Νέα δίωξη Κόκκαλη για κακούργημα

Νέα δίωξη Κόκκαλη για κακούργημα

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία μυστική προκαταρκτική έρευνα, που διεξήχθη από το Εφετείο Αθηνών, άνοιξε ξανά τον ασκό του Αιόλου για τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. H έρευνα κατέληξε σε άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της κατοχής κεφαλαίων που εισέρρευσαν σε λογαριασμούς του επιχειρηματία από παράνομο εμπόριο όπλων που πραγματοποιούσαν εταιρείες της Στάζι.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο προϊστάμενος του Εφετείου Αθηνών κ. Αντώνιος Πλωμαρίτης, βάσει νέων στοιχείων περί των συναλλαγών του επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη, τα οποία ετέθησαν υπόψη του, ανέθεσε προκαταρκτική έρευνα στον εισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Μύτη. O κ. Μύτης, συνεκτιμώντας τα νέα στοιχεία αλλά και αυτά που ζήτησε και πήρε από την κύρια δικογραφία (σ.σ. η δικογραφία αυτή εμπεριέχει δίωξη για κατασκοπεία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπεξαίρεση, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και απάτη) έκρινε ότι προκύπτουν ενδείξεις περί της τέλεσης και άλλης κακουργηματικής πράξης από τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Συγκεκριμένα, αφορά στην κατοχή, επένδυση και εκμετάλλευση από τον κ. Κόκκαλη και κάθε συμμέτοχό του χρηματικών ποσών, τα οποία διαβιβάστηκαν σε λογαριασμούς του μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από αξιωματούχους της Στάζι.

Ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη κατά του επιχειρηματία, η οποία θα συνοδεύει τη βασική δικογραφία, ενώ στο διαβιβαστικό του αναφέρει ότι το νέο κακούργημα (κατοχή «βρώμικου» χρήματος) έχει τελεστεί και μετά την εφαρμογή του νόμου 2331/95 και μέχρι το χρόνο άσκησης της δίωξης για «ξέπλυμα» από τον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Επίσης ενδιαφέρουσα είναι και η αναφορά του κ. Μύτη περί εισροών στους λογαριασμούς του κ. Κόκκαλη εσόδων από παράνομο εμπόριο όπλων, το οποίο διεξήγαγε η Στάζι με εταιρείες της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη χώρα μας, και μάλιστα με τη συμμετοχή και άλλων Ελλήνων επιχειρηματιών…

Λόγω συνάφειας με την κύρια δικογραφία, η δίωξη ασκήθηκε -κατά παραγγελίαν του Εφετείου – από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σπύρο Μουζακίτη και η συμπληρωματική δικογραφία διαβιβάστηκε στον 4ο ειδικό ανακριτή κ. Δημήτρη Βλάχο, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα κ. Γεώργιο Πουρνάρα. Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου εκκρεμεί στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απόφαση για την επίλυση της διαφωνίας που έχει ανακύψει, ως προς την κύρια δικογραφία, μεταξύ εισαγγελέων και ανακριτή και συγκεκριμένα για το αν θα πρέπει να διενεργηθεί ή όχι περαιτέρω ανάκριση, άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών του επιχειρηματία κ.ά.

Ο τέως 4ος ειδικός ανακριτής κ. Πουρνάρας είχε διαφωνήσει δύο φορές με τους εισαγγελείς κ. Παπαγγελόπουλο και Κοντοθανάση, προτείνοντας αρχειοθέτηση των έξι κακουργημάτων. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα έχει εκδώσει βούλευμα το οποίο θα επιλύει τη διαφωνία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο βεβαρημένος πλέον φάκελος της υπόθεσης Κόκκαλη θα διαβιβαστεί στο Εφετείο καθώς κατά του επιχειρηματία εκκρεμεί και δίωξη βάσει του νόμου 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου.

Χθες δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο όταν διέρρευσε ότι έχει ασκηθεί και νέα ποινική δίωξη κατά του κ. Κόκκαλη, καθώς οι αρμόδιοι εισαγγελείς κ. Πλωμαρίτης, Μύτης και Παπαγγελόπουλος απέφυγαν, προφανώς λόγω της προεκλογικής περιόδου, να επιβεβαιώσουν τη σημαντικότατη αυτή δικαστική εξέλιξη. Το βάρος της ενημέρωσης ανέλαβε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρης Λινός, ο οποίος βεβαίωσε ότι η νέα δίωξη έχει ήδη ασκηθεί προ δεκαπενθημέρου.

Οι δοσοληψίες

Το θέμα των δοσοληψιών του κ. Κόκκαλη με εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας, με επώνυμους και ανώνυμους αποδέκτες μεγάλων ποσών από τον λογαριασμό 709 στην Deutsche Handelsbank, αν και επανήλθε στην επικαιρότητα με την πρόσφατη δίωξη, εντούτοις εκκρεμεί επί μία δεκαετία. H πρώτη εισαγγελική αναφορά στο συγκεκριμένο λογαριασμό έγινε το 1995 μετά τη μεγάλη έρευνα για τις ψηφιακές παροχές, τις οποίες ανέθεσε ο OTE στην εταιρεία του κ. Κόκκαλη Ιντρακόμ, καθώς εντοπίστηκαν ενδείξεις δωροδοκίας υπαλλήλων του Οργανιμού.

Με δικονομικά τεχνάσματα η εντολή για το άνοιγμα του σχετικού λογαριασμού ενταφιάστηκε για να ξανάρθει στο προσκήνιο με τις διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας κ. Δ. Παπαγγελόπουλος τον Φεβρουάριο του 2002. O κ. Πουρνάρας δεν άνοιξε τους λογαριασμούς ακόμη και όταν η εισαγγελέας Εφετών κ. Θεοφανία Κοντοθανάση επανήλθε τον Ιούλιο του 2003, ζητώντας περαιτέρω ανάκριση αλλά πρωτίστως το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, που διασυνδέονται με δραστηριότητες του επιχειρηματία με την DDR (πρώην Ανατολική Γερμανία) αλλά και λογαριασμών μέσω των οποίων διακινήθηκαν -μέσω offshore εταιρειών- κεφάλαια που προορίζονταν για το ρώσικο Λόττο. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ηλίας Κολλιούσης εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών τη διενέργεια περαιτέρω ανάκρισης και το άνοιγμα των επίμαχων λογαριασμών του επιχειρηματία, συντασσόμενος με την πρόταση της κ. Κοντοθανάση.

Διασυνδέσεις

Η τελευταία δίωξη με το σκεπτικό που την συνοδεύει καταδεικνύει με τον πλέον ζοφερό τρόπο ότι το κομβικό σημείο των σχέσεων, των δραστηριοτήτων και των διασυνδέσεων του κ. Σωκράτη Κόκκαλη με εταιρείες και πρόσωπα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, είναι οι καλά κρυμμένοι λογαριασμοί, αλλά και τα ντοκουμέντα του γερμανικού Κοινοβουλίου και τα αρχεία της Στάζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή