Φερχόιγκεν κατά Παπαδόπουλου

Φερχόιγκεν κατά Παπαδόπουλου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση προκαλεί στις σχέσεις Βρυξελλών – Λευκωσίας, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, η αρνητική στάση του προέδρου της Κύπρου κ. T. Παπαδόπουλου στο Σχέδιο Ανάν. Με γλώσσα ωμή και άκρως επιθετική, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της E.E. επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι τον εξαπάτησε. Και διευκρίνισε ότι «αν το 1999 στο Ελσίνκι δηλώσαμε πως το Κυπριακό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη, το πράξαμε διότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεσμεύθηκε ότι η ίδια δεν θα αποτρέψει την επίλυση του προβλήματος». Κάλεσε έτσι τον κ. Παπαδόπουλο να πράξει ό,τι απαιτείται για να παραμείνει συνεπής προς τη δέσμευση αυτήν» και επιπλέον, απαίτησε να τηρηθούν οι αρχές της ελευθερίας της πληροφόρησης, εκφράζοντας τη δυσφορία του γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία από την κυπριακή τηλεόραση να παρουσιάσει τις θέσεις του. Οι δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου προκάλεσαν σοκ στην Κύπρο και ο διευθυντής Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριος Καρογιάν εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση, αποδίδοντας σε παραπληροφόρηση τις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν ενώ χαρακτήρισε άστοχες και αδιανότητες τις αναφορές στην ελευθερία των Μέσων.

Ερχεται τον Μάιο στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν

Παραμονές των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο σε κλίμα όξυνσης και πιέσεων, οι πρωθυπουργοί Ελλάδος και Τουρκίας κ. Καραμανλής και Ερντογάν συναντήθηκαν χθες στο Σεράγεβο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών βαλκανικών κρατών και ανήγγειλαν την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, πιθανώς μεταξύ 6 και 7 Μαΐου.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου μισή ώρα ενώ στις δηλώσεις που ακολούθησαν, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. O κ. Καραμανλής δήλωσε πως «συζητήσαμε, όπως πάντα κάνουμε σ’ αυτές τις συναντήσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», ενώ ο κ. Ερντογάν, ερωτηθείς για τις σχέσεις των δύο κρατών μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, απάντησε ότι «θα διατηρήσουμε και οι δύο πλευρές την καλή μας πρόθεση». H συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το πρωί αλλά αναβλήθηκε και έγινε το απόγευμα καθώς ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε τις τουρκικές δυνάμεις στην Βοσνία με αποτέλεσμα να αναβάλει όλες τις πρωινές επαφές του.

«Οχι» και από τον Μίκη Θεοδωράκη

Υπέρ του «όχι» στο Σχέδιο Ανάν τάχθηκε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης και μάλιστα, όπως σημειώνει, 37 χρόνια μετά από ένα άλλο βροντερό του όχι μιας άλλης 21ης Απριλίου… Οι δύο αιτίες για το όχι Θεοδωράκη, υπήρξαν, όπως αναφέρει, η σε βάθος μελέτη του Σχεδίου Ανάν που του αποκάλυψε πλήρως τον αρνητικό του χαρακτήρα και οι πρωτοφανείς και απροκάλυπτες πιέσεις Αμερικανών και άλλων αξιωματούχων προς την κατεύθυνση τού «ναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή