Σταθερή γραμμή στην οικονομία από Καραμανλή

Σταθερή γραμμή στην οικονομία από Καραμανλή

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων των κυβερνητικών παραγόντων με εκπροσώπους επιχειρηματικών και κοινωνικών ομάδων εν όψει της ΔΕΘ κορυφώνεται, καθώς πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για την πορεία της οικονομίας το 2006. Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις διοικήσεις επιχειρηματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου να ενημερωθεί για τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. Ωστόσο, από τις έως τώρα συναντήσεις των συνδικαλιστών με τους οικονομικούς υπουργούς προκύπτει ένας μακρύς κατάλογος αντιφατικών αιτημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεν εκπρόσωποι του εμπορίου ζήτησαν χθες μείωση της φορολογίας, ενώ η ΑΔΕΔΥ ζητεί ενιαίο και αυξημένο μισθολόγιο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει στην «επίσημη γραμμή» ότι δεν υπάρχει περιθώριο για παροχές, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά δεν μπορεί και να αγνοήσει το ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, στις οποίες η ΓΣΕΕ προετοιμάζεται να τηρήσει σκληρή στάση. Από την άλλη πλευρά, κρίσιμη θεωρεί η κυβέρνηση την ανάγκη εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, ενώ παραλλήλως αντιμετωπίζει αιτήματα, όπως αυτό των βιοτεχνών που ζητούν να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού για μικρές βιοτεχνίες!

Πάντως, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει ότι η πορεία της οικονομίας προς τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρόκειται να διαταραχθεί με υποτιθέμενα «φιλολαϊκά» μέτρα και με την υιοθέτηση υπερβολικών αιτημάτων. Στην πολιτική σταθερότητας, που σκοπεύει να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο κ. K. Καραμανλής, θα δίδεται προτεραιότητα στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παρά τη δύσκολη συγκυρία ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Θα δοθεί, επίσης, βάρος σε πολιτικές που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή