Επίθεση υπ. Αμυνας κατά MME

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των ατυχών χαρακτηρισμών και των αυθαιρέτων «συμπερασμάτων», ούτε μία λέξη επί της ουσίας για το σκάνδαλο των τορπιλών, που εκθέτει πλέον σοβαρά την κυβέρνηση, δεν περιέχει η ανακοίνωση με την οποία το υπουργείο Εθνικής Αμυνας απαντά στο χθεσινό δημοσίευμα της «K» και τις αναφορές του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100,3.

Προ ολίγων ημερών, με άλλη ανακοίνωσή του, το υπουργείο είχε αρνηθεί προηγούμενα δημοσιεύματα της «K» για προσπάθεια απ’ ευθείας ανάθεσης των τορπιλών στην εταιρεία «Γερμανός», όπως είχε αρνηθεί και την καίρια επισήμανση ότι η εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την «ελληνοποιημένη» τορπίλη. Τότε, το ΥΕΘΑ υποστήριζε ότι όλα αυτά είναι ανακριβή και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ομως, προχθές, ο ίδιος ο υπουργός από την Ξάνθη επιβεβαίωσε ρητά την πρόθεση της κυβέρνησης για απ’ ευθείας ανάθεση των τορπιλών στην εταιρεία, παραδεχόμενος ότι η «Γερμανός» δεν έχει εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις!

Αντί λοιπόν ο υπουργός να εξηγήσει το γαϊτανάκι των αυτοδιαψεύσεων και την αποσιώπηση του πρακτικού της επιτροπής του ΥΕΘΑ, στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους η «Γερμανός» δεν πληροί τα προβλεπόμενα εχέγγυα για την ανάληψη της κατασκευής της τορπίλης, προτιμά να καταφύγει σε ύβρεις και αοριστολογίες περί ανάπτυξης και διαφάνειας. Αυτούσια η χθεσινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΥΕΘΑ, εφαρμόζοντας στην πράξη την Κυβερνητική πολιτική για δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας εξαντλεί τα περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου να εξασφαλίσει επενδύσεις στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, μεταφορά τεχνολογίας στη χώρα, διατήρηση των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειες για εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου για τις νέες τορπίλες του Π.Ν. σε εργοστάσιο της Βορείου Ελλάδος, με εμπλοκή και άλλων ελληνικών βιομηχανιών ως υποκατασκευαστών.

Ως εκ τούτου, η εμμονή συγκεκριμένων MME να προβαίνουν σε αήθεις επιθέσεις εναντίον του ΥΕΘΑ και εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας, καθώς και τις αναπτυξιακές προοπτικές της βιομηχανίας μας.

Το ΥΕΘΑ επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι η τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας στις προμήθειες των Ε.Δ. είναι διακηρυγμένη και αδιαπραγμάτευτη πολιτική του, σε σημείο που να περιττεύει η παρέμβαση των όποιων αυτόκλητων τιμητών της νομιμότητας».

Η «K» σημειώνει τα ακόλουθα:

Πρώτον: H «έγκριτη και πιθανώς παραπλανηθείσα «K»», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ στις 18 Μαρτίου, έγινε χθες, και πάλι κατά το υπουργείο, «MME που εμμένει σε αήθεις επιθέσεις εναντίον του υπουργού και της κυβερνητικής πολιτικής». Ετσι, πλέον, χαρακτηρίζεται η ευθεία κριτική της «K» και του ΣΚΑΪ 100,3 για παράνομες απ’ ευθείας αναθέσεις, για διυπουργικές συσκέψεις από κοινού με επιχειρηματίες, που η παρουσία τους απεκρύβη και για νέες κρατικοδίαιτες «επενδύσεις» στο γνωστό μοτίβο των «εθνικών πρωταθλητών».

Δεύτερον: H παλαιομοδίτικη προσπάθεια μετάθεσης της ουσίας του θέματος σε δήθεν αντίθεση της «K» με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας, είναι καταφανώς ανάξια λόγου και εκθέτει βαρύτατα τους υποβολείς της.

Τρίτον: Εντύπωση προκαλεί, τέλος, η εκ μέρους του κ. υπουργού Εθνικής Αμυνας ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας. Καλό θα ήταν να αναλάμβανε και την πλήρη ευθύνη για την Εθνική Αμυνα της οποίας προΐσταται, ειδικά στα ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό των τορπιλών, στη μεγίστη επιχειρησιακή σημασία και την ανάγκη απόλυτης ασφάλειας των οποίων ουδέποτε αναφέρεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή