Απών από την ορκωμοσία ο ΣΥΝ

Απών από την ορκωμοσία ο ΣΥΝ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Συνασπισμός θα απουσιάζει από τη Βουλή τη στιγμή της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. H ηγεσία του κατ’ αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να εκφράσει αφενός τη διαμαρτυρία της, επειδή της τελετής θα προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, και αφετέρου να συμβολίσει με τη συγκεκριμένη πράξη τη θέση του κόμματος, ότι θα πρέπει να μην τίθενται οι πολιτειακοί θεσμοί «υπό τη σκέπη του θρησκευτικού όρκου».

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η ηγεσία του ΣΥκατά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εκφράστηκαν επιφυλάξεις, ενστάσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις, πλην όμως η τελική απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία (18 έναντι 6 ψήφων). Οι έχοντες ενστάσεις υποστήριξαν ότι η επιλογή της αποχώρησης θα μπορούσε να παρεξηγηθεί, ως πράξη μειωμένου σεβασμού προς τους θεσμούς, και πρότειναν άλλου τύπου αντιδράσεις, όπως τη διανομή σχετικής δήλωσης στους βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Ευχές στον Πρόεδρο

«Η αποχώρησή μας υποδηλώνει τον αυτονόητο σεβασμό μας προς το πρόσωπο του νέου Προέδρου, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία, καθώς και προς τη Βουλή και το Προεδρείο της», διευκρίνισε λίγο αργότερα με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥκ. Αλ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να συναινέσουμε με την παρουσία μας στη διαδικασία που θέτει τους πολιτειακούς θεσμούς υπό τη σκέπη του θρησκευτικού όρκου και των παραγόντων της Ιεραρχίας, ενώ κατά το Σύνταγμα ο πρόεδρος εκλέγεται από τη Βουλή των λαϊκών αντιπροσώπων και ορκίζεται ενώπιόν της».

Η ηγεσία του ΣΥσυνδέει ευθέως την τελευταία απόφασή της «με την πρόσφατη σοβαρή και πολύπλευρη κρίση που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της Εκκλησίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι την ευθύνη για την πρόκληση της κρίσης έχουν τόσο συνολικά η Ιεραρχία όσο και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

«Ο ΣΥΝ, αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις και δημόσιοι παράγοντες έχουν προτείνει σειρά μέτρων που, εν όψει αλλά και ανεξάρτητα από την προσεχή συνταγματική αναθεώρηση, πρέπει με ευθύνη και πρωτοβουλία της πολιτείας να ληφθούν στην κατεύθυνση της διάκρισης των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας», σημειώνει ο πρόεδρος του κόμματος, για να συμπληρώσει: «Ετσι, η Εκκλησία να οριοθετήσει τη δράση της στον πνευματικό και κοινωνικό της ρόλο, να απαλλαγεί από πειρασμούς και παγίδες της κοσμικής εξουσίας, όπως νομίζουμε ότι επιθυμεί και η μεγάλη πλειοψηφία των θρησκευομένων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή