«Ολα σε διάλογο, κ. δήμαρχοι»

«Ολα σε διάλογο, κ. δήμαρχοι»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη ενός διευρυμένου διαλόγου για την αναδιοργάνωση του κράτους και των αποκεντρωμένων θεσμών του, ανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στην αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ). Ενας διάλογος, που όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, θα αφορά από τον αριθμό δήμων και κοινοτήτων της χώρας, έως τη συγκρότηση της περιφέρειας, τους μητροπολιτικούς δήμους, τις φορολογικές αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των δημάρχων που ζητούν ένα μεγάλο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων για την Αυτοδιοίκηση και τους ενημέρωσε ότι τις προσεχείς ημέρες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος πρόκειται να ανακοινώσει τη διαδικασία αυτού του διαλόγου.

Στο «πακέτο» των οικονομικών αιτημάτων που έθεσαν οι δήμαρχοι, με κύριο θέμα την χρηματοδότηση όλων των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν το τελευταίο διάστημα και σχεδιάζεται να μεταφερθούν -ύψους 712 εκατ. ευρώ- ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ισχύουν παλαιότερες δεσμεύσεις του, ενώ από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, ο μεν πρώτος εκτίμησε ότι είναι υπερτιμημένο το αίτημα, ο δε δεύτερος αναφέρθηκε στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το θέμα, πάντως, των οικονομικών αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον κ. Παυλόπουλο.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα και την καθιέρωση του 42%, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις των δημάρχων και νομαρχών, περί κομματικοποίησης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και διευκρίνισε ότι μια τέτοια αλλαγή δεν προσβλέπει σε κομματικά οφέλη. Θετικός ήταν ο πρωθυπουργός στο αίτημα των νομαρχών για επιστροφή των αρμοδιοτήτων που έχουν αφαιρεθεί τους τελευταίους μήνες από τις νομαρχίες μέσα από νομοσχέδια διαφόρων υπουργείων.

Σε συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ENAE, αμέσως μετά τους δημάρχους, ο πρωθυπουργός άκουσε θετικά το αίτημα των νομαρχών για θέσπιση «αναπτυξιακού πόρου» υπέρ των νομαρχιών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα, διευκρινίζοντας ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη τον επόμενο χρόνο.

Πάντως, στο υπόμνημα που παρέδωσαν οι δήμαρχοι στον πρωθυπουργό, αναφέρουν ότι «η κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση είναι οριακή» και όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα ότι «οι δήμοι όλης της χώρας, χωρίς καμία εξαίρεση, εκπέμπουν SOS», ενώ στο υπόμνημα των νομαρχών επισημαίνεται ότι «οι δυνατότητες για σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό είναι ασήμαντες».

Μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν οι δήμαρχοι, ήταν η θεσμοθέτηση του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. η εκλογή -το 2006- των πρώτων αιρετών οργάνων, η θεσμοθέτηση της κατάλληλης δομής μητροπολιτικής διακυβέρνησης, η χρηματοδότηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή