Πιέσεις στη Δικαιοσύνη επί ΠΑΣΟΚ

Πιέσεις στη Δικαιοσύνη επί ΠΑΣΟΚ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έμφαση στο έργο της κάθαρσης και της εξυγίανσης του θεσμού της Δικαιοσύνης που συντελείται, ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του, χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έδωσε το περίγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων και των μέτρων που θεσπίστηκαν και αποτυπώνουν τη βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμηθούν ριζικά τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στον κρίσιμο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επικριτική αναφορά

Σε αυστηρούς τόνους ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα, άσκησε κριτική για «την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις 7 Μαρτίου 2004»,περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα τις «μεγάλες και χρόνιες παθογένειες του θεσμού, που αναδείχθηκαν, όπως τόνισε, με τον πιο αδιάψευστο τρόπο, από τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις στις αρχές του χρόνου».

«Παραλάβαμε μια Δικαιοσύνη, είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Καραμανλής, διαβρωμένη από δικαστικά και παραδικαστικά κυκλώματα· μια Δικαιοσύνη που οι καθυστερήσεις στην απονομή της άγγιζαν τα όρια της αρνησιδικίας, μια Δικαιοσύνη, που οι υποδομές και η στελέχωσή της είχαν εγκαταλειφθεί και δεν αντιμετωπίζονταν ως πολιτική προτεραιότητα».

Η επικριτική αναφορά για «πολιτικές παρεμβάσεις και πιέσεις των κυβερνήσεων του χθες, που έπλητταν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φιλ. Πετσάλνικου, ο οποίος έκανε λόγο για «υποκρισία της κυβέρνησης και προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης». «Οι ίδιοι δικαστικοί λειτουργοί, είπε ο κ. Πετσάλνικος, γνωρίζουν ποιος σεβάστηκε απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Ανταπαντώντας ο κ. Αν. Παπαληγούρας, απέδωσε τη διάβρωση της Δικαιοσύνης «στην πολιτική υποβάθμισης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», θεωρώντας «τα πολλαπλά συμπτώματα διαφθοράς στο δικαστικό χώρο, ως παράγωγα ενός κλιματος που το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε».

Αποτιμώντας ο κ. Καραμανλής, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργού Δικαιοσύνης και τις δράσεις για «τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητάς της, την επίσπευση του έργου της και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της» εκτίμησε ότι «οι παρεμβάσεις, ήδη φέρνουν απτά, χειροπιαστά αποτελέσματα και οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές, που σταδιακά γίνονται αισθητές τόσο στον πολίτη, που συχνά ταλαιπωρείται στα δικαστήρια, όσο και στους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικηγόρους».

Για τον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, που προσφάτως αναμορφώθηκε με νομοθετική ρύθμιση, τόνισε ότι οι αλλαγές έγιναν με στόχο «να αποτρέπονται φαινόμενα διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων και παρεμβάσεων στον χώρο της Δικαιοσύνης».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, επίσης, στο ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος με την αποσυμφόρηση των φυλακών, την ανέγερση έξι νέων, τον διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με την ηλικία, το είδος του αδικήματος και το ύψος της ποινής τους, καθώς και την εκπαίδευσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή