Οι μικρομεσαίοι «κλειδί» για την ανεργία

Οι μικρομεσαίοι «κλειδί» για την ανεργία

11' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο, το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρίσκεται στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος που επέμεινε τόσο πολύ, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να δοθεί προτεραιότητα στη φορολογική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, για τον αποκαλούμενο και ως «κοινωνιστή» της Νέας Δημοκρατίας, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Απασχόλησης για τον εργασιακό νόμο και ειδικότερα για το θέμα των «ακριβών υπερωριών» θα γίνουν, αφού προηγηθεί «εξαντλητικός διάλογος» με τους κοινωνικούς εταίρους και φυσικά μετά τους Ολυμπιακούς. Θα προταχθεί ο ΟΑΕΔ, η άρση των κοινωνικών αδικιών στη χορήγηση του ΕΚΑΣ και η απλοποίηση της χορήγησης συντάξεων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «K» χαρακτηρίζει άψογους τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο Κυπριακό και μιλάει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος.

Με διάλογο κατάργηση των ακριβών υπερωριών

– Σε λίγες ημέρες συμπληρώνετε δύο μήνες στο τιμόνι ενός υπουργείου υψηλής κοινωνικής σημασίας. Γιατί η δική σας πολιτική θα είναι πιο αποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας;

– Για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας θέλουμε δύο εργαλεία. Το ένα είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (MME) που είναι κυρίως επιχειρήσεις έντασης εργασίας. Ταυτοχρόνως θα προχωρήσουμε στις πολιτικές για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, με τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας. Σύντομα θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουμε προαναγγείλει και για την επιδότηση μέρους της ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό θα είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που θα αναθερμάνει τις επενδύσεις στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη προώθηση της απασχόλησης θα είχαμε εάν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κατάλληλο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για τη MME ώστε, αντί να απολύει, να προσλαμβάνει έναν εργαζόμενο; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα είχαμε, εάν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κατάλληλο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον για να προσλάβει ο αυτοαπασχολούμενος έναν άκομη εργαζόμενο, τον πρώτο του εργαζόμενο;

Επομένως, το μεγάλο κλειδί είναι η MME. Πάνω από 300.000 MME κατέβασαν ρολά επί ΠΑΣΟΚ. Πώς είναι δυνατό να ζήσει η μικρή και η μεσαία επιχείρηση με την περαίωση και τη συνάφεια, με τις φορολογικές επιδρομές και το παλαιό ΣΔΟΕ;

Χάρτης της αγοράς εργασίας

– Σε ποιον τομέα έχετε εντοπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα;

– Το μεγάλο πρόβλημα είναι στον χώρο της κατάρτισης και της επανακατάρτισης με τον ΟΑΕΔ. Βήματα έχουν γίνει. Αλλά ο ΟΑΕΔ πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος και στον χώρο της ανεργίας και στον χώρο της εργασίας. Πρέπει κατ’ αρχάς να καταγράψει την πραγματική εικόνα. Να φτιάξει τον χάρτη της αγοράς εργασίας. Σήμερα ο ΟΑΕΔ δεν ξέρει ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση στις περιοχές της χώρας. Δεν ξέρει, παρά τα τρισεκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για κατάρτιση και επανακατάρτιση, πόσοι βρήκαν δουλειά. Κι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Γιατί εάν στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ζήτηση αυτοί οι οποίοι επιδιορθώνουν γεωργικά μηχανήματα και ο ΟΑΕΔ καταρτίζει ζαχαροπλάστες, είναι προφανές ότι ο άνεργος δεν βρίσκει εργασία, και πετάμε τα λεφτά από το παράθυρο.

– Ποια θα είναι η ειδοποιός διαφορά στον ΟΑΕΔ;

– Μην τα πούμε όλα ακόμη. Σας θυμίζω ότι ο νέος διοικητής δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη. Θα ήταν άκομψο να προχωρήσω εγώ σε εξαγγελίες. Από το φθινόπωρο θα έχουμε νομοθετήματα για τον ΟΑΕΔ στη Βουλή. Θα γίνουν τομές. Εχετε αναρωτηθεί γιατί μια μικρή επιχείρηση που αναζητεί τεχνίτη δεν απευθύνεται στον ΟΑΕΔ; Γιατί οι διαδικασίες είναι σχινοτενείς. Δεν βρίσκει άκρη ο μικρός επιχειρηματίας.

Τα επόμενα χρόνια ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι να επιδοτούμε την ανεργία, αλλά να επιδοτούμε την απασχόληση, τις νέες θέσεις εργασίας.

Εκεί που υποφέρουν πολύ οι άνθρωποι, από την ανεργία, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, έχουν δοθεί μεγάλα ποσά. Ορθώς εδόθησαν, αλλά μήπως έπρεπε να δοθούν για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και όχι εν είδει βοηθημάτων; Τον ένα χρόνο δόθηκε το βοήθημα, τον δεύτερο ξαναδόθηκε, αλλά οι άνθρωποι δουλειά δεν βρήκαν. Ναι, να δίδονται χρήματα, αλλά για να βρει ο άνεργος δουλειά και όχι να μπαίνει στο περιθώριο της κοινωνίας, περιμένοντας τον μποναμά από το κράτος. Αφήστε που έτσι κάνει ο κάθε υπουργός την προσωπική του πολιτική.

Μετά τους Ολυμπιακούς

– Οι εργοδότες περιμένουν από εσάς αλλαγές στον εργασιακό νόμο, τον αποκαλούμενο νόμο Γιαννίτση. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;

– Οι εργοδότες διαμαρτύρονται για το θέμα των ακριβών υπερωριών. O κ. Γιαννίτσης προσπάθησε καλή τη πίστει, ακριβαίνοντας τις υπερωρίες να δημιουργήσει ένα κίνητρο για να γίνονται νέες προσλήψεις. Αυτό δεν λειτούργησε στην πράξη. Ομως, δεν θα αλλάξει τίποτε εάν δεν γίνει εξαντλητικός κοινωνικός διάλογος με όλες τις πλευρές των κοινωνικών εταίρων.

– Χρονικά πότε προσδιορίζονται οι αλλαγές;

– Νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθούν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγωνες. Ομως ήδη στις πρώτες συναντήσεις που κάναμε με τους κοινωνικούς εταίρους είχαμε ουσιαστικό διάλογο. Ξέρουμε πού συμφωνεί και πού διαφωνεί ο καθένας και δρομολογούμε διαδικασίες συναινέσεων και συνθέσεων.

Ελεύθερη αγορά, όχι ασύδοτη…

– Ποιο είναι το ιδεολογικό – πολιτικό σας στίγμα;

Είμαι οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Αυτό είναι το κυρίαρχο στίγμα της κυβέρνησης.

Πιστεύουμε σε μια ελεύθερη λειτουργία της αγοράς, αλλά όχι στην ασύδοτη αγορά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ελεύθερη οικονομία και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος. Να ενισχύσουμε την υγιή και όχι την παρασιτική επιχειρηματικότητα για να αυξηθεί το εθνικό πλεόνασμα και να μπορέσουμε μέσα από διαδικασίες αναδιανομής να κάνουμε πιο ισχυρή κοινωνική πολιτική. Το δίπτυχο είναι σαφές: δραστική συρρίκνωση του κράτους-επιχειρηματία και αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Εάν δεν υπάρξει πλούτος τι θα μοιράσουμε;

Δεν το λέω εγώ, ο Μαρξ το είπε. Πώς θα κάνουμε πολιτικές αναδιανομής εάν δεν δημιουργήσουμε πλούτο; Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να κάνει κοινωνική πολιτική με δανεικά, αφήνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί.

Το βασικό μας προβλημα είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε την ελληνική κοινωνία και οικονομία μια κοινωνία και μια οικονομία καταναλωτών η οποία εισάγει και δεν εξάγει. Κοιτάξτε ποια είναι η κατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου πληρωμών. Διευρύνεται η ψαλίδα, μεγαλώνουν τα χάσματα και αντί να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας στο νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, τη μειώνουμε. Εάν συνεχίζαμε έτσι με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την απασχόληση. Γιατί, τι σημαίνει καταπολεμώ την ανεργία; Είναι απλό και το γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές. Σημαίνει δημιουργώ νέες θέσεις απασχόλησης. Πώς δημιουργούνται; Πατώντας ένα κουμπί; Με επενδύσεις στην οικονομία. Οι επενδύσεις μπορούν να προέλθουν είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα επί ΠΑΣΟΚ σε άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν κάτω από τα επίπεδα της Λιβύης.

Τον Ιούλιο περισσότερα ευρώ στους συνταξιούχους

– Πού θέτετε τον πήχυ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου;

– Στις ευρωεκλογές θα τα συζητήσουμε πάλι όλα. Αλλά διαβάζω στις εφημερίδες ότι το ΠΑΣΟΚ θα ρίξει το βάρος του σε θέματα κοινωνικής συνοχής. Προφανώς, αυτό το εκλαμβάνω ως αυτοκριτική. Εάν είναι έτσι, το βρίσκω θετικό. Εάν το κάνει για να ασκήσει κριτική στη Ν.Δ., θεωρώ ότι θα αποτελεί πελώρια αντίφαση και θα εκθέσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Αν πλήρωσε κάτι το ΠΑΣΟΚ με την οδυνηρή ήττα του στις τελευταίες εκλογές, αυτό ήταν η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Δεν ενδιαφέρθηκε. Τα θρύψαλα καλούμεθα εμείς να συμμαζέψουμε και να συγκολλήσουμε.

– Μήπως, αυτά τα θρύψαλα που επικαλείστε αποτελέσουν το πρόσχημα για να μην υλοποιήσετε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας;

– Εμείς δεν ψάχνουμε άλλοθι για να μην εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Αλλοι, για να καλύψουν την έλλειψη αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, έψαχναν άλλοθι στο παρελθόν για να πούνε ότι βρήκαν καμένη γη. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, αλλά δεν λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Εχω μπροστά μου έτοιμο το Σχέδιο Νόμου για την κατάργηση της εισφοράς υπέρ του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης). Από τον επόμενο Ιούλιο η κυβέρνηση θα δίνει στην τσέπη του συνταξιούχου περισσότερα ζεστά ευρώ, από 10-15 μέχρι 120 ευρώ, καταργώντας την κράτηση 1% έως 5%.

Επίσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούμε στη διευθέτηση των αδικιών και στη διαμορφωση νέων περισσότερων κλιμάκων για το ΕΚΑΣ. Εδώ υπάρχει μία τεράστια κοινωνική αδικία. Ενας συνταξιούχος παίρνει μια αύξηση και επειδή το εισόδημά του υπερβαίνει λίγο την κλίμακα του ΕΚΑΣ, το χάνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τεκμήρια. Υπήρξε περίπτωση ανθρώπου που είχε ένα Lada και του έκοψαν το ΕΚΑΣ. Αυτές οι αδικίες θα διορθωθούν.

Ηδη, σε συνεννόηση με τον προεδρεύοντα, αντιπρόεδρο του OEK, κ. Γρ. Φελώνη, με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, εγκρίθηκε η πρόταση για μια γενναία αύξηση της επιδότησης του ενοικίου. Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ανέργους που είναι αναγκασμένοι να μετακομίσουν λόγω ανεύρεσης εργασίας, η αύξηση της επιδότησης φτάνει έως και 50%.

Μας απασχολεί σοβαρά και η απλοποίηση των διαδιακασιών έκδοσης σύνταξης. Ξέρετε ότι στα ασφαλιστικά Ταμεία, όταν ο πολίτης θέλει να βγάλει σύνταξη, βάζει δικηγόρο; Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης

– Επομένως μήπως πρέπει να περιμένουμε ΚΕΠ ασφάλισης;

– Σε αυτόν τον τομέα να περιμένετε τομές και σε περιφερειακό επίπεδο. Θα σας πω μόνο μία λέξη: Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης. Εγώ πιστεύω ότι σε επίπεδο περιφερειακό πρέπει να υπάρχει μόνο ένας κεντρικός θεσμός που θα συντονίζει και τους υπόλοιπους φορείς.

– Φυσικά, αυτός ο προγραμματισμός προϋποθέτει ότι δεν θα βρεθούμε μπροστά στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών πριν από τις προεδρικές εκλογές; Πόσο πιθανό θεωρείται το σενάριο των εκλογών;

– Στη δημοκρατία δεν μπορεί ποτέ κανείς να πει «ποτέ». Τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αλλά η δική μου εκτίμηση είναι ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα είναι αφορμή για εκλογές, γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές. Θέλει να δουλέψει η οικονομία και η κοινωνία και να δει τη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Οποιος αναλάβει το κόστος να σύρει τον τόπο σε νέα εκλογική αναμέτρηση θα πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα. O λαός επέλεξε μια κυβέρνηση για να του βελτιώσει τη ζωή και όχι για να έχει κάθε δέκα μήνες εκλογική αναμέτρηση.

Κυπριακό: απαραίτητες οι καλές σχέσεις με Τουρκία

– Μέχρι αυτήν την ώρα (βράδυ Παρασκευής) τίποτε δεν φαίνεται ικανό να ανατρέψει στην Κύπρο την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί και διά του δημοψηφίσματος το «όχι», ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που επιφέρει το αποτέλεσμα;

– H ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος. O κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χειρισμοί τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη καθώς και του υφυπουργού κ. Βαληνάκη υπήρξαν άψογοι. Σε αυτήν τη συγκυρία, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να κινηθεί μέσα σε ένα πλαίσιο ασφυκτικά δεσμευτικό, που δεν το διαμόρφωσε η ίδια, αλλά το βρήκε ήδη διαμορφωμένο μετά την 7η Μαρτίου του 2004. Σε αυτά τα δεδομένα, έπραξε το καλύτερο για να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του Κυπριακού και του ελλαδικού ελληνισμού.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα και τι θα συνέβαινε μέχρι σήμερα, εάν ο πρωθυπουργός είχε ακολουθήσει την αντίδραση εκείνη που του προτείνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτήν την περίπτωση θα είχε γίνει μέρος της έντασης που διαμορφώθηκε στην Κύπρο και θα ήταν υποχρεωμένος να αντιδικήσει, είτε με τον Κύπριο πρόεδρο είτε με τους ηγέτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να δράσει όπως έδρασε μέχρι σήμερα και δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος.

– Ας μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα.

– H ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει διαύλους ανοικτούς με όλα τα κυπριακά κόμματα και την κυπριακή κυβέρνηση και να ανοίξει πρόσθετους διαύλους στην Ευρώπη, ώστε να αποφύγουμε δυσμενείς συνέπειες. Στο άμεσο μέλλον, το Κυπριακό πρέπει να επανέλθει γρήγορα στην ατζέντα του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η επόμενη ημέρα δεν είναι μόνο η 25η και η 26η Απριλίου. Οι επόμενες ημέρες θα είναι και οι ημέρες του Δεκεμβρίου, οπότε θα κριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση εάν θα πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες θα κατατείνουν στο να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία. Σε αυτήν την προσπάθεια, δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι η κυπριακή κυβέρνηση.

Οι διεθνείς πιέσεις

– Πώς αποτιμάτε τις επικριτικές δηλώσεις των διεθνών παραγόντων;

– Παρακολουθώ το Κυπριακό πάνω από 25 χρόνια και είμαι πρόθυμος να σας θυμίσω πολλές δηλώσεις επωνύμων διεθνών παραγόντων στις κρίσιμες διαδρομές του Κυπριακού. Δηλώσεις οι οποίες όντως δραματοποιούσαν μια δύσκολη κατάσταση, αλλά έπειτα από λίγο άλλαζαν οι συνθήκες, γυρίζαμε σελίδα και βλέπαμε την επόμενη ημέρα. Τα πράγματα θα έχουν διαφορετική διάσταση την επόμενη εβδομάδα και οφείλουμε να τα ξαναδούμε μέσα από το πρίσμα της επόμενης ημέρας.

– Δεν σας προβληματίζουν οι διεθνείς πιέσεις;

– Οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτές τις πιέσεις για το Κυπριακό υπάρχει μια άλλη λογική, στην οποία επικρατεί η παράμετρος των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντιλαμβάνεστε γιατί, υπό αυτές τις πιέσεις, ο Κώστας Καραμανλής επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι δεν αλλάζει η πολιτική της Ελλάδος, ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη να διαδραματίσει η χώρα μας ρόλο ισχυρού θετικού καταλύτη για να βοηθήσουμε την περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γιατί κάτι τέτοιο ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας και ουσιαστικά βοηθάει και τις περαιτέρω θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Γι’ αυτό υπήρξε και η έντονη κινητικότητα της κυβέρνησης προς την κυβέρνηση Ερντογάν. Σας θυμίζω τον συμβολισμό, λίγα εικοσιτετράωρα πριν διενεργηθεί στην Κύπρο ένα δημοψήφισμα του οποίου το αποτέλεσμα προδιαγράφεται «όχι»: ο Καραμανλής βλέπει τον Ερντογάν και αναγγέλλουν και οι δύο επισήμως ότι 6 με 7 Μαΐου ο Τούρκος πρωθυπουργός θα είναι στην Αθήνα. H σημειολογία και ο χρόνος στον οποίο αυτή η επίσκεψη ορίζεται και ανακοινώνεται είναι εύγλωττα και αποκτούν τεράστια πολιτική σημασία. Γιατί ξέρουμε ότι το «όχι» στο Σχέδιο Ανάν εκ των πραγμάτων δημιουργεί κάποια προβλήματα στις γενικότερες ισορροπίες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Ερντογάν με το λεγόμενο βαθύ κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή