Το μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές

Το μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υιοθέτηση συγκεκριμένων δεσμευτικών πολιτικών και χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισσαβώνας, σε τομείς όπως η απασχόληση και ο αποκλεισμός, προβλέπει το Μανιφέστο για το «κοινωνικό Μάαστριχτ» που αποτελεί την πλατφόρμα με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωεκλογών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τα ευρωπαϊκά θέματα -παρότι αντίστοιχη εισήγηση έχει υποβάλει και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου- θα προτείνεται ειδικότερα για κάθε κράτος-μέλος να καθοριστούν δεσμευτικοί και μετρήσιμοι δείκτες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους τομείς της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης.

Το μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ στην παρούσα του μορφή περιλαμβάνει και άλλα τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο αφορά τη μείωση της απόστασης που χωρίζει τους πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω πολιτικών για τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και της αλλαγής της «γλώσσας» της Κοινότητας ώστε οι πρωτοβουλίες της να γίνονται κατανοητές από τους πολίτες. Το δεύτερο αναφέρεται στις «νέες προκλήσεις» μετά τη διεύρυνση, με αιχμές τη μετανάστευση, τις τεχνολογίες και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Το τρίτο σχετίζεται με την εκπαίδευση και το τέταρτο με τις απαραίτητες προσαρμογές στο υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Με ορίζοντα τετραετίας

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου προχωρά στην αποσαφήνιση της πολιτικής του στρατηγικής, που έχει ορίζοντα τετραετίας και είναι «τριών φάσεων». O κ. Παπανδρέου γνωρίζει πως ήδη στη Βουλή και στον κομματικό μηχανισμό ακούγονται φωνές κριτικής για τις έως τώρα επιλογές του, οι οποίες συναντώνται ακόμη και σε υψηλά κλιμάκια. Ομως, θεωρεί πως ακόμη και εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι θετικό για τη Χαριλάου Τρικούπη, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του δύσκολα θα προσλάβει συγκροτημένη μορφή. Με εξαίρεση τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο που δεν θα έχει τον Ιούνιο πολλά περιθώρια κινήσεων, καθώς είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωεκλογών, οι λοιποί «βαρώνοι» έχουν εξέλθει αποδυναμωμένοι από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Ενώ, η δημιουργία πολλών «αντ χοκ» Επιτροπών, όπως το άτυπο Συντονιστικό, οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Γραμματεία για τις ευρωεκλογές δίνει ρόλους σε πολλά στελέχη, τα οποία λειτουργούν ως πλέγμα προστασίας για τις επιλογές του.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να πιστεύει, στηριζόμενος και σε πρόσφατες «μυστικές» δημοσκοπήσεις, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος, έχουν περίοδο χάριτος τουλάχιστον εξαμήνου, καθώς η λαϊκή ετυμηγορία της 7ης Μαρτίου είναι ακόμη νωπή. Ως εκ τούτου σε πρώτη φάση, μέχρι δηλαδή και το συνέδριο του Νοεμβρίου, η κριτική του δεν θα είναι οξεία και θα περιορίζεται σε θέματα τρέχουσας επικαιρότητας. Σχετικά δείγματα γραφής έχει εξ’ άλλου δώσει ήδη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αιχμές το Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ως επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. προσδιορίζεται η οικονομία.

Επανάκτηση του μεσαίου χώρου

Η δεύτερη φάση του πολιτικού σχεδιασμού του κ. Γ. Παπανδρέου ξεκινά από την επομένη του συνεδρίου και ολοκληρώνεται στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του φθινοπώρου του 2006. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση θα είναι «δομική» και σε υψηλούς τόνους, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να αξιοποιήσει πλήρως τη φθορά που εκτιμάται ότι θα επιφέρει στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή η άσκηση της εξουσίας και η λήψη σειράς μέτρων που θα θίγουν επί μέρους κοινωνικές ομάδες. Στόχος του κ. Γ. Παπανδρέου μέσω της ανωτέρω στρατηγικής είναι το ΠΑΣΟΚ να καταγάγει μια «καθαρή νίκη» στην αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση πως θα είναι ο νικητής των προσεχών εθνικών εκλογών.

Τέλος, από την επομένη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και μέχρι την αναμέτρηση του 2008 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση του «πρωθυπουργικού» του προφίλ αποφεύγοντας τις αναίτιες πολιτικές οξύτητες και προβάλλοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα, με βασική επιδίωξη να επανακτήσει το λεγόμενο «μεσαίο χώρο», ο οποίος στις 7 Μαρτίου στράφηκε προς τον κ. Καραμανλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή