Νέας Δημοκρατίας

8' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά της ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει άνετα τις εκλογές, εκφράζει με συνέντευξή της προς την «K» η δήμαρχος Αθηναίων και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος κ. Ντόρα Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας πως η τεράστια διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης, δεν έχει διαψευσθεί ποτέ και δείχνει την κατεύθυνση, προς την οποία θα πάνε οι αναποφάσιστοι. Για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, η κ. Μπακογιάννη είναι καταλυτική: «Το τι πράγματι αντιπροσωπεύει ο κ. Παπανδρέου, πόσο φιλελεύθερος και πόσο μη λαϊκιστής είναι, θα το δούμε όταν σύντομα θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης», τονίζει και ταυτόχρονα εκφράζει τη δική της άποψη, όσον αφορά τον «δείκτη καταλληλότητας για την πρωθυπουργία»: «Οι πολίτες όταν επιλέγουν ένα κόμμα, ξέρουν πολύ καλά και ποιος θα γίνει πρωθυπουργός αν το κόμμα αυτό κερδίσει. Και ο κόσμος, για τους λόγους που ανεφέρω, επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία και ψηφίζει για πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή».

Προβληματική η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ

– Κυρία Μπακογιάννη, δεν απομένουν παρά δύο εβδομάδες μέχρι την κάλπη, η δε «περίοδος των δημοσκοπήσεων» τελείωσε με έναν καταιγισμό στοιχείων. Πώς τα αξιολογείτε και ποια είναι η αίσθησή σας για την επερχόμενη αναμέτρηση;

– Το συμπέρασμα είναι ότι πότε πάνω και πότε ελάχιστα κάτω από το 3% η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου. Σημειώνω ακόμα, ότι η Ν.Δ. προηγείται επίσης σταθερά του ΠΑΣΟΚ για πάνω από τριάμισι χρόνια. Το γεγονός αυτό, ως τάση διαρκείας, είναι πρωτοφανές. Ακόμα σημαντικότερο για μένα είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. ακόμα και τώρα, την ώρα που, θεωρητικώς, έπρεπε να είχαμε τη μεγαλύτερή του συσπείρωση! Τρεις φεύγουν, ένας έρχεται. Η Ν.Δ. προηγείται επίσης, σταθερά, στην ικανότητα διακυβέρνησης: με εξαίρεση ένα-δύο θέματα ο κόσμος τη θεωρεί ικανότερη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι η τεράστια διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», στο ποιος δηλαδή πιστεύει ο κόσμος ότι θα κερδίσει. Αυτός ο δείκτης δεν έχει διαψευστεί ποτέ! Και δείχνει και κάτι άλλο: δείχνει προς τα πού θα πάνε οι αναποφάσιστοι! Με δύο λόγια: αναμένω άνετη νίκη της Ν.Δ. και δεν θεωρώ πια ότι, εκτός απροόπτου, υπάρχει χρόνος για αντιστροφή. Το ΠΑΣΟΚ εξήντλησε τα κύρια επικοινωνιακά του όπλα.

Προβληματική η διεύρυνση

– Θεωρείτε λοιπόν ότι η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ απέτυχε; Δεν σας ανησυχεί το «κλείσιμο της ψαλίδας», από τις επτά ή οκτώ μονάδες στις τρεις περίπου, που συντελέστηκε με την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου;

– Η ψαλίδα θα έκλεινε έτσι κι αλλιώς. Εκλογές έχουμε! Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν ανέμενε, ακόμα και αν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ παρέμενε ο κ. Σημίτης, ότι θα μέναμε σε συσπείρωση ΠΑΣΟΚ της τάξεως του 60%! Οσο για τη διεύρυνση, τα είπα επανειλημμένως: Δεν άλλαξε τη σχέση διαρροών ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., ενώ, αντίθετα, δημιούργησε για το ΠΑΣΟΚ και ένα μικρό αλλά όχι ασήμαντο πρόβλημα στα αριστερά του. Κατά συνέπεια, ο Συνασπισμός ετοιμάζεται μάλλον να μπει πάλι στη Βουλή.

– Η αποχώρηση όμως των Μάνου και Ανδριανόπουλου δεν έπληξε την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, που εμφανίζεται πλέον περισσότερο ως καθαρώς συντηρητικό κόμμα;

– Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε πάντοτε -έτσι άλλωστε τη συνέλαβε ως κόμμα ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής- ένα κόμμα φιλελεύθερο που φυσικά, όπως όλα τα κεντροδεξιά κόμματα, έχει και πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αυτό δεν είναι μειονέκτημα, είναι δύναμη. Δύο πράγματα θα πω: τα κόμματα κρίνονται από την πολιτική τους. Και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν πάντα πολιτική ανοιχτών οριζόντων, αντίθετα από εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα ευρωπαϊκή, οικονομικά φιλελεύθερη και κοινωνικά ευαίσθητη. Εμείς πρώτοι το 1990-1993 αντιστρέψαμε, παραδείγματος χάριν, την πολιτική που υπήρχε για δεκαετίες έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας. Εμείς πρώτοι ξεκινήσαμε την αντιμονοπωλιακή πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ελεύθερα ΜΜΕ, το άνοιγμα της αγοράς, την απελευθέρωση της οικονομίας. Εμείς πρώτοι σταματήσαμε το πρωτογενές έλλειμμα, για να αντιστραφεί η πορεία του χρέους.

Ο κ. Παπανδρέου σιωπά επί 20ετία

– Ναι, αλλά και ο κ. Γιώργιος Παπανδρέου επαγγέλλεται πλέον λύσεις φιλελεύθερες.

– Ο Γιώργος Παπανδρέου εσιώπησε για είκοσι χρόνια όταν εμείς παλεύαμε να φέρουμε τα σύγχρονα φιλελεύθερα ρεύματα στην Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το τι επαγγέλλεται ο ίδιος, ο λαός ξέρει ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». «Το ΠΑΣΟΚ είναι ‘δω», του φωνάζουν στις πλατείες. Και προσθέτω εγώ: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, κρατικοδίαιτο και καθεστωτικό. Ηρθε λοιπόν η ώρα να πάει στην αντιπολίτευση κι εκεί, αν θέλει και αν μπορεί, ας φιλελευθεροποιηθεί. Εγώ δίνω στον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Θα δούμε πόσο φιλελεύθερος και πόσο μη λαϊκιστής θα είναι όταν, σύντομα, θα βρεθεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Αν δεν ψηφίσει τα φιλελεύθερα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, για την υγεία, για την παιδεία κ.λπ., το φιλελεύθερο προσωπείο του θα καταρρεύσει.

Η «καθημερινότητα» δεν αντιμετωπίζεται με «καθημερινή» πολιτική

– Ας έρθουμε τώρα σ’ ένα άλλο θέμα κυρία Μπακογιάννη. Τι πιστεύετε για τα πρόσφατα γεγονότα σε σχέση με τη θεομηνία, που έπληξε κυρίως την νότια Ελλάδα;

– Είμαι η τελευταία που θα κατέφευγα στον λαϊκισμό. Αυτό, νομίζω, το γνωρίζουν καλά όλοι. Αλλά ορισμένα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους, όχι μόνο τώρα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Είκοσι χρόνια δεν μπορούν να τελειώσουν τον δρόμο Αθήνας – Θεσσαλονίκης που ο Καραμανλής τον έφτιαξε -ως δρόμο απλώς ταχείας κυκλοφορίας, δεν λέω- σε δυόμισι. Είκοσι χρόνια δεν μπορούν να διπλασιάσουν μια σιδηροδρομική γραμμή που ο Θεοτόκης, ως μονή γραμμή -αλλά με πόσα και πόσα τούνελ και γέφυρες- την έφτιαξε σε τέσσερα χρόνια, μεταξύ 1904 και 1908! Ε, δεν εκπλήσσομαι λοιπόν που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον ίδιο αυτό δρόμο ανοιχτό με χιονόπτωση μισής μέρας, ούτε που σκέφτηκαν να ελέγξουν από πριν τι κάνουν η ΕΥΔΑΠ και η Τροχαία και αν το αεροδρόμιο πληροί τις υποχρεώσεις του για εκχιονισμό! Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται.

Αποκαλυπτικοί οι δείκτες

– Συνολικά όμως λένε ότι έφτιαξαν μια ισχυρή Ελλάδα. Μια ισχυρή οικονομία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σίγουρα δεν διαφωνείτε σ’ αυτό…

– Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης είναι γεγονός. Αλλά εδώ τελειώνουν τα καλά νέα. Επιτρέψτε μου να θυμηθώ μερικά νούμερα που δεν αρέσουν καθόλου, μα καθόλου, στο ΠΑΣΟΚ. Το δημόσιο χρέος μας είναι πάνω από το 102%. Η ανεργία 12%, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η ανεργία των νέων 30%! Κι αυτό με τον χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στην απασχόληση γυναικών. Αλλά πώς να υπάρξουν δουλειές χωρίς επενδύσεις; Εδώ, δίπλα μου έχω, κύριε Ταμπακόπουλε, την Παγκόσμια Εκθεση Επενδύσεων του ΟΗΕ, της 4ης Σεπτεμβρίου 2003. Το 2002 η «ισχυρή Ελλάδα», με εισαγωγικά παρακαλώ, του ΠΑΣΟΚ προσήλκυσε 380 φορές λιγότερες επενδύσεις από την Ιρλανδία των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων! Είχαμε 85 φορές λιγότερες επενδύσεις από την Πορτογαλία, 424 φορές λιγότερες από την Ισπανία, όλες χώρες Συνοχής σαν κι εμάς. Οι εξαγωγές είναι το ένα τρίτο των εισαγωγών, το δε εμπορικό μας έλλειμμα, μόνο το τελευταίο εννεάμηνο, αυξήθηκε κατά 24,5%. Αλλες χώρες θα έτρεμαν αν τέτοια επιδείνωση του εμπορικού τους ελλείμματος την είχαν σε… δέκα χρόνια. Εμείς τη δεχόμαστε σιωπηλά ως έλλειμμα μιας και μόνο χρονιάς!

– Τα στοιχεία που αναφέρετε είναι πράγματι σοβαρότατα. Αλλά δεν ακούω, παρά μόνον σπανίως, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να τα επικαλούνται στις τηλεοράσεις!

– Κακώς! Πολύ κακώς! Δεν αρκεί η επίκληση των «προβλημάτων της καθημερινότητας». Δεν υπάρχουν «προβλήματα καθημερινότητας». Υπάρχουν προβλήματα εθνικά, που θέλουν υψηλού επιπέδου πολιτική για να αντιμετωπιστούν. Η ανεργία και η ακρίβεια, για παράδειγμα, πολεμούνται με επενδύσεις και με ελεύθερο ανταγωνισμό, αντίστοιχα. Η «καθημερινότητα» δεν αντιμετωπίζεται με «καθημερινή» πολιτική. Θέλει γενναίες αποφάσεις, τόλμη, ευρύτερη και πάντα φιλελεύθερη στρατηγική. Και, ευτυχώς, αυτά υπόσχεται το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την οικονομία.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων

– Κυρία Μπακογιάννη, ας έρθουμε και λίγο στα δημοτικά. Ακούω πολλά παράπονα για τα σκουπίδια. Επίσης, πολλοί αναρωτιούνται πώς πάει το δημοτικό έργο και αν σας απομακρύνει απ’ αυτό η ενασχόληση με τα πολιτικά αυτήν την εποχή.

– Το πρόβλημα με τα σκουπίδια, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι με τη χιονόπτωση έκλεισε για τρεις μέρες ο ΧΥΤΑ και υπολειτούργησε τη Δευτέρα και την Τρίτη. Εδώ και μήνες, δημόσια έχω επισημάνει την ομηρεία της πόλης εξαιτίας της ύπαρξης ενός χώρου διαχείρισης απορριμμάτων. Για τη δημιουργία των αναγκαίων χώρων μεταφόρτωσης, την καρδιά του προβλήματος, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση. Ελπίζω ότι οι εκκλήσεις μου -όπως φαίνεται- δεν αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή.

Για το δημοτικό έργο θα σας πω ότι, τη στιγμή αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στον Δήμο Αθηναίων. Μέσα σε δέκα μήνες θα υλοποιηθεί πρόγραμμα έργων ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Ασφαλτοστρώνουμε 250 χιλιόμετρα δρόμων, ανακαινίζουμε δεκάδες πλατείες, τελειώνουμε τις μελέτες εφαρμογής για τους νέους χώρους πρασίνου που αποκτήσαμε και φυτεύουμε τα 10.000 μεγάλα δένδρα που υποσχεθήκαμε.

Εντάχθηκαν ήδη 700 πολυκατοικίες στο πρόγραμμα «Πρόσοψη» για την ανακαίνιση και τον καθαρισμό τους, δημιουργήσαμε 25 νέες παιδικές χαρές και προχωρούμε στη συντήρηση και στην ανακαίνιση των σχολείων και Λεσχών Φιλίας για τους ηλικιωμένους. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο δίκτυο εξυπηρέτησης του πολίτη, το δίκτυο «Αθήνα» με την ίδρυση επτά ΚΕΠ, από ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και ξεκινήσαμε την αναβαθμισμένη «γραμμή του δημότη – 195» για άμεση λύση στα προβλήματα των κατοίκων της πόλης. Παραγγείλαμε διπλάσιο νέο εξοπλισμό καθαριότητας, ορκίσαμε τους 500 νέους μας αστυνομικούς που ξεκινούν τον Ιούνιο, διαθέτουμε το 30% του δημοτικού προϋπολογισμού για την κοινωνική προστασία. Γίνεται ένα σημαντικό έργο, ένα έργο ουσίας, το οποίο βήμα βήμα αρχίζει να αποδίδει.

Στην πολιτική μετράει η αποτελεσματικότητα

– Το ΠΑΣΟΚ, όμως, κυρία Μπακογιάννη, επιμένει ότι εκείνο είναι, τουλάχιστον, κοινωνικά ευαίσθητο. Οτι υπερτερεί στην κοινωνική ευαισθησία.

– Στην πολιτική δεν μετράει μόνο η ευαισθησία. Αυτήν την έχουμε όλοι. Αυτό που μετράει είναι η αποτελεσματικότητα. Εδώ, τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Από το 1993 αύξησε τους φόρους των μισθωτών κατά 347%, των συνταξιούχων κατά 158% και των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών κατά 450%, για να κάνει «κοινωνική πολιτική». Και τι πέτυχε; Ενώ με την κοινωνική πολιτική του το Βέλγιο, για παράδειγμα, μείωσε το ποσοστό φτώχειας από το 25% στο 13% και η Σουηδία από το 28% στο 9%, για να αναφέρω δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντελώς τυχαία, η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ, που μοιράζει κάθε χρόνο «κοινωνικά πακέτα» στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, κατέβασε την φτώχεια από το 22% στο… 21%. Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή