Παπούλιας: H Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει

Παπούλιας: H Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το ζήτημα της καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία στους συγγενείς των θυμάτων των ελληνικών ολοκαυτωμάτων στην κατοχή ήγειρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Παπούλιας μιλώντας χθες στην επέτειο της σφαγής των κατοίκων του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου 1944. O κ. Παπούλιας τόνισε ότι τα αντίποινα σε βάρος των Ελλήνων από τις κατοχικές δυνάμεις δεν ήταν πρωτοβουλία κάποιων φανατικών αξιωματικών, αλλά είχαν συστηματικό χαρακτήρα, ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες λογικής και εξυπηρετούσαν συγκεκριμένους στόχους. «Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το Γερμανικό κράτος σήμερα θα πρέπει να δείξει έμπρακτα τον αποτροπιασμό του για τις ναζιστικές θηριωδίες. Ορθά τίθεται το θέμα της επανόρθωσης και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας είναι να συμβάλλει στις προσπάθειες των οικογενειών των θυμάτων για αναγνώριση των ελληνικών ολοκαυτωμάτων από το γερμανικό κράτος», πρόσθεσε.

Ηταν μεσημέρι 2 Σεπτεμβρίου του 1942 όταν γερμανικά στρατεύματα και ντόπιοι συνεργάτες τους περικύκλωσαν τον Χορτιάτη με αφορμή τον θάνατο Γερμανού στρατιώτη σε συγκρούσεις με αντάρτικες ομάδες. Συνέλαβαν 149 που δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν, τους συγκέντρωσαν στην πλατεία και τους έκαψαν ζωντανούς. Στην χθεσινή τελετή παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Νόρμπερντ Ναντόλσκι και πλήθος κατοίκων της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή