Τα προσωπικά δεδομένα της νέας Βουλής

Τα προσωπικά δεδομένα της νέας Βουλής

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη ανανέωση των τελευταίων δεκαπέντε ετών και η τρίτη κατά σειρά από τη μεταπολίτευση επέρχεται στο σώμα των «τριακοσίων» που θα κληθούν να ορκισθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στους 126 φθάνουν οι νέοι βουλευτές από τους οποίους οι 90 «ολοκαίνουργιοι» και 36 διατελέσαντες κατά το παρελθόν και επανέρχονται. Βασικό και κύριο χαρακτηριστικό, το νέο ρεκόρ γυναικών που εισέρχονται στο Κοινοβούλιο: 39 έναντι 31 του 2000, που τελικώς με τις ανακατατάξεις έμειναν 27. Αν τελικώς, όπως φαίνεται, ο Γ. Παπανδρέου επιλέξει την έδρα της Λάρισας, η εκ Θεσσαλονίκης φοιτήτρια Εύα Καϊλή, 25 ετών, θα ισοφαρίσει το μεταπολιτευτικό ηλικιακό ρεκόρ εισόδου στη Βουλή που κατέχει η κ. Μαρία Δαμανάκη. Για την ιστορία, το ρεκόρ όλων των εποχών κατέχει ο Πολυχρόνης Πολυχρονίδης του Κόμματος των Φιλελευθέρων που εισήλθε το 1932 σε ηλικία 24 ετών, ενώ «25άρηδες» ήταν και οι Σπύρος Θεοτόκης (1933) και Γιάννης Μπούτος (1950).

Ετσι, στη νέα Βουλή που ανανεώνεται κατά 42% (τα προηγούμενα ρεκόρ ήταν 63,6% το 1974 και 46,3% το 1989) οι μόνοι πλέον βουλευτές του 1974 είναι οι κ.κ. Ι. Κεφαλογιάννης, Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιάς, Α. Νεράντζης, Στ. Παπαθεμελής, Σ. Χατζηγάκης και Απ. Κακλαμάνης. Ακόμη λιγότεροι οι εκλεγέντες το 1977: Στ. Μάνος, Αρ. Παυλίδης, Στ. Δήμας, Τζ. Τζαννετάκης, Μαρία Δαμανάκη και Στ. Τζουμάκας, αν τελικώς επικρατήσει στο θρίλερ των σταυρών. Συνολικώς 34 βουλευτές πριν από τις εκλογές είτε οικειοθελώς είτε με άνωθεν παρέμβαση (σκάνδαλο Πάχτα) ήταν γνωστό ότι δεν θα κατέλθουν στις εκλογές, ενώ άλλοι 92 έχασαν την έδρα τους. Το μεγαλύτερο μερίδιο ανανεώσεως έχει φυσικά η Ν.Δ. με 54 νέους βουλευτές και 17 επανερχόμενους συν τους 94 επανεκλεγόμενους. Η αντιστοιχία στο ΠΑΣΟΚ είναι 33-18-66, του ΚΚΕ 2 νέοι και 10 επανεκλεγόμενοι και του Συνασπισμού 1 νέος, ένας επανερχόμενος και 4 επανεκλεγόμενοι.

Η μέση ηλικία των μελών της νέας Βουλής είναι 52,1 έτη με 20 «τριαντάρηδες» βουλευτές: Από τη Ν.Δ. οι Δ. Γαλαμάτης, Μ. Μπεκίρης και Γ. Κασαπίδης (33), Μ. Βαρβιτσιώτης (35), Κ. Μητσοτάκης Χ. Ζώης, Ι. Πλακιωτάκης, Μ. Χαρακόπουλος, Α. Ιλχάν (36), Α. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Τσιάρας και Ε. Στυλιανίδης (38), Π. Καμμένος, Σ. Κελέτσης και Ν. Γεωργιάδης (39). Από το ΠΑΣΟΚ οι Θ. Μωραΐτης και Θεοδώρα Τζακρή (34), Βασ. Οικονόμου (36), Τόνια Αντωνίου (37) και Μιλένα Αποστολάκη (39). Ο μεγαλύτερος πλέον σε ηλικία είναι ο κ.Τζ. Τζαννετάκης (77) και ακολουθούν οι Ι. Κεφαλογιάννης (72) και Ι. Χωματάς (71).

Από πλευράς επαγγελματικής ενασχολήσεως ως πολίτες και με δεδομένο το επαγγελματικό ασυμβίβαστο κυριαρχούν κατά δήλωσή τους και αυτή τη φορά 65 δικηγόροι, στους οποίους μπορεί να προστεθούν άλλοι τρεις λόγω διπλών επαγγελματικών ειδικοτήτων. Ακολουθούν 36 μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, 36 οικονομολόγοι, 35 γιατροί, 26 πανεπιστημιακοί, 21 δημοσιογράφοι, 14 εκπαιδευτικοί, 18 υπάλληλοι δημόσιου τομέα ή τραπεζικοί, 11 επιχειρηματίες, 5 ηθοποιοί. Από εκεί και πέρα εκπροσωπούνται στη Βουλή με μονοψήφιο αριθμό επικοινωνιολόγοι, στρατιωτικοί ε.α., πολιτικοί επιστήμονες, φαρμακοποιοί, αγρότες, εργάτες γεωπόνοι, κτηνίατροι, κοινωνιολόγοι, καθώς και άλλες επαγγελματικές τάξεις.

Τέλος, κατά δώδεκα αυξάνονται οι βουλευτές -γόνοι ή συγγενείς παλαιοτέρων πολιτικών (τα «τζάκια»): Κ. Μητσοτάκης, Απ. Κατσιφάρας, Μ. Μπεκίρης, Αρ. Γιαννόπουλος, Αλ. Αλαβάνος, Μ. Παντούλας, Χριστιάνα Καλογήρου, Σ. Κεδίκογλου, Δ. Τσαντούλας, Ε. Παπαχρήστου καθώς και οι Κρινιώ Κανελλοπούλου και Ανδρ. Ανδριανόπουλος που είχαν εκλεγεί και κατά το παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή