Προσεκτικές κινήσεις και συγκρατημένη αισιοδοξία στο νησί

Προσεκτικές κινήσεις και συγκρατημένη αισιοδοξία στο νησί

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στη Λευκωσία μετά την κατάληξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το συντριπτικό ποσοστό που συγκέντρωσε το «όχι» έχει προκαλέσει ένα αίσθημα ανακούφισης, αλλά και μία ανησυχία για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την εντύπωση που κυριαρχεί στην Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν με πολύ μεγάλη περίσκεψη και χωρίς φανατισμό. Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, ότι παρά την κρισιμότητα του ζητήματος, ή ίσως λόγω αυτής, οι προ του δημοψηφίσματος συγκεντρώσεις ήταν σχετικά χωρίς συμμετοχή και υποτονικές.

Αποφασισμένος

Ο Κύπριος πρόεδρος εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει τα μέτρα υπέρ των Τουρκοκυπρίων, που είχε ο ίδιος προαναγγείλει και που εξέθεσε χθες στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Γιώργος Ιακώβου. Θα αντιταχθεί, όμως, σε οτιδήποτε οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Πρόθεσή του είναι να διαβρώσει με αντίστοιχες κινήσεις το φράγμα της «πράσινης γραμμής» και να δημιουργήσει μία δυναμική ντε φάκτο επανενοποίησης της Μεγαλονήσου, η οποία με τη σειρά της θα διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο διάστημα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι πολλά στελέχη που έδωσαν μάχη υπέρ τού «όχι» θεωρούν ότι είναι μοναδική ευκαιρία να ενταφιασθεί οριστικά το Σχέδιο Ανάν. Επικαλούνται, μάλιστα, την πρόνοια του ίδιου του Σχεδίου ότι εάν απορριφθεί έστω και από τη μία κοινότητα, θα καταστεί νεκρό. Κατά συνέπειαν, δίνεται μία μοναδική ευκαιρία για την αναζήτηση λύσης από μηδενική βάση και ενδεχομένως σ’ ένα νέο πλαίσιο. O Τάσσος Παπαδόπουλος, όμως, δεν φθάνει μέχρι αυτό το σημείο. Οπως δήλωσε, επιδιώκει το ταχύτερο δυνατόν την επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων επίμαχων πτυχών, ώστε να προκύψει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Ψήφισμα

Οι υποστηρικτές τού «ναι» ποντάρουν στο σενάριο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Θεωρούν, όμως, ότι προϋπόθεση επιτυχίας είναι να έχει προηγηθεί η έγκριση ενός ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η λήψη μιας απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα προσφέρουν εγγυήσεις εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασκεδάσουν τους έντονους και δικαιολογημένους φόβους των Ελληνοκυπρίων. Οπως τονίζουν, κύριος στόχος είναι η μεταστροφή του ΑΚΕΛ και στη συνέχεια η άσκηση συνδυασμένων πιέσεων εκ μέρους της Ουάσιγκτον και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να υποχρεωθεί ο πρόεδρος Παπαδόπουλος να αποδεχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Στη Λευκωσία, πάντως, επικρατεί απογοήτευση για την κοντόθωρη αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία συνεχίζει να παίζει το χαρτί της υπονόμευσης τού «όχι». Οπως σημείωναν κυπριακές πηγές, το 76% είναι τόσο συντριπτικό ποσοστό, που καθιστά αναξιόπιστο όποιον επιχειρεί να το αμφισβητήσει με το επιχείρημα ότι κάποιος 18χρονος που ήθελε να ψηφίσει «ναι» δέχθηκε απειλές! Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί οφείλουν να σεβασθούν εμπράκτως τη δημοκρατική ετυμηγορία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και κυρίως να εξαγάγουν τα πολιτικά συμπεράσματα.

Θεωρούν πολύ πιθανόν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να παρακάμψει και να περιθωριοποιήσει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, διαπραγματευόμενο απ’ ευθείας αφ’ ενός με τον Δημήτρη Χριστόφια κι αφ’ ετέρου με τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ορισμένες «Κασσάνδρες» σήμερα εμφανίζονται να δυσαρεστούνται, επειδή δεν δικαιώθηκαν οι προβλέψεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή