Πειστικά επιχειρήματα Καραμανλή

Πειστικά επιχειρήματα Καραμανλή

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον αέρα του πρωθυπουργού, τη γνωστή άνεση του λόγου και τη σαφήνεια των θέσεών του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής έδωσε με άνεση το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως πρωθυπουργός, σε βασικά θέματα. Με τις απαντήσεις που έδωσε επιχείρησε να πείσει για την ανάγκη να υπάρξει «πολιτική αλλαγή» -το βασικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ.- και νέες πολιτικές, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και οικοδόμησης μιας νέας σχέσης του κράτους και της πολιτικής με τον πολίτη. Ανέπτυξε επίσης τις προτεραιότητες της πολιτικής του, κατά τους πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης.

Κανόνες

Για τη διαφθορά, ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να θεσπισθούν κανόνες για την πάταξή της, τονίζοντας ότι στοιχίζει στο ελληνικό Δημόσιο δέκα εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. «Για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά με την οποία το ΠΑΣΟΚ συμβιβάσθηκε και έδειξε απόλυτη ανοχή απέναντι σε διάφορα φαινόμενα», σημείωσε ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη σύνδεση του φαινομένου με θέματα που σχετίζονται με την άρση της βουλευτικής ασυλίας, απάντησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις με βάση την κακώς εννοούμενη συναδελφική αλληλεγγύη οι βουλευτές δεν ψηφίζουν υπέρ της άρσης της ασυλίας συναδέλφου τους.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένως φέρει το θέμα στη Βουλή και η θέση της είναι σαφής, καθώς πέτυχε τελικώς την αναθεώρηση του καθεστώτος.

Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο, επανέλαβε ότι «έγινε ένα έγκλημα με κομματική σκοπιμότητα απέναντι σε ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας. H κυβέρνηση απέφυγε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνούσε τις ευθύνες. Εμείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, «δεν κυνηγούμε μάγισσες, αλλά απλώς ζητούμε την εφαρμογή των νόμων».

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τόνισε ότι κυριαρχεί η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «καλές είναι οι μεγάλες κουβέντες, αλλά έχουμε μια δυσάρεστη πραγματικότητα, με μεγάλη ανεργία, επενδύσεις δεν γίνονται, οι ξένες επενδύσεις είναι στο μηδέν, όπως και η ανταγωνιστικότητα». «Πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επίσης ξεκαθάρισε ότι πιστεύει σαφώς στην ελεύθερη οικονομία, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες, ίσες ευκαιρίες για όλους και όχι καταστρατήγηση των νόμων από μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. «Κύριος στόχος μας», τόνισε, «πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας για να μπορέσουν να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η ανεργία».

Τα εθνικά

Στα εθνικά θέματα ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία συμπαραστάθηκε, όποτε αυτό απαιτείτο, στην κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και η συνεννόηση, συμπλήρωσε, θα πρέπει να κυριαρχεί πάντα στα εθνικά ζητήματα. Σε ερώτηση σχετικά με τη θέση υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. υπέρ της αναγνώρισης «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη απάντησε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αναγνωρίσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, καθώς η συνθήκη της Λωζάννης είναι σαφής. Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως πρέπει να υπάρξει ισονομία και ισότητα για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, κάτι που υπογραμμίζεται και στο σχετικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τα κύρια στοιχεία του οποίου ο ίδιος ανακοίνωσε σε πρόσφατη περιοδεία του στη Θράκη.

Για την Παιδεία, είπε ότι κατάντησε κωμωδία η δωρεάν παιδεία. «Από υπουργό σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ αλλάζει το εκπαιδευτικό σύστημα και λύσεις στα μείζονα θέματα της Παιδείας δεν υπάρχουν». Οσον αφορά τα ολοήμερα σχολεία υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στον θεσμό, αλλά θα επιθυμούσε να του προσδώσει μία άλλη διάσταση περισσότερο παραγωγική.

Για το ασφαλιστικό επαναβεβαίωσε ότι δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε οι εισφορές και για την κατάργηση της συνταγογραφίας των φαρμάκων τόνισε ότι πρόκειται για ένα μόνο μέτρο, μέσα σε ENA σύνολο παρεμβάσεων, στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εχει δε κύριο στόχο του, να μπορούν οι πολίτες να αγοράζουν όποιο φάρμακο επιθυμούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή