K. Καραμανλής: Σταθερή πορεία μεταρρυθμίσεων

K. Καραμανλής: Σταθερή πορεία μεταρρυθμίσεων

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μήνυμα της αδιατάρακτης συνέχισης των προσπαθειών για δημοσιονομική εξυγίανση και της ανόρθωσης της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών με πολιορκητικό κριό τις μεταρρυθμίσεις θα απευθύνει ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής από του βήματος της ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Μετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τους κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και με την επικοινωνιακή ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κατέληξε σε δύο κατ’ αρχήν συμπεράσματα:

1. Οτι παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα των εσόδων, αλλά και την δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας γεννά μεγαλύτερη αισιοδοξία για την εξέλιξή της απ’ ό,τι στις αρχές του χρόνου. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, ο κ. Καραμανλής δηλώνει σχετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα από την αποδοχή της οποίας έτυχε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, από τις εξελίξεις σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή και από τις προοπτικές του τουρισμού, οι οποίες εμφανίζονται ευοίωνες.

Αποδοχή των μέτρων

2. Οτι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μονόδρομο, όχι μόνο για την πορεία της οικονομίας, αλλά και για την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και του ιδίου. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, την εβδομάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα πρώτα αποτελέσματα των κυλιόμενων ποιοτικών δημοσκοπήσεων που διενεργούνται για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ευνοείται από τις στοχευμένες τομές που επιχειρεί. Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν με εμφανή ανακούφιση ότι ακόμη και η πιο επικίνδυνη πολιτικά τομή, αυτή των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, δεν δείχνει να ανακόπτει τη σταθεροποίηση και βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας.

Την τελευταία αυτή διαπίστωση φαίνεται ότι θέλησε να αξιοποιήσει στο έπακρο ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος στην εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάσσει την ανάγκη να εξηγηθούν αναλυτικά και επαρκώς οι μεσομακροπρόθεσμες συνέπειες των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στην καθημερινότητα των πολλών. O κ. Ρουσόπουλος θεωρεί ότι θα πρέπει να αποφύγει ο πρωθυπουργός τη συνεχή παράθεση στοιχείων και αριθμών και να αναλύσει με παραδείγματα τους στόχους, τα χρονοδιαγραμμάτα και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. «H κακή λειτουργία πολλών ΔΕΚΟ δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλους τους φορολογούμενους, οι οποίοι επιβαρύνονται οικονομικά», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, φέροντας ως παράδειγμα τον ΟΣΕ, ο οποίος μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια στοίχισε στους Ελληνες φορολογούμενους περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ (χωρίς τους τόκους). Ποσό που ισοδυναμεί με πολλά χρήσιμα έργα υποδομής.

Στην ίδια λογική στηρίζεται και η εισήγηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προς τον πρωθυπουργό. O κ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να αξιοποιήσει την παρουσία του στη ΔΕΘ για να παγιώσει το προφίλ του «μεταρρυθμιστή» πρωθυπουργού, ο οποίος αντιστέκεται στις πιέσεις για ανέφικτες -επί του παρόντος- παροχές και εμμένει σταθερά στην με κάθε κόστος ολοκλήρωση της πορείας εξυγίανσης της οικονομίας.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής θα δώσει έμφαση στην αποφασιστικότητα, τη σύνεση, αλλά και την αποτελεσματικότητα των προωθούμενων τομών και ρήξεων, τις οποίες θα συνδέσει με τις απαιτήσεις της εποχής που διανύουμε και όχι με τον ιδεολογικό προσανατολισμό της κυβέρνησης. Με αυτήν την τακτική, των «ξεκάθαρων αλλά αποϊδεολογικοποιημένων λογαριασμών», δηλαδή, ο πρωθυπουργός επιδιώκει δύο τινά:

– Να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης, και κυρίως

– Να αποδομήσει περαιτέρω την αξιωματική αντιπολίτευση και την ηγεσία της, στην οποία, όπως διαπιστώνεται και στις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη χρεώνει απουσία θέσεων και μηνύματος και γενικότερη στρατηγική σύγχυση.

Μακρύς κατάλογος έργων

Παράλληλα με τα παραπάνω, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ετοιμάσει έναν μακρύ κατάλογο με τα έργα που προωθήθηκαν ή προωθούνται, προκειμένου να καταρρίψει ο κ. Καραμανλής την κριτική που αναμένει να του ασκηθεί από τον Γ. Παπανδρέου περί «έργων που έμειναν στα λόγια». Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, η οποία είναι και η γενέτειρα του πρωθυπουργού, έχει ήδη εκδοθεί ειδικό φυλλάδιο το οποίο θα μοιράζεται στη ΔΕΘ, το οποίο αναφέρεται στα έργα που είχαν προαναγγελθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί διεξοδικά στις προσπάθειες για συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, οι οποίες, όπως θα τονίσει, θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω, στις μεγάλες δυνατότητες από την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που παρέχεται μέσα από τις συμπράξεις των αρμοδίων φορέων, στο πρόγραμμα αποκρατοποιήσεων που έλαβε μια σημαντική ώθηση και είναι πιθανόν να υπερβεί τον στόχο των 1,6 δισ. ευρώ για το 2005, στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την εξυγίανσή τους, στις προσπάθειες για προσέλκυση νέων επενδύσεων κ. ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή