H συμφωνία Βαρθολομαίου – Χριστόδουλου

H συμφωνία Βαρθολομαίου – Χριστόδουλου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχείες, όπως όλες οι πληροφορίες δείχνουν, θα είναι οι διαδικασίες που θα δρομολογήσουν την «ειρήνη» μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίνοντας αίσιο τέλος στην κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών, με αφορμή την εκλογή των μητροπολιτών στις λεγόμενες Νέες Χώρες.

Την επίτευξη της συμφωνίας, με ενεργό διαμεσολαβητή την κυβέρνηση διά της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιβεβαίωσε η ίδια η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία περιέγραψε και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί. Η υπουργός μίλησε για «βήμα-βήμα προσέγγιση», που προβλέπει τη σύγκληση των δύο σωμάτων της Ιεραρχίας, στην Αθήνα και στο Πατριαρχείο και επαίνεσε ιδιαιτέρως τη στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, ο οποίος «έδειξε άριστη διάθεση σε κάθε φάση».

Η δρομολόγηση του αίσιου τέλους της εκκλησιαστικής κρίσης έγινε, όντως, με μία τολμηρή, όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση του Αρχιεπισκόπου. Ο κ. Χριστόδουλος αποφάσισε να συγκαλέσει εκτάκτως το ανώτατο θεσμικό όργανο της εκκλησίας, την Ιεραρχία, για να εισηγηθεί την υπερψήφιση απόφασης με την οποία θα εκφράζεται ο πλήρης σεβασμός της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον Πατριαρχικό Τόμο του 1830, αλλά και της Πράξης του 1928, που αναφέρεται στις Νέες Χώρες.

Πότε θα συνεδριάσει

Ο χρόνος συνεδρίασης της Ιεραρχίας εξαρτάται από το ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της. Αν την αναλάβει ο ίδιος ο κ. Χριστόδουλος, θα συνέλθει αυτήν την εβδομάδα. Στην περίπτωση που τη συγκαλέσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνέρχεται ούτως ή άλλως αυτήν την εβδομάδα, η συνεδρίαση θα γίνει μετά του Αγίου Πνεύματος.

Σε κάθε περίπτωση -από τη στιγμή που ο χρόνος δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία- δεδομένη είναι η συμφωνία του Φαναρίου για τα επόμενα βήματα. Ο κ. Βαρθολομαίος θα χαιρετίσει την απόφαση της Ιεραρχίας ως κίνηση καλής θελήσεως εκ μέρους του κ. Χριστόδουλου και στη συνέχεια θα συγκαλέσει στο Φανάρι τη διευρυμένη σύνοδο. Αυτή θα αποφασίσει την άρση της διακοπής κοινωνίας, που έχει επιβληθεί στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και θα αναγνωρίσει την εκλογή των τριών μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών, κάτι που ενδιαφέρει πρωτίστως την Εκκλησία της Ελλάδος. Η «σφραγίδα» στο τέλος της κρίσης, εφόσον εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα -όπως εκτιμάται με κάθε βεβαιότητα- θα μπει έως το τέλος του Ιουνίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη πανηγυρικό συλλείτουργο από τους κ. Βαρθολομαίο και Χριστόδουλο, παρουσία και της κ. Γιαννάκου.

Ιδανική λύση

Η συμφωνία, που επετεύχθη με τη συγκατάνευση τόσο του Αρχιεπισκόπου όσο και του Πατριάρχη, εκτιμάται ως η ιδανικότερη λύση «χάριν της ειρήνευσης και της ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Καταλυτικός, όπως σημειώθηκε και ανωτέρω, ήταν ο ρόλος που έπαιξε η ενεργός διαμεσολάβηση της κυβέρνησης διά της υπουργού Παιδείας, που χειρίσθηκε αποκλειστικά το όλο θέμα κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Οπως σημειώνει η ίδια, η κυβέρνηση «παρενέβη χωρίς να αναμιχθεί στα καθαυτό εκκλησιαστικά και νομικά ζητήματα, δίνοντας ένα μήνυμα και προς τις δύο πλευρές».

Οι βάσεις της συμφωνίας μπήκαν στη συνάντηση που είχε η κ. Γιαννάκου με τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και την επαφή που είχε αμέσως μετά την επιστροφή της στην Αθήνα με τον Αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια, η υπουργός βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Βαρθολομαίο και τον κ. Χριστόδουλο. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η υπουργός ενημέρωνε απευθείας τον πρωθυπουργό, ενώ είχε αποκλεισθεί η εμπλοκή σε τρίτους ιεράρχες ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ήταν επίπονες.

Η όλη εξέλιξη, σημειώνεται, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ικανοποίηση στο Μεγάρο Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η λύση που επετεύχθη είναι αμιγώς εκκλησιαστική και δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να μην εμπλακεί επί της ουσίας στους λόγους που προκάλεσαν την κρίση ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή