O Ντενκτάς αξιώνει ανοιχτά διχοτόμηση

O Ντενκτάς αξιώνει ανοιχτά διχοτόμηση

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να έχει αναδυθεί οποιαδήποτε σύγκλιση των δύο πλευρών σε οποιοδήποτε από τα θέματα ουσίας, ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία η πρώτη εβδομάδα των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης. Αντιθέτως, ο κατοχικός ηγέτης κατέστησε σαφές, με το μακροσκελές έγγραφο που κατέθεσε, ότι αποβλέπει σε μία λύση που ουσιαστικά θα επιφέρει τη διχοτόμηση. Επίσης ότι δεν επιδιώκει να επέλθει οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά να καταθέσει τις γνωστές αδιάλλακτες απόψεις του, ώστε να τις λάβει υπόψη του στο τέλος της διαδικασίας ο γ. γ. του OHE Κόφι Ανάν, όταν θα συμπληρώσει μόνος του τα κενά της τελικής συμφωνίας, που θα τεθεί στα δημοψηφίσματα.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται αύριο Δευτέρα, με τον Ντενκτάς να σχολιάζει τα όσα εξέθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος για τη λειτουργία των ομοσπονδιακών οργάνων. Στη συνέχεια, η προσοχή θα επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν τα εδάφη που θα επιστραφούν. Κατά το Σαββατοκύριακο, στο μεταξύ, η περισυλλογή συνεχίζεται υπό το φως και των εξελίξεων της εβδομάδας και το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χθες για να ενημερωθεί από τον κ. Παπαδόπουλο. Σήμερα εξάλλου φτάνουν στην Κύπρο ο Τόμας Ουέστον, ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και ο Ρώσος ειδικός αντιπρόσωπος.

Ο ξένος διπλωματικός παράγων κινείται στο μεταξύ στο παρασκήνιο για να ελέγξει τις συνέπειες από τη στάση του κατοχικού ηγέτη, προωθώντας τη θέση ότι δεν πρέπει «η ελληνοκυπριακή πλευρά να πέσει στην παγίδα του Ντενκτάς» και ότι «η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί». Ωστόσο, ο ξένος παράγων αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι όσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου Ανάν, ως έχει, γίνονται γνωστές τόσο δυσκολότερη καθίσταται η αποδοχή του από τους Ελληνοκυπρίους, γεγονός που φαίνεται να τον ανησυχεί. Την ίδια στιγμή τόσο περισσότερο γίνεται αποδεκτή η θέση για την ανάγκη βελτίωσης της λειτουργικότητας του σχεδίου, αναγνωρίζοντας ότι αυτή φαίνεται να είναι και ο ειλικρινής στόχος του προέδρου Παπαδόπουλου.

Ρατσιστικές αντιλήψεις

Η απάντηση του Ντενκτάς στην εικόνα αυτή είναι η μεγιστοποίηση των αξιώσεών του και η προβολή καθαρά ρατσιστικών αντιλήψεων περί «ανάγκης φυλετικής καθαρότητας του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου». «Οι δύο λαοί πρέπει να διαχωριστούν» δηλώνει καθημερινά ο Ραούφ Ντενκτάς, του οποίου οι καθημερινές «ενημερώσεις» με αποκλεισμό των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων προσλαμβάνουν κατά την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση διαστάσεις εσκεμμένης σύγχυσης και εκστρατείας υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα. Ακόμη και ο «πρωθυπουργός» Μεχμέντ Αλί Ταλάτ, ο οποίος έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τον Ντενκτάς και εμφανίζεται οπαδός της «Μεγάλης Τουρκίας», δυσφορεί με την τακτική αυτή του κατοχικού ηγέτη.

Οι αξιώσεις όμως του τελευταίου για ρατσιστικού τύπου καθεστώς στην Κύπρο φαίνεται να υιοθετούνται πλήρως από την Αγκυρα, παρά τη διαφορετική εντύπωση που θέλει να καλλιεργήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ερντογάν. Και τούτο καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το πολυσέλιδο κείμενο που υπέβαλε ο Ντενκτάς την Τετάρτη είναι ακριβώς το ίδιο -σε θεματολογία, δομή, γλώσσα, σύνταξη, ακόμα και λεξιλόγιο- με αυτό που είχε αποκαλύψει στις 29 Δεκεμβρίου 2003 η Τζουχμουριέτ (εκφραστικό όργανο του κεμαλικού κατεστημένου) ως το έγγραφο για τη «νέα» τουρκική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, που επεξεργάζονταν οι Τούρκοι πρεσβευτές και το οποίο είχε υιοθετηθεί λίγες ημέρες αργότερα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Τακτικός ελιγμός

Η μεγιστοποίηση των τουρκικών αξιώσεων θεωρείται στη Λευκωσία τακτικός ελιγμός της τουρκικής πλευράς, η οποία εκτιμά ότι οι προοπτικές συνεννόησης έως την 22α Μαρτίου είναι ανύπαρκτες, όπως ανύπαρκτες θεωρεί τις προοπτικές επιτυχίας της παρέμβασης του Κόφι Ανάν στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εκτιμά συνεπώς ότι η διαδικασία θα καταλήξει στην επιδιαιτησία του Κόφι Ανάν και με βάση τα έως τώρα δεδομένα, θεωρεί ότι ο γ. γ. θα αναζητήσει, κατά την πάγια πρακτική του, τη μέση λύση ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών. Συνεπώς, η προβολή μαξιμαλιστικών αξιώσεων, και μάλιστα εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν, θα οδηγήσει τον γενικό γραμματέα σε επιλογές που θα ευνοούν σε κρίσιμα σημεία τις επιδιώξεις των Τούρκων. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και η Αθήνα, η οποία θεωρεί ότι οι χειρισμοί του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν οι ενδεδειγμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή