Διπλός αγώνας Γ. Παπανδρέου

Διπλός αγώνας Γ. Παπανδρέου

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αποδόμηση του μεταρρυθμιστικού προφίλ που οικοδομεί σταθερά ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της «πρωθυπουργικής εικόνας» του κ. Γ. Παπανδρέου αναδεικνύονται σε βασικές προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ την αμέσως επόμενη περίοδο.

Στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει αντιληπτό πως ο κ. Καρμανλής έχει βρει πλέον το «ιδεολόγημα» με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τις προσεχείς εκλογές, στην προώθηση σειράς μέτρων που θα δημιουργούν την αίσθηση της τομής με το παρελθόν κατά κύριο λόγο στους χώρους της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης. Εξάλλου, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, δημοσιευμένες και μη, καταδεικνύουν πως η κυβέρνηση όχι μόνον δεν εισπράττει πολιτικό κόστος από τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αντιθέτως η εικόνα του πρωθυπουργού ενισχύεται.

Προκειμένου η τάση αυτή να αντιστραφεί, η Χαριλάου Τρικούπη θα αρχίσει να προσωποποιεί την κριτική της στον κ. Καραμανλή ενώ, ταυτόχρονα, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να απαξιωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης ο νέος κύκλος των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να μεταφέρει τον πολιτικό διάλογο από την οικονομία στα ζητήματα της ανεργίας και κυρίως της ακρίβειας, όπου το ΠΑΣΟΚ αναμένει πραγματική «έκρηξη» το επόμενο τρίμηνο λόγω της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου.

Μακρά η απουσία

Το ίδιο διάστημα θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί και η «πρωθυπουργική εικόνα» του κ. Γ. Παπανδρέου. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν πως η μακρά του απουσία τη θερινή περίοδο από την Αθήνα, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονταν κρίσιμα θέματα έπληξε το ηγετικό προφίλ του κ. Γ. Παπανδρέου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, όμως, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να ανακάμψει εάν ακολουθήσει τη «συνταγή» της περασμένης άνοιξης, με συστηματική και συχνή παρουσία στα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της περιόδου, και επιτυχημένες παρεμβάσεις στη Βουλή.

Πάντως, ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Γ. Παπανδρέου αναγνωρίζουν πως προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να είναι επίσης απαραίτητο:

– Πρώτον, να αρχίσει να εκφέρει συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο.

– Δεύτερον, να μην καταγράφονται «παλινωδίες» ή «αμφιταλαντεύσεις» στην αντιπολιτευτική του γραμμή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως εάν το ΠΑΣΟΚ εμφανίσει τάσεις ανάκαμψης, θα τερματιστεί και η «πίεση» προς τον κ. Γ. Παπανδρέου για αλλαγές στο οργανωτικό μοντέλο του κόμματος. Πάντως, μόνο την τελευταία εβδομάδα, πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι κ. K. Σκανδαλίδης, Γ. Φλωρίδης, Χρ. Πολυζωγόπουλος και Γ. Παπαντωνίου έλαβαν δημοσίως αποστάσεις από τον τρόπο διεύθυνσης του ΠΑΣΟΚ που έχει επιλέξει ο κ. Παπανδρέου.

Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ορισμένοι εκ των κορυφαίων εκτιμούν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα «δύσκολοι» για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τον κ. Γ. Παπανδρέου παρότι ουδείς προτίθεται να αμφισβητήσει τη θέση του στην ηγεσία. Την ίδια εκτίμηση συμμερίζονται ακόμη και στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που τον προτρέπουν στο πρώτο κρούσμα «προσωπικής στρατηγικής» να αντιδράσει με «πυγμή» ώστε να καταστήσει σαφές ότι διατηρεί τον πλήρη έλεγχο του κόμματος.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα από το «νούμερο δύο» του κόμματος, τον κ. Ευαγγ. Βενιζέλο, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με τον τομέα ευθύνης του και συνέλαβε την ιδέα το ΠΑΣΟΚ να πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες «ημέρες καθημερινότητας» με την κινητοποίηση στελεχών σε όλη την Ελλάδα για την ανάδειξη των κοινωνικών προβλημάτων αλλά και των ελλειμμάτων της κυβερνητικής στους συγκεκριμένους τομείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή