Νίκη σε χαλαρό ρυθμό, στόχος της Ν.Δ.

Νίκη σε χαλαρό ρυθμό, στόχος της Ν.Δ.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να καταγάγει άλλη μια εντυπωσιακή νίκη αρχίζει τον προεκλογικό της αγώνα για τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, με όλα τα στελέχη της, ωστόσο, να επισημαίνουν τη «χαλαρότητα» της συγκεκριμένης ψήφου και την «παραδοσιακή» ενίσχυση των μικροτέρων κομμάτων στις αντίστοιχες αναμετρήσεις. Κι είναι αλήθεια ότι ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι το συνολικό ποσοστό που εξασφάλιζαν στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, υπολειπόταν σαφώς του αντιστοίχου που συγκέντρωναν αρθροιστικά στις εθνικές εκλογές. Το πρωτόγνωρο, ωστόσο, της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι, για πρώτη φορά την τελευταία 15ετία, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα αναμετρηθούν για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στην Ευρωβουλή με τόσο νωπή την κρίση των Ελλήνων ψηφοφόρων. Γεγονός που αναπόφευκτα θα προκαλέσει συγκρίσεις, αλλά και θα προσφερθεί για πολιτικές ερμηνείες.

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα της 13ης Ιουνίου θα αποτελέσει κατά κύριο λόγο μια πρώτη αποτίμηση των επιλογών της νέας κυβέρνησης στο κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού, καθώς το θέμα αυτό μονωπωλεί την επικαιρότητα από την επομένη σχεδόν της 7ης Μαρτίου. Αντιστοίχως, δε, και για το ΠΑΣΟΚ, η ψήφος των πολιτών θα ερμηνευθεί πιθανώς ως μια πρώτη επίσημη βολιδοσκόπηση της κοινής γνώμης για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ίδιο θέμα ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Θετικές επιλογές

Δεδομένου μάλιστα του χθεσινού αποτελέσματος στη Μεγαλόνησο, βέβαιον είναι ότι η κυβέρνηση θα αναδείξει το Κυπριακό και ως ένα από τα προεκλογικά της «ατού», αφού εκτιμά ότι η μετριοπαθής στάση που επέλεξε είχε θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη, εν αντιθέσει με την εσπευσμένη υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. H επιλογή αυτή της κυβέρνησης διεφάνη, άλλωστε, και από την προχθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή στην K.E της Ν.Δ. O πρωθυπουργός, όχι μόνον υπεραμύνθηκε της «ψυχραιμότερης» στάσης του, αλλά τόνισε ότι «θα εστερείτο ευθύνης αν αποσκοπούσε στον επηρεασμό της κρίσης των Ελληνοκυπρίων», στρεφόμενος έτσι ευθέως κατά της επιλογής του κ. Παπανδρέου να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του πριν ακόμη και από τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο…

Η «συντήρηση», ωστόσο, του Κυπριακού στην προεκλογική επικαιρότητα εξυπηρετεί την κυβέρνηση και για έναν επιπλέον λόγο: H καθαρή «νίκη» τού «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα προσφέρεται να ερμηνευθεί και ως μια έμμεση καταδίκη στο «ναι» του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα στερεί από τον κ. Παπανδρέου τη δυνατότητα να καταλογίσει εκ νέου στον κ. Καραμανλή αδράνεια ή και αμηχανία. Και τούτο, διότι η επί της ουσίας ουδέτερη στάση της κυβέρνησης επικροτήθηκε τελικώς όχι μόνον από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και από τον ίδιο τον κ. Δημ. Χριστόφια του ΑΚΕΛ.

Η επικείμενη προεκλογική αντιπαράθεση, βέβαια, δεν θα περιορισθεί μόνον στις εξελίξεις του Κυπριακού. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι μέχρι τα τέλη Μαΐου να υπάρχουν τέσσερα ή και πέντε «χειροπιαστά» δείγματα άμεσης υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ. H ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων, η αντιμετώπιση των πανωτοκίων και η κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς είναι τρία από τα άμεσα «μέτρα», τα οποία θα προβληθούν ως «απτές απόδειξεις συνέπειας λόγων και έργων», ενώ θα τονισθεί και η επιτυχία του υπουργού Γεωργίας ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε διασφάλισε τις επιδοτήσεις των αγροτών στον καπνό, το λάδι και το βαμβάκι. Οι κινήσεις αυτές εκτιμάται ότι θα «αφοπλίσουν» τον κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς η κυβέρνηση θα εμφανισθεί να δίνει άμεσες λύσεις σε ζητήματα για τα οποία κατ’ εξοχήν αποδοκιμάστηκε το ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου.

Προεκλογικά «ατού», ωστόσο, διαθέτει και η αξιωματική αντιπολίτευση. H μη συμμετοχή του ΔΗΚΚΙ στις ευρωεκλογές χαρακτηρίζεται στη X. Τρικούπη ως απρόσμενο προεκλογικό δώρο, ασχέτως αν το κόμμα του κ. Τσοβόλα έλαβε μόλις το 1,79% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν επίσης και για την πιθανή διεύρυνση της εκλογικής απήχησης του ΛΑΟΣ (έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο 2,19%), εκτιμώντας ότι οι διαρροές της Ν.Δ. προς τα δεξιά της θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες τώρα, που δεν διακυβεύεται η εξουσία. Αντιθέτως, στη X. Τρικούπη, εκτιμούν πως ανάλογες απώλειες δεν θα έχει το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά του, διότι πιστεύουν ότι τόσο ο ΣΥόσο και το KKE «απορρόφησαν» στις εθνικές εκλογές το σύνολο σχεδόν των απογοητευμένων ψηφοφόρων της πρώην κυβέρνησης.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές της X. Τρικούπη επιβεβαιωθούν, βέβαιον είναι ότι η διαφορά των δύο κομμάτων στις επικείμενες εκλογές θα είναι προφανώς μικρότερη από τις 4,8 ποσοστιαίες μονάδες που ανέδειξαν οι κάλπες της 7ης Μαρτίου. Ουδείς βεβαίως, στο ΠΑΣΟΚ συζητεί επί του παρόντος τι θα συμβεί στην αντίθετη και προφανώς πιο απίθανη περίπτωση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή