Το σύστημα στράτευσης κατέρρευσε

Το σύστημα στράτευσης κατέρρευσε

8' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο από τους τρεις στρατεύσιμους που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το έτος 2004, τελικά, δεν κατετάγησαν! Από όσους παίρνουν διάφορες αναβολές, με διάφορους τρόπους, τελικά περίπου το 40% δεν υπηρετεί ποτέ. Και ένα εξαιρετικά «παραγωγικό» και εκτεταμένο κύκλωμα παρανομιών και διαφθοράς με μέλη αρμόδιους παράγοντες της αλυσίδας στράτευσης δρούσε ατιμώρητα και ανεξέλεγκτα επί σειρά ετών θησαυρίζοντας από το εμπόριο πλαστών απαλλαγών με τις συνέπειες του νόμου να είναι απλώς ανύπαρκτες. Φυγόστρατοι και απατεώνες, κοιμόντουσαν ήσυχοι, για χρόνια δεν είχαν να φοβούνται απολύτως τίποτα, ούτε καν τη χλεύη εκείνης της μειοψηφίας, πλέον, που δεν κατέφυγε στην παρανομία για να αποφύγει αυτό που κάποτε θεωρούνταν βασικό καθήκον των πολιτών…

Αυτή την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια το σύστημα στράτευσης στην Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα, μιλώντας στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, για τον οποίο η αναστροφή της επικίνδυνης, ειδικά για τις παραμεθόριες μονάδες, αυτής πραγματικότητας και η επιβολή της νομιμότητας και της ισονομίας έχουν πλέον καταστεί άμεση προτεραιότητα.

Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 19 και στο τι σημαίνει και υπό ποιες προυποθέσεις θα μπορούσε να γίνει πράξη η θητεία των οκτώ μηνών.

– Σε ποια κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το σύστημα στράτευσης στην Ελλάδα; Εχετε ξεκινήσει μια μακρά και συστηματική προσπάθεια για τον εντοπισμό όσων παρανόμως διέφυγαν τη στράτευση. Ποια είναι τα αποτελέσματά της και ποιες διασφαλίσεις υπάρχουν ότι τελικά θα υπηρετήσουν οι παρανόμως μη στρατευθέντες; Επίσης, τι γίνεται με το κύκλωμα που συντηρούσε αυτή την πραγματικότητα;

– Σήμερα δεν είναι πλέον τίποτε μυστικό και δεν ωφελεί άλλωστε να αποκρύπτουμε την αλήθεια σε ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό και για την επίλυση του οποίου χρειάζεται πολλή συζήτηση και ευρεία συναίνεση. Με αίσθημα ευθύνης λοιπόν, μπορώ να πω, ότι το σύστημα στράτευσης στη χώρα μας είχε σχεδόν καταρρεύσει. Γίνομαι αμέσως συγκεκριμένος:

– Από τους κληθέντες να υπηρετήσουν το 2004, κατετάγη μόνον το 1/3, οι υπόλοιποι πήραν αναβολές για διάφορους λόγους και άλλοι απαλλαγές για λόγους υγείας.

– Στατιστικά, από αυτούς που παίρνουν αναβολές κατατάσσεται μετά τη λήξη της αναβολής, περίπου το 63% ενώ οι υπόλοιποι βρίσκουν τρόπους και δεν υπηρετούν (ανυπότακτοι, ψεύτικες απαλλαγές κ.λπ.).

– Από την έρευνα που κάνουμε αποδείχτηκε πως λειτουργούσε κύκλωμα απαλλαγών στράτευσης, χωρίς καν να περνούν οι απαλλασσόμενοι από επιτροπές (πλαστές απαλλαγές). Εχουν εντοπισθεί ογδόντα τρεις μέχρι τώρα για τα έτη 1997 – 2004 με εγκέφαλο του κυκλώματος τον απόστρατο τώρα Ταξίαρχο Υγειονομικού κ. Νιώτη.

– Ο αριθμός των ανυπότακτων εξωτερικού ανέρχεται στους 17.482, ενώ ραγδαία είναι η αύξηση των ανυπότακτων εσωτερικού, οι οποίοι έφθασαν το 2004 στους 14.950 (από 5.521 που ήταν το 2000)!

– Ο αριθμός των απαλλαγέντων από τη στράτευση για λόγους υγείας, ηλικίας από 19 έως και 45 ετών, ανέρχεται στους 82.000 περίπου! Σήμερα ελέγχουμε τη νομιμότητα των γνωματεύσεων για τα έτη 1997- 2004, οι οποίες είναι 28.149!

– Τα πιστοποιητικά Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να επιτύχουν οι ενδιαφερόμενοι μειωμένη θητεία ή και απαλλαγή, είναι για τα έτη 1997 – 2004 περίπου 52.000!

Με δυο λόγια δεν υπήρχε ούτε έλεγχος, ούτε κυρώσεις, ό,τι ο καθένας ήθελε το πετύχαινε πολύ εύκολα και γι’ αυτό η ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αμυνας είναι τεράστια. Αν δε, λάβουμε υπ’ όψιν μας και το έντονο δημογραφικό πρόβλημα, αρκεί να αναφέρω τη διαφορά κλάσεων 1999 – 2021 που θα είναι -75,89%, τότε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Εμείς στο Υπουργείο ερευνούμε τα πάντα, εξαρθρώνουμε την παρανομία, εξυγιαίνουμε το όλο σύστημα και με νομοθετικές παρεμβάσεις στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η παρανομία παίρνει τέλος, θα εφαρμοσθεί ο Νόμος και πως όλοι αδιακρίτως θα υπηρετούν την πατρίδα που είναι το υπέρτατο χρέος του κάθε Ελληνα.

Ολοι οι φυγόστρατοι καλούνται να καταταγούν γιατί αυτός είναι ο στόχος μας και όχι η τιμωρία, πολλοί κατετάγησαν και μάλιστα ηχηρά ονόματα και οι υπεύθυνοι, που με κάθε τρόπο συνέβαλαν στην παρανομία τιμωρούνται, ήδη αρκετοί έχουν τιμωρηθεί με αυστηρές πειθαρχικές ποινές και ο εγκέφαλος του κυκλώματος γιατρός Νιώτης καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για την πρώτη περίπτωση του ηθοποιού Παπακαλιάτη. H έρευνα συνεχίζεται και θα συνεχισθεί προς κάθε κατεύθυνση μέχρι τέλους.

Οκτάμηνη θητεία

– Εχει πολλές φορές ακουστεί η πρόθεση για μείωση της θητείας στους οκτώ μήνες. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Υπάρχει σχεδιασμός και μελέτες που να αποδεικνύουν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων;

– Η μείωση της στράτευσης είναι στόχος μας και επιθυμία πολλών, αλλά αυτό θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή και εφ’ όσον υπάρξουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, διότι διαφορετικά μπορεί να διαπράξουμε μεγάλο εθνικό λάθος. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας να λογαριάσουμε και να σκεφτόμαστε πρώτα το αξιόμαχο των μονάδων μας και την ακεραιότητα των συνόρων μας. Ο στρατεύσιμος είναι και πρέπει να παραμείνει ο κορμός του αμυντικού συστήματος της χώρας μας.

Ο θεσμός των επαγγελματιών οπλιτών που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τον στρατεύσιμο, όπως λειτουργεί δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένος και πώς να είναι, όταν τον προσλαμβάνεις για στρατιώτη – πολεμιστή, ήδη μεγάλο, σε ηλικία 28 ετών. Για να έχουμε πρώτα και κύρια Στρατό αξιόμαχο, καλά εκπαιδευμένο και ικανό και μετά να μπορούμε να μειώσουμε τη θητεία στους οκτώ μήνες, πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις, να γίνουν τομές και προς αυτή την κατεύθυνση με προσεκτικά βήματα προχωράμε σε συνεργασία με την στρατιωτική ηγεσία και με συζήτηση που ξεκινήσαμε με τις νεολαίες και θα ολοκληρώσουμε με τα κόμματα. Ολα θα γίνουν με την απαιτούμενη σοβαρότητα και προσοχή, τα πυροτεχνήματα και οι λαϊκισμοί δεν μας εκφράζουν.

Στράτευση στα 19

– Επεξεργάζεστε μια πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 19. Τι ανταπόκριση βρίσκει, πόσο πιθανόν είναι να θεσμοθετηθεί και πότε;

– Μία από τις τομές που πρέπει να γίνουν για να λυθεί το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων μας αλλά και να μειωθεί σημαντικά η θητεία, είναι η υποχρεωτική στράτευση στα δεκαεννιά. Ετσι θα γεμίσουν οι μονάδες μας σε βάθος χρόνου, διότι θα εξαλείψουμε αμέσως τους ανυπότακτους και τους κάθε μορφής φυγόστρατους. Η εκπαίδευση σε αυτή την ηλικία είναι καλύτερη, απολύεται ο στρατευμένος και είναι πάντα στην εφεδρεία εκπαιδευμένος. Τούτο ωφελεί πολύ τους νέους μας γιατί θα υπηρετούν οχτώ μήνες και μετά απαλλαγμένοι από την υποχρέωση της θητείας θα ξεκινούν τις σπουδές τους, θα τις συνεχίζουν στο εξωτερικό και μετά θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας, συζητάμε με τις νεολαίες και θα συζητήσουμε και με τα κόμματα. Η υποχρεωτική στράτευση στα 19 ισχύει και λειτουργεί με επιτυχία στην Κύπρο, όπου μάλιστα η θητεία είναι δύο χρόνια, αλλά και σε άλλες χώρες. Δεν βιαζόμαστε να αποφασίσουμε, θα ξεπεράσουμε πρώτα τα όποια προβλήματα και θα ακούσουμε τους πάντες.

– Μια αμεσότατη επίπτωση των προβλημάτων στη στράτευση είναι και η υποστελέχωση μονάδων σε κρίσιμες περιοχές της χώρας. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα;

– Τα προβλήματα που προανέφερα στο σύστημα της στράτευσης, η χωρίς μελέτη μεγάλη μείωση της θητείας, που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η ύπαρξη πολλών μονάδων μπορώ να πω άχρηστων που υπολειτουργούσαν με μικρό αριθμό στρατεύσιμων, σε συνδυασμό με τη χρόνο με το χρόνο μείωση της απόδοσης των κλάσεων, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην επάνδρωση των μονάδων μας. Σήμερα βρισκόμαστε σε φάση αναδιάρθρωσης, θα κλείσουμε αρκετά στρατόπεδα και θα έχουμε λιγότερες μονάδες, όμως καλά επανδρωμένες και αξιόμαχες.

Μεγάλη απάτη το αντιεκρηκτικό υλικό «Deto Stop

– Εχετε στην ευθύνη σας την επιτροπή που διερευνά το θέμα του υλικού «Deto Stop». Ποια αναμένεται να είναι η εξέταση του θέματος και πότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις;

– Το 2001 υπογράφτηκε σύμβαση για την τοποθέτηση αντιεκρηκτικού υλικού «Deto Stop», σε οχήματα και μέσα του Στρατού Ξηράς. (άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα κ.λπ) και σε δεύτερη φάση, σε κάθε νέα προμήθεια βυτιοφόρων οχημάτων και ανακατασκευή των υπαρχόντων. Στη συνέχεια θα ετοποθετείτο στις μεταλλοδεξαμενές καυσίμων που είναι διάσπαρτες σε περιοχές Σχηματισμών και βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές και ζωτικές εγκαταστάσεις. Πέραν αυτών στην σύμβαση αγοράς των νέων αρμάτων από τη Γερμανία, με πρόταση της ελληνικής πλευράς (προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ), περιλαμβάνεται όρος για την τοποθέτηση στα νέα άρματα του υλικού «Deto Stop». Ανάλογη προσπάθεια για εισαγωγή του υλικού έγινε και στο Πολεμικό Ναυτικό, η οποία όμως δεν πέρασε. Το οικονομικό κόστος τής όλης αυτής ιστορίας δεν έχει υπολογιστεί, πάντως είναι αρκετά μεγάλο, δεκάδων εκατ. ευρώ. Αυτό το υλικό δεν το έχει τοποθετήσει ούτε ο γερμανικός στρατός ούτε ο αμερικάνικος και από πληροφορίες ούτε άλλος νατοϊκός στρατός.

Είναι πανάκριβο, αφού για παράδειγμα, το κόστος τοποθέτησης σε μια μεταλλοδεξαμενή υπερκαλύπτει το κόστος κατασκευής της (τεράστιας σε μέγεθος), μετά του καυσίμου αυτής. Από άποψη επιχειρησιακή και τεχνική, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει όφελος αφού και αν προσβληθεί το άρμα, θα τεθεί εκτός ενέργειας ούτως ή άλλως και πολύ δύσκολα θα δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες (θερμοκρασία – πίεση) για να γίνει έκρηξη. Σε δεξαμενές όπου έχει τοποθετηθεί διαπιστώθηκε ύπαρξη ρινισμάτων που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία και συντήρηση των μέσων. Η όλη αυτή ιστορία της τοποθέτησης στα μέσα του στρατού μας του αντιεκρηκτικού υλικού, προσωπικά εγώ, αλλά και το σύνολο των στελεχών των Ε.Δ. που έχουν γνώση, πιστεύουμε ότι είναι μια μεγάλη απάτη και είμαι βέβαιος πως στα ανώτατα όργανα του ΓΕΣ που πολύ σύντομα θα έρθει προς κρίσιν και τελική απόφαση το θέμα, εκεί ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του. Εγώ κάνω το χρέος μου.

Θα αξιοποιηθεί η περιουσία των Ε.Δ.

– Εχει καταμετρηθεί η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων; Ποια είναι και πώς αξιοποιείται;

– Η καταμέτρηση που έχει γίνει είναι υποτυπώδης και μόλις που μας βοηθάει να γνωρίζουμε την ακίνητη περιουσία των Ε.Δ. σήμερα. Ετσι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Αμυνας (ΤΑΑ), ο συγκεντρωτικός πίνακας των ακινήτων τους σε όλη τη χώρα είναι 254 χιλιάδες στρέμματα περίπου, εξαιρουμένων των εν ενεργεία στρατοπέδων, μερικά των οποίων σύντομα αποδεσμεύονται και θα προστεθούν. Εχουμε μια τεράστια περιουσία, αμύθητης αξίας, γιατί όλα βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις, που όμως μέχρι σήμερα παραμένει πλήρως ανεκμετάλλευτη. Εχουμε αποφασίσει και πολύ σύντομα θα κάνουμε διαγωνισμό για την επιστημονική και πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων μας. Παράλληλα, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, επιδιώκουμε σε τρεις μήνες να έχουμε έτοιμο δικό μας φορέα, πιθανόν Α.Ε., αξιοποίησης της τεράστιας περιουσία μας, η οποία αξιοποίηση θα μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με σύγχρονες χρήσεις, ώστε η διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων μας να είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σημαντικά οικονομικά οφέλη για το ΥΠΕΘΑ σε συνεχή βάση, κάτι που φυσικά θα μας επιτρέψει κατ’ αρχήν να εφαρμόσουμε ένα ευρύτατο πρόγραμμα επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι μόνον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή