Κυβέρνηση με ανθρώπους της γενιάς μου (I)

Κυβέρνηση με ανθρώπους της γενιάς μου (I)

6' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά το debate των πολιτικών αρχηγών, πρωί Παρασκευής στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς νιώθει ότι δικαιώθηκαν οι θέσεις του κόμματός του για έναν διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. «Ο κ. Παπανδρέου, τονίζει με νόημα στη συνέντευξη που παραχωρεί προς την «Κ», προσπάθησε να αποφύγει τον μεταξύ μας διάλογο, αλλά σύρθηκε τελικά σε κάτι που εξ αρχής είχε αρνηθεί. Εν πάση περιπτώσει είναι κι αυτό ένα βήμα και βέβαια επαναλαμβάνουμε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος έως την επόμενη Παρασκευή για έναν απευθείας ουσιαστικό, ελεύθερο διάλογο εφ’ όλης της ύλης μεταξύ του κ. Παπανδρέου και εμού». Στη Ρηγίλλης προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα πυρετωδώς. Παρουσιάζονται σίγουροι για τη νίκη, ωστόσο επειδή όλοι έχουν εμπεδώσει το πνεύμα Καραμανλή -σεμνότητα, ταπεινότητα, ήθος- δεν επιδεικνύουν καμία αλαζονεία και δείχνουν απόλυτη ετοιμότητα για το τι θα αντιμετωπίσουν στις 8 Μαρτίου. «Ολοι μαζί θα ανοίξουμε μία καινούργια σελίδα», τονίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δίνοντας το σύνθημα ενότητας του κόμματός του και προσθέτει χαρακτηριστικα ότι «στις 8 του Μάρτη δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, καθώς η Νέα Δημοκρατία έρχεται για να ενώσει όλους τους Ελληνες». Μιλώντας για τα σχέδιά του που αφορούν την πρώτη κυβέρνηση που θα σχηματίσει στις 8 Μαρτίου, ο κ. Κ. Καραμανλής τονίζει ότι θα απαρτίζεται από ανθρώπους της γενιάς του και είναι σαφής για το ποια είναι η φιλοσοφία του για την επιλογή του αυτή. «Πιστεύω ότι είναι καιρός να κάνουμε ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι η ώρα να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν βιώματα από εποχές δύσκολες, εποχές διχασμών, βίαιων αντιπαραθέσεων». Εμείς την επόμενη ημέρα, τονίζει προς την «Κ», ο κ. Κ. Καραμανλής βάζουμε τον πήχυ ψηλά…

– Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, πώς κρίνετε το προεκλογικό κλίμα; Θεωρείτε ότι οι κανόνες πολιτικού πολιτισμού που ζητήσατε να υπάρξουν, ακολουθήθηκαν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου;

– Κατ’ αρχήν είναι θετικό ότι έχουν οριστικά εκλείψει οι οξείες αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Και οφείλουμε όλοι να ομολογήσουμε ότι σε αυτό έχουν συμβάλει όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Είναι αλήθεια ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός νέου, καλύτερου πολιτικού πολιτισμού. Υπάρχει όμως και ένα άλλο κομμάτι αλήθειας. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει πολύ σημαντικότερα βήματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις 12 Ιανουαρίου είχα απευθύνει επιστολή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς -και προς τον κ. Παπανδρέου- με την οποία ζητούσα να εγκαινιάσουμε μια μορφή προεκλογικού αγώνα που θα σέβεται τους Ελληνες και θα διευκολύνει την κρίση τους. Είχα ζητήσει τη διεξαγωγή ενός πολιτικού διαλόγου σύγχρονου, ειλικρινούς, με σεβασμό στην αντίπαλη άποψη, ένα διάλογο ουσίας γύρω από τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και του τόπου.

– Οι ημέρες των αποφάσεων έφθασαν… Μέσα στην πρώτη εβδομάδα, στις πρώτες ημέρες των νέων σας καθηκόντων, ποιες είναι οι πρώτες σας κινήσεις; Ποιο θα είναι το μήνυμα που θα εκπέμψετε προς τον ελληνικό λαό, που θα σηματοδοτήσει αυτό που ονομάζετε «αλλαγή πολιτικής»;

– Πρώτα απ’ όλα, σηματοδοτούμε τη Νέα Διακυβέρνηση. Διακυβέρνηση ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Με ένα επιτελικό, ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα που εγγυάται συντονισμό δράσεων και αποτελεσματικότητα. Μια κυβέρνηση με νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, που εγγυώνται νέους ρυθμούς, νέα προοπτική. Μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που εστιάζει τη δράση της στα προβλήματα των πολιτών και ιδιαίτερα των λιγότερο προνομιούχων ανάμεσά μας. Ολες και όλοι μαζί, στηριζόμενοι στην εμπιστοσύνη μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, ανοίγουμε μια καινούργια σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου μας, μια νέα προοπτική για κάθε οικογένεια, για κάθε νέα και νέο, για κάθε πολίτη.

Συναίνεση και διάλογος ο άξονάς μας

Την πεποίθησή του ότι όλοι οι Ελληνες ψηφίζουν αλλαγή πολιτικής την προσεχή Κυριακή, αλλαγή νοοτροπίας με στόχο να λάβουν επιτέλους απαντήσεις στα ουσιαστικά τους προβλήματα, υπογραμμίζει ο κ. Κ. Καραμανλής επαναλαμβάνοντας ότι την επόμενη ημέρα για το μέγα εθνικό θέμα τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, όλοι όσοι εργάσθηκαν τα τελευταία χρόνια για τους Αγώνες.

– Κατά τη γνώμη σας κύριε πρόεδρε, ποια θα είναι εκείνα τα θέματα, ποιοι θα είναι οι προβληματισμοί που θα οδηγήσουν την τελευταία στιγμή τον Ελληνα ψηφοφόρο να επιλέξει στην κάλπη το κόμμα της αρεσκείας του;

– Υπάρχει ένα απλό ερώτημα σε αυτές τις εκλογές: Ο τόπος χρειάζεται συνέχιση της ίδια πολιτικής ή αλλαγή της; Η Ελλάδα θα βαδίσει στη νέα εποχή με τους ρυθμούς του σήμερα, ή θα τρέξει πιο γρήγορα; Τη νέα εποχή, μπορούμε να την κερδίσουμε αν δεν βάλουμε τον πήχυ ψηλά; Εμείς ανταποκρινόμαστε στο καθολικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για αλλαγή σελίδας, αλλαγή πολιτικής. Οι πολίτες, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, βιώνουν τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Δεν μπορούν να εμπιστευθούν για μια ακόμη φορά ένα σύστημα που συστηματικά αποτυγχάνει. Η αναξιοπιστία, η αφερεγγυότητα, η ασυνέπεια τιμωρούνται. Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, όταν η πολιτική τους ύπαρξη εξαρτάται από την αναπαραγωγή των ίδιων προτύπων πολιτικής συμπεριφοράς, των ίδιων νοοτροπιών, των ίδιων εξαρτήσεων. Οι πολίτες κρίνουν, αξιολογούν και επιλέγουν με βάση άλλα προτάγματα. Ζητούν απαντήσεις στα προβλήματα που τους πιέζουν. Και ξέρουν ότι απαντήσεις στα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να δώσουν αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή πραγματικότητα. Αλλαγή πολιτικής γίνεται μόνο με αλλαγή κυβέρνησης. Νέα προοπτική εξασφαλίζεται με μια νέα διακυβέρνηση.

Οι Ολυμπιακοί

– Με βάση τις κατά καιρούς εξαγγελίες σας θεωρούμε ότι το πρώτο θέμα που θα ζητήσετε τη συμπαράταξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, θα είναι η εθνική υπόθεση της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας. Αμέσως μετά, με βάση την ιεράρχηση που έχετε κάνει, ποια θα είναι τα άλλα θέματα που θα θέσετε προς συζήτηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις;

– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, όπως πολλές φορές έχω επισημάνει, είναι εθνική υπόθεση που ενώνει όλους τους Ελληνες. Ολοι θέλουμε το εθνικό αυτό εγχείρημα να στεφθεί από επιτυχία. Ολοι εργαζόμαστε για να διοργανώσουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Αγώνες από την αναβίωσή τους. Είναι σίγουρο ότι υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις. Την κριτική μας την κάναμε έγκαιρα για να πάμε πιο ψηλά, πιο γρήγορα, πιο δυνατά. Για μια ακόμη φορά δεσμεύομαι ότι από τις 8 Μαρτίου τίποτα δεν θα διαταράξει την τελική φάση της προετοιμασίας. Οτι όλοι όσοι εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια για τους Αγώνες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

Δεν είναι όμως μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ενώνουν τους Ελληνες. Μας ενώνουν κοινά αιτήματα και προσδοκίες. Η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Η διεθνής θέση της χώρας και ειδικά η παρουσία και ο ρόλος της στη νέα, μεγάλη Ευρώπη που σταθερά διαμορφώνεται. Μας ενώνει το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Μας ενώνει το αίτημα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας.

Διάλογος για την Παιδεία

Ας αναζητήσουμε λοιπόν νέους δρόμους και νέους θεσμούς διαλόγου, σύνθεσης και συναίνεσης. Ηρθε η ώρα να χτίσουμε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, πάνω στον σεβασμό όλων των απόψεων και στη μεταξύ μας εμπιστοσύνη. Εχουμε προτείνει και θα προχωρήσουμε σε εθνικό διάλογο για την Παιδεία, με τη συμμετοχή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσουμε σε όλα. Ομως, επιτέλους, ας συμφωνήσουμε στη στόχευσή μας για τη νέα εποχή. Δεν μπορεί η Παιδεία να γίνεται πεδίο πειραματισμών. Δεν μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ή από υπουργό σε υπουργό.

Πρώτοι προτείναμε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Εστω και αργά, ο κ. Παπανδρέου υιοθέτησε την πρότασή μας. Εμείς πιστεύουμε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να λειτουργήσει πιο ουσιαστικά. Και μάλιστα, να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν χρειάζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή