Οφθαλμοφανής η διαφορά των αρχηγών

Οφθαλμοφανής η διαφορά των αρχηγών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυνατότητες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή αλλά και τις αδυναμίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ανέδειξε, κατά γενική ομολογία, η χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των πέντε κομμάτων. O κ. Καραμανλής εμφανίστηκε με τον αέρα του αυριανού πρωθυπουργού και έκανε σαφή όλα τα προτερήματά του: γνώση των θεμάτων, σαφήνεια των θέσεών του, αυτοπεποίθηση και καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Επέμεινε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην αξιοκρατία και στους χαμηλούς τόνους, χαρακτηριστικά της νέας διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου σε πολλές περιπτώσεις απάντησε γενικόλογα, κυρίως στα θέματα που αφορούσαν την κοινωνική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εδειξε γενικότερα αδύναμος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας εφ’ όλης της ύλης συζήτησης και -σε σύγκριση ειδικά με τον κ. Καραμανλή- ανέτοιμος για την πρωθυπουργία. Στοιχεία που κάνουν εμφανείς τους λόγους, για τους οποίους ανέτρεψε στο «παρά πέντε» την αναμέτρησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Παρ’ ολ’ αυτά, αποχωρώντας από το ραδιομέγαρο της EPT, πέταξε, μιλώντας στην «K», νέο «πυροτέχνημα», δηλώνοντας ανοικτός σε νέα συζήτηση μεταξύ των αρχηγών με τη δυνατότητα να υποβάλει ο ένας στον άλλο ερωτήσεις, όχι όμως και σε αντιπαράθεσή του με τον κ. Καραμανλή. Από τους άλλους αρχηγούς, η κ. Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του KKE, ο κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος επέμεινε στον «νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Τσοβόλας απευθύνθηκε στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Η δίωρη και πλέον, πάντως, συζήτηση -αν και ενδιαφέρουσα ως πρώτο πείραμα- ήταν στατική και σε ορισμένα σημεία ίσως και ανιαρή. Κυριότερη αιτία ήταν οι ασφυκτικοί όροι διεξαγωγής της συζήτησης, που απαγόρευαν την ουσιαστική αντιπαράθεση και τη μετέτρεπαν σε «παράλληλους μονολόγους». Απουσίασαν η ζωντάνια και γενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και θα τον καθήλωναν στον δέκτη του, καθώς όλα κύλησαν επίπεδα. Επιπλέον, η συζήτηση δεν διαφώτισε τους τηλεθεατές, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί επανέλαβαν εν συντομία ή κωδικοποιημένα τις θέσεις τους, που έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή