Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για… λαοθάλασσα

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για… λαοθάλασσα

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. H αντιδεξιά ρητορική κυριάρχησε στην χθεσινοβραδινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη με εμφανή την προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος στην τελική ευθεία προς την κάλπη, μιλώντας σε μία συγκέντρωση που κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες των οργανωτών της. H επιχειρηματολογία του κ. Παπανδρέου άγγιξε τα όρια της κινδυνολογίας, καθώς προεξόφλησε δεινά για την τόπο εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Στην προσπάθειά του αυτή για πόλωση, επιστράτευσε όρους, όπως ρεβανσισμός, «δεξιά παλινόρθωση», και «νεοδεξιά», η οποία «καλλιεργεί τον μηδενισμό και την καταστροφολογία», ενώ επανέφερε διλήμματα του τύπου «θα ανοίξουμε δρόμους προς το μέλλον ή θα γυρίσουμε πίσω;».

Χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία παράταξη που καταπολέμησε τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ και, όπως είπε, ο πολίτης φοβάται ότι θα χάσει τις κατακτήσεις του, γι’ αυτό θα εμπιστευθεί στις εκλογές τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη».

Οι αναφορές του κ. Παπανδρέου στη Νέα Δημοκρατία κάλυψαν ίσως το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του και η πρόθεσή του να υψώσει διαχωριστικά τείχη ήταν εμφανής. Με ρητορικής μορφής ερωτήματα, στα οποία απαντούσε ο ίδιος, απέδωσε ανικανότητα στη Ν.Δ. να χειριστεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα κονδύλια από το Δ΄ ΚΠΣ. Σε όλα αυτά, όπως είπε, ο πολίτης εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ επέσεισε τον κίνδυνο ανατροπής των κοινωνικών κεκτημένων εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην εξουσία.

«Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Ποιος θα σπρώξει το κάρο;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος πως «θα κληθεί να το κάνει ο λαός».

Σχολιάζοντας τον «χάρτη της καθημερινότητας», που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν φέρνει τίποτα καινοτόμο και υποστήριξε πως από τα είκοσι πέντε μέτρα και προτάσεις, που περιλαμβάνει, τα είκοσι ένα εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση. «O κ. Καραμανλής έρχεται να υιοθετήσει τα δικά μας μέτρα. Φαίνεται ότι χρειάζεται και άλλα χρόνια στην αντιπολίτευση για να μάθει να φέρει κάτι νέο», είπε και υποστήριξε πως «η παράταξη της Δεξιάς έχει μείνει στο παρελθόν, φοβάται τον πολίτη».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, παραδεχόμενος πάντως ότι «δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα» και υποσχέθηκε «νέες ρήξεις, νέες τομές, στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στο κράτος και στην κοινωνία».

Για όλα αυτά, όπως και για την ενίσχυση όλων όσοι υποφέρουν, δήλωσε πως δεσμεύεται προσωπικά, ενώ, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, υποσχέθηκε την ίδρυση του πρώτου διεθνούς μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίου, στο οποίο θα φοιτούν νέοι από τα Βαλκάνια.

Ενας «καλός φίλος»

Το έργο του ως πρωθυπουργού υπερασπίστηκε και ο κ. Κώστας Σημίτης, τον οποίο κάλεσε στην εξέδρα ο κ. Παπανδρέου με την ιδιότητα «ενός καλού φίλου που προσέφερε τα μέγιστα στη χώρα». O κ. Σημίτης έστρεψε και αυτός τα βέλη του προς τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι σχεδιάζει να επαναφέρει το παλιό πελατειακό κράτος. Ηταν η πρώτη κοινή προεκλογική εμφάνιση των κ. Παπανδρέου και Σημίτη, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στη συγκέντρωση της Αθήνας. Επίσης, ο πρωθυπουργός, αρχής γενομένης από μεθαύριο Παρασκευή, θα περιοδεύσει στις μονοεδρικές περιφέρειες της Ευρυτανίας, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Σάμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Οι επιτελείς του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ είχαν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για τη χθεσινή συγκέντρωση, φιλοδοξώντας να ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη την επιχείρηση ανατροπής των εντυπώσεων. Παραμονές της εκδήλωσης μάλιστα εξέφραζαν αισιοδοξία ότι θα ξεπεράσει και εκείνην του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς ο συγκεντρωμένοι υπολείπονταν κατά πολύ του αριθμού των εβδομήντα χιλιάδων ανθρώπων που είχαν θέσει ως στόχο οι οργανωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή