Γκιουλ, Ταλάτ ζητούν άμεσα ανταλλάγματα

Γκιουλ, Ταλάτ ζητούν άμεσα ανταλλάγματα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξιοποίηση του τουρκοκυπριακού «ναι» στο δημοψήφισμα επιχειρούν η Αγκυρα και η ηγεσία του ψεδοκράτους. O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι αναμένει αλλαγές στον κανονισμό της E.E. περί Κύπρου, «προς το συμφέρον της τουρκικής πλευράς», και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αγκυρα ζήτησε την άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων. O πρωθυπουργός του ψευδοκράτους κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την πλευρά του, με επιστολή του προς τον Ιρλανδό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε να «παγώσει» η ένταξη της Κύπρου έως ότου επιτευχθεί μία συνολική λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Γκιουλ είχε χθες επαφές για το θέμα του Κανονισμού με αξιωματούχους της Γερμανίας, της Αγγλίας και της E.E. Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ενδέχεται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, απάντησε ότι «πρώτα πρέπει να δούμε τη στάση της άλλης πλευράς». Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που εξέτασε τις εξελίξεις μετά τα δημοψηφίσματα, κάλεσε με δηλώσεις του την E.E. να μην επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους «να εκμεταλλευτούν» την ένταξή τους. «Το δημοψήφισμα έδειξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν ενδιαφέρονται να ζήσουν μαζί με τους Τουρκοκυπρίους ή να ενταχθούν μαζί στην E.E.», υποστήριξε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, διπλωματική ήττα της Τουρκίας χαρακτηρίζουν διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο τη χθεσινή απόφαση της Ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να αναβάλει για την ερχόμενη σύνοδο του Ιουνίου τη συζήτηση για τη μερική άρση του καθεστώτος παρακολούθησης του Συμβουλίου σχετικώς με τη στάση της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά την έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης, η Τουρκία προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών και οι προσπάθειες δικαιολογούν τον μετριασμό του ελέγχου, κρίθηκε όμως ότι η Αγκυρα θα παραμείνει για ένα ακόμη δίμηνο υπό την παρακολούθηση της Επιτροπής του Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή