Σε κλίμα ήττας το ΠΑΣΟΚ αναζητεί… το «θαύμα»

Σε κλίμα ήττας το ΠΑΣΟΚ αναζητεί… το «θαύμα»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, το οποίο επιδείνωσε η αρνητική παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου στο τηλεοπτικό «ντιμπέιτ» της περασμένης Πέμπτης, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, έστω την ύστατη ώρα, να αντιστρέψει το κλίμα και να μετατρέψει σε διεκδικήσιμες τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

Στην οδό Μαυρομιχάλη, όπου προχθές νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρόντος του κ. Γ. Παπανδρέου σύσκεψη του στενού εκλογικού επιτελείου του κυβερνώντος κόμματος, οι αυταπάτες είναι πλέον λίγες: Το ΠΑΣΟΚ καλείται σε λιγότερο από επτά ημέρες να καλύψει σειρά λαθών της προεκλογικής του εκστρατείας, τα οποία έχουν οδηγήσει έως τώρα σε σαφές προβάδισμα της Ν.Δ.

Προκειμένου τούτο να συμβεί, κλειδιά θεωρούνται η αύξηση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, η βελτίωση της θέσης του στη λεγόμενη παράσταση νίκης, η προσέγγιση των αναποφάσιστων και η διασφάλιση της υπεροχής του σε ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μειονότητες, οι ετεροδημότες και οι μετανάστες.

Λελογισμένη πόλωση

Με διαπιστωμένη πλέον την αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να ανατρέψει το αρνητικό ισοζύγιο των «εισροών-εκροών» με τη Ν.Δ. μέσω των μεταγραφών των κ. Στ. Μάνου και Ανδρ. Ανδριανόπουλου, καθοριστική θεωρείται η αύξηση της συσπείρωσης της εκλογικής βάση του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά σαφώς άνω του 85%. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην -λελογισμένη πάντως και «χωρίς ακρότητες»- πόλωση του πολιτικού κλίματος, με επιθέσεις κατά της «Δεξιάς» και την επίκληση των διλημμάτων της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης που θα συμπυκνωθούν στο δίπολο «πρόοδος ή συντήρηση». Το διακύβευμα των εκλογών θα αναπτυχθεί και σε επιμέρους τομείς, όπως η οικονομία, η εξωτερική πολιτική και το κοινωνικό κράτος, ενώ ταυτοχρόνως θα επιχειρηθεί η αποδόμηση του πολιτικού λόγου και των προτάσεων διακυβέρνησης του κ. K. Καραμανλή.

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις τελευταίες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ και κυρίως σ’ αυτήν της Αθήνας, την Παρασκευή, στο Πεδίο του Αρεως. Μάλιστα, εκ παραλλήλου, η οδός Μαυρομιχάλη επιζητεί τρόπους ώστε να «ακυρώσει» τις εντυπώσεις από την ιδιαίτερα ογκώδη, όπως αναμένεται, συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής στο Πεδίο του Αρεως. Τέλος, στη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται ελπίδες πως θα συμβάλουν και οι εμφανίσεις των κορυφαίων στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, με στόχο τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, το ΠΑΣΟΚ την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου της τελευταίας οκταετίας. Εξάλλου, όπως εκτιμήθηκε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των προηγούμενων ημερών, τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη «επικαλύφθηκαν» -ενώ δεν θα έπρεπε- πλήρως από την επαγγελία της «νέας εποχής» εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου. Στο ίδιο πλαίσιο θα καταβληθούν, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της 7ης Μαρτίου, συντονισμένες προσπάθειες για την προβολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως «ισχυρού κυβερνήτη», καθώς το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου έχει τρωθεί μετά και το ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης.

Εμφάνιση σε νέους

Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου προετοιμάζει ορισμένες εμφανίσεις σε ειδικά ακροατήρια, που χαρακτηρίζονται «φιλικά» έναντι του, και κυρίως σε νέους, καθώς στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επικρατεί η πεποίθηση ότι ορισμένα «σκοτεινά» για τις δημοσκοπήσεις τμήματα του εκλογικού σώματος μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Ενώ παράλληλα, γίνεται λόγος και για δύο «δυνατά χαρτιά» της τελευταίας στιγμής που θα ανασύρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως θα βελτιώσουν το πολιτικό κλίμα για το κυβερνών κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή