Σε αναμονή οι ελληνικές αρχές ασφαλείας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη

Σε αναμονή οι ελληνικές αρχές ασφαλείας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας την πορεία των ερευνών, που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές, για τον εντοπισμό των δραστών της πολλαπλής βομβιστικής επίθεσης στη Μαδρίτη, με την εκατόμβη θυμάτων. Οπως επισημαίνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το χτύπημα αλλά και για το τι μπορεί αυτό να σηματοδοτήσει. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι εάν τελικά αποδειχθεί ότι το χτύπημα είναι έργο της βασκικής οργάνωσης ETA, ουσιαστικά δεν μας αγγίζει, καθώς η οργάνωση που δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ισπανία. Αυτό που απεύχονται όχι μόνον οι ελληνικές αρχές ασφαλείας αλλά και οι αρχές άλλων χωρών, είναι να αποδειχθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Αλ Κάιντα ή κάποια άλλη ισλαμιστική οργάνωση. Σε αυτήν την περίπτωση θα μιλάμε για την πρώτη επίθεση της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Μέτρα επιτήρησης

Χθες, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Χρήστος Δελημιχάλης ανακοίνωσε τη λήψη αυξημένων μέτρων επιτήρησης στα λιμεναρχεία όλης της χώρας και στους χώρους εποπτείας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. H απόφαση ελήφθη έπειτα από σύσκεψη υπό τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Από πλευράς ΕΛ.ΑΣ., μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας, καθώς εκτιμάται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επαρκή. Επιπλέον, βασική πεποίθηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν και παραμένει ότι για την αποτροπή τέτοιου είδους επιθέσεων ο κρισιμότερος τομέας είναι αυτός της ανταλλαγής, συγκέντρωσης και αξιολόγησης πληροφοριών. Και επαναλαμβάνουν αυτό που είχαν πει και μετά τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, ότι το βασικό είναι να εντοπισθεί και να αποτραπεί μια ενδεχόμενη επίθεση εν τη γενέσει της, δηλαδή πριν εκδηλωθεί. Διότι εάν τελικά φθάσει σε επίπεδο υλοποίησης, δεν έχει σημασία αν πληγεί ο στόχος που αρχικά είχε επιλεγεί ή εάν η βόμβα ή το παγιδευμένο όχημα εκραγεί κάπου αλλού.

Αυτό που επισημαίνουν επίσης, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. «Εδώ και καιρό δηλώνουμε ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ότι έχει προβλεφθεί κάθε δυνατό σενάριο απειλής. Μια αλλαγή στο σχεδιασμό θα ήταν ουσιαστικά παραδοχή ότι μέχρι τώρα δεν κάναμε αυτό που πρέπει», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ. Ερωτηθείς για τα διδάγματα που θα μπορούσαν να αντληθούν από την επίθεση στην Ισπανία όσον αφορά τους Ολυμπιακούς, υπενθύμισε πως «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν έχει ήδη γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Αγώνων». «Αν αντληθούν διδάγματα, αυτά θα περιληφθούν χωρίς καμία αμφιβολία στα σχέδια διοργάνωσης των Αγώνων», πρόσθεσε

Οσον αφορά τον εντοπισμό εκρηκτικού μηχανισμού σε τρένο που ερχόταν από τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Δευτέρα, το περιστατικό αποδίδεται από την Ελληνική Αστυνομία σε δράση ομάδας του κοινού εγκλήματος και δεν συνδέεται με ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Το ύποπτο πακέτο εντοπίσθηκε στο τελευταίο βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, που ξεκίνησε από τη Σόφια με προορισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Μίλερ: Είμαστε εδώ

Το ζήτημα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και το Κυπριακό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συναντήσεως την οποία είχαν χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα κ. Τόμας Μίλερ. Μετά το τέλος της συναντήσεως, ο κ. Μίλερ, αναφερόμενος στην ασφάλεια των Αγώνων, σημείωσε με έμφαση ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να εκδηλωθεί τρομοκρατικό χτύπημα κατά την διάρκειά τους. Χαρακτήρισε, μάλιστα, άριστη τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στόχος της οποίας είναι, όπως είπε, να φιλοξενηθούν με ασφάλεια οι Αγώνες στον τόπο όπου γεννήθηκαν. Είμαστε εδώ, συνέχισε, για να προσφέρουμε τη βοήθειά μας γι’ αυτόν το σκοπό. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Μαδρίτη, ο κ. Μίλερ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουν οι ισπανικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή