H οικονομία στο κόκκινο – Το ΠΑΣΟΚ κληροδοτεί κρυφή κρίση

H οικονομία στο κόκκινο – Το ΠΑΣΟΚ κληροδοτεί κρυφή κρίση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα απειλεί την οικονομία αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς η προεκλογική περίοδος επιμελώς έκρυψε τον κύκλο των υπερδαπανών και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων και του χρέους. Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν εκτόξευση των ταμειακών ελλειμμάτων και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχουν ακόμη κλείσει τα βιβλία του 2003, ούτε έχει ενημερωθεί η Eurostat. H νέα κυβέρνηση της 8ης Μαρτίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει να διαχειρισθεί μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη οικονομική κατάσταση, η οποία θα απαιτήσει πυγμή, αποφασιστικότητα και λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μη διαταραχθεί το γενικότερο κλίμα και να μην καταρρεύσουν οι προσδοκίες. Οξύ θα είναι το χρηματοδοτικό πρόβλημα, εξαιτίας των ολυμπιακών έργων και της εφαρμογής των προεκλογικών μέτρων. Πιο συγκεκριμένα:

1. Τα δημόσια οικονομικά παραπέμπουν σε κρίση σοβαρή, η οποία θα επιβάλει συνεννοήσεις και λεπτούς χειρισμούς με τις Βρυξέλλες, ώστε και το πρόβλημα να αποκαλυφθεί και η οικονομική πολιτική να διατηρήσει βαθμούς ελευθερίας.

2. Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο χειρισμός της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έχει εξαιρετική σημασία, καθώς η νέα κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της μείωσης των συντελεστών και της ανάγκης ενίσχυσης των εσόδων.

3. Κρίσιμη για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων θα είναι η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και ο έλεγχος των πόρων, μέσω του περιορισμού της σπατάλης.

4. Οι δημόσιες επιχειρήσεις επίσης αποτελούν αποφασιστικό κρίκο, πεδίο ανάπτυξης, ανοίγματος των αγορών αλλά και εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

5. H επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει το χαμένο κύρος της Κεφαλαιαγοράς, να επιβάλει όρους διαφάνειας, να την καταστήσει και πάλι αξιόπιστο εργαλείο της οικονομίας, περιοχή άνθησης της επιχειρηματικότητας.

6. Το εργασιακό περιβάλλον κινδυνεύει να φορτισθεί επικίνδυνα από την ανάγκη να ρυθμισθεί άμεσα το πρόβλημα 250.000 συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή