Οκτώ μονοεδρικές κρίνουν τις εκλογές

Οκτώ μονοεδρικές κρίνουν τις εκλογές

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόμμα που κερδίζει τις μονοεδρικές περιφέρειες, κερδίζει και τις εκλογές. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στις εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας δεκαετίας, κατά τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις τέσσερις από τις έξι μονοεδρικές περιφέρειες, ενώ στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου του 2000, στη δύναμή του προστέθηκε και η μονοεδρική εκλογική περιφέρεια της Σάμου, αφήνοντας στη Ν.Δ. μόνο την «καταδική της» Ευρυτανία.

Παρ’ ότι λοιπόν το κόμμα της Ν.Δ., στις εκλογές του 2000 κέρδισε τις 30 από τις 56 συνολικά εκλογικές περιφέρειες, έχασε τις εκλογές.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν τον κανόνα των τελευταίων αναμετρήσεων, είναι αυξημένες κατά δύο, καθώς μετά την τελευταία απογραφή και εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού που παρουσιάζουν, μονοεδρικές πλέον είναι και οι περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Φωκίδας.

Γρεβενά, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Ευρυτανία, Σάμος, Φωκίδα και Ευρυτανία είναι οι οκτώ μονοεδρικές, που θα μοιραστούν τα δύο μεγάλα κόμματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων βουλευτικών εκλογών, δίνουν σαφές προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ οι περιφέρειες των Γρεβενών, της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, ενώ σαφές προβάδισμα στη Ν.Δ. δίνει η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Στη Σάμο τα αποτελέσματα είναι οριακά, ωστόσο με διάλειμμα τις εκλογές του ’90, το ΠΑΣΟΚ είχε την πρωτιά.

Περιφέρειες – θρίλερ

Και μπορεί οι μονοεδρικές περιφέρειες να «καθαρίζουν» το γενικότερο εκλογικό τοπίο, υπάρχουν όμως ορισμένες εκλογικές περιφέρειες -σε κάθε εκλογική αναμέτρηση- που κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των εκλογών μέχρι και την καταμέτρηση της τελευταίας ψήφου, καθώς η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., είναι συχνά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας, το αποτέλεσμα δηλαδή κρίνεται σε περίπου εκατό ψήφους. Εξι τέτοιες περιφέρειες υπήρξαν στις εκλογές του 2000, με πιο ενδιαφέρουσα την εκλογική περιφέρεια της Ημαθίας, στην οποία «πρώτευσε» το ΠΑΣΟΚ με 140 ψήφους διαφορά.

Στην περιφέρεια της Κορινθίας, η εκλογική μάχη κρίθηκε υπέρ του ΠΑΣΟΚ με διαφορά 0,19%, όπως και στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης με διαφορά 0,25%. Στα Τρίκαλα πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Ν.Δ., με διαφορά 0,40%. Το ίδιο συνέβη στις εκλογικές περιφέρειες του υπολοίπου Αττικής και Αρκαδίας, με διαφορά 0,71% και 0,75%, αντίστοιχα.

Αποθέωση του δικομματισμού

Ομως η τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου του 2000, κατέγραψε και ορισμένες «πρωτιές», που αφορούν κυρίως τα ποσοστά του δικομματικού συστήματος. Οι εκλογές αυτές από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως η «αποθέωση του δικομματισμού», καθώς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσαν τελικά το 86,6% των ψήφων, ποσοστό που υπολείπεται κατά τι από το αντίστοιχο των εκλογών του Νοεμβρίου του ’89 (0,2%), οι οποίες όμως είχαν διεξαχθεί σε ιδιαίτερα οξυμμένες συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. συγκέντρωσαν ρεκόρ ψήφων (2.997.477 και 2.925.812, αντίστοιχα). Βεβαίως, από αυτό το τοπίο ζημιωμένη βρήκε η Αριστερά, η οποία συγκέντρωσε το δεύτερο χειρότερο ποσοστό των τελευταίων πενήντα χρόνων. KKE και ΣΥσυγκέντρωσαν συνολικά το χαμηλότερο κοινοβουλευτικό τους ποσοσστό, 8,7%.

Επίσης, στις εκλογές του 2000 για πρώτη φορά τα δύο πρώτα κόμματα κατέγραψαν τόσο μικρή διαφορά, της τάξης του 1,02%, ενώ για πρώτη φορά, κόμμα επανεκλέγεται στην κυβέρνηση για τρίτη συνεχή φορά, αυξάνοντας το ποσοστό του. Τι ακόμη μπορεί να ξεχωρίσει κανείς:

– H Ν.Δ., δεν εκπροσωπείται σε έξι νομούς, καθώς δεν έχει εκλέξει βουλευτή. Πρόκειται για τις πέντε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, Γρεβενά, Ζάκυνθο, Σάμο, Λευκάδα, Κεφαλονιά, καθώς και στο Λασίθι.

– Το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει εκλέξει βουλευτή μόνο στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας.

– Σε 17 νομούς της χώρας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., εκπροσωπούνται ισότιμα στη Βουλή, έχουν δηλαδή ίδιο αριθμό βουλευτών. Πρόκειται για τους νομούς Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Αττικής, Κορίνθου, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Χίου και Ρεθύμνου.

– H μεγαλύτερη διαφορά των εκλογικών ποσοστών των δύο κομμάτων σημειώνεται στο Ηράκλειο, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 27,29% πάνω από αυτό της Ν.Δ. Στην Κόρινθο και στη Θεσσαλονίκη, οι ψηφοφόροι σχεδόν μοιράζουν τις ψήφους τους στα δύο κόμματα, καθώς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., έχουν διαφορά αντίστοιχα 0,19% και 0,25%, υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή