Ανοίγει το κεφάλαιο «διαφθορά» στη Διοίκηση

Ανοίγει το κεφάλαιο «διαφθορά» στη Διοίκηση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ολοκληρωμένες διοικητικές συναλλαγές και η απλοποίηση της εσωτερικής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών -όπως αναλυτικά παρουσιάστηκαν- είναι η επιτομή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκ. Παυλόπουλου, η νέα αντι-γραφειοκρατική αντίληψη, που επιχειρεί να απαλλάξει τον πολίτη από τα βάρη και το κόστος ενός αναποτελεσματικού και απωθητικού κράτους.

Τα νομοθετικά «βήματα»

Τα επόμενα νομοθετικά «βήματα» μεταβάλλουν το καθεστώς διαμονής των αλλοδαπών και κυρίως των οικονομικών μεταναστών, που παραμένει ρευστό και αβέβαιο, ενώ βελτιώνουν και τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στη χώρα μας. Επιχειρείται να αντιμετωπιστούν η έλλειψη οργάνωσης και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τις συνθήκες υποδοχής των παράνομα εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών, αδυναμίες που δυσχεραίνουν την ορθή εφαρμογή της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας και υποθηκεύουν τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών. Το μεταναστευτικό πρόβλημα απασχολεί ιδιαιτέρως την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί δείγμα χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιδρά το ελληνικό κράτος όταν καλείται να χειριστεί πολύπλοκα κοινωνικά προβλήματα.

Αμέσως μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο υπουργός Εσωτερικών ανοίγει το κρίσιμο κεφάλαιο της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. «Δεν νοείται επανίδρυση του κράτους», έχει τονίσει επανειλημμένως ο κ. Παυλόπουλος, «χωρίς την ψήφιση των διατάξεων εκείνων, με τις οποίες καταργούνται οι νόμοι της διαφθοράς και της διαπλοκής». Ηδη, με το πρώτο νομοθέτημα που παρουσίασε την εβδομάδα που διανύσαμε, το αδίκημα της απιστίας των δημοσίων υπαλλήλων περί την υπηρεσία μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα. H κατάργηση του νόμου 2576/1998, που εισήγαγε τον λεγόμενο «μαθηματικό τύπο» στην επιλογή των αναδόχων δημοσίων έργων, που -όπως υπενθυμίζει η αρμόδια Επιτροπή Ε.Ε.- αποτελεί ουσιαστικά έμπνευση της διαπλοκής, θα είναι η πρώτη θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης. Ακολουθεί η κατάργηση του άρθρου 4 του 2522/97, που επέτρεψε την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών «σε όποιον ήθελε η εκάστοτε κυβέρνηση», χωρίς την παραμικρή κύρωση. Στην κατεύθυνση αυτή θεσμοθετείται ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου των Συμβάσεων Δημοσίων Εργων και Προμηθειών για την εξασφάλιση της διαφάνειας στον ευαίσθητο χώρο των δημοσίων συμβάσεων.

Η νομοθετική δραστηριότητα της κυβέρνησης έχει επίκεντρο τον πολίτη και διέπεται από το τρίπτυχο: αλλαγή της συμπεριφοράς του κράτους-δυνάστη και των δημοσίων υπηρεσιών απέναντι στον πολίτη? απαλλαγή της δομής της διοίκησης από τη γραφειοκρατία? αποτελεσματικότητα και διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του κράτους. Οι αποφάσεις να παράγονται με βάση το δημόσιο συμφέρον, με διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, των αρμοδιοτήτων και πάταξη των εστιών διαπλοκής και διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Μια σειρά δικαιολογητικών, τα οποία θα καθοριστούν σε επόμενο στάδιο με υπουργικές αποφάσεις, θα αναζητούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για λογαριασμό των πολιτών, ενώ για ορισμένες υποθέσεις, που αφορούν κυρίως τον κλάδο των επενδύσεων, την ευθύνη συλλογής τους, μέσω προτύπων ηλεκτρονικής επικοινωνίας, θα έχει το Δημόσιο. O ανώτατος χρόνος διεκπεραίωσης δεν θα υπερβαίνει τις 50 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ με την παρέλευση του χρονικού αυτού περιθωρίου, ο πολίτης θα αποζημιώνεται αδρά.

Τέλος στις πολλές υπογραφές

Η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με μείωση του αριθμού των πολλαπλών ενδιάμεσων επιπέδων κι ενεργειών για την έκδοση διοικητικών πράξεων και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας και των διάσπαρτων διατάξεων βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργού. Είναι, ήδη έτοιμη η κανονιστική πράξη για τον περιορισμό των συναρμοδιοτήτων υπουργών κατά την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, και για να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός υπογραφών που απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις για την έκδοση διοικητικών πράξεων (ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα), ο κ. Παυλόπουλος έχει αποστείλει σε όλα τα υπουργεία εγκύκλιο, με την οποία ζητείται να καταγραφούν οι περιπτώσεις εκείνες, όπου απαιτούνται περισσότερες των τριών υπογραφών, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δραστική μείωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή