«Με πλαστά χαρτιά, αξιόπλοο το Σαμίνα»

«Με πλαστά χαρτιά, αξιόπλοο το Σαμίνα»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρτιά και όχι επί της ουσίας, φαίνεται, πως γίνονταν οι έλεγχοι για τη χορήγηση άδειας απόπλου στα επιβατηγά πλοία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπως προκύπτει από τα όσα κατέθεσε χθες -στη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» όπου έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι- ο Λιμενικός Ελευθέριος Βλάχος, ο οποίος υπηρετούσε στο τμήμα Ναυτολογίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιώς. O ίδιος, στην κατάθεσή του, ανέφερε ότι «προκειμένου να δοθεί άδεια απόπλου οι αρμόδιοι έλεγχαν μόνο αν ήταν σε ισχύ τα πιστοποιητικά του πλοίου και αν οι παρατηρήσεις είχαν εγγραφεί, χωρίς να εξετάζεται η ουσία».

Από την κατάθεση του μάρτυρα λιμενικού προέκυψε ότι υπήρχαν 12 παρατηρήσεις για το «Εξπρές Σαμίνα», οι οποίες την 1η Αυγούστου 2000 είχαν διαγραφεί, δηλαδή είχαν αποκατασταθεί. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, μία από αυτές δεν έπρεπε να σβηστεί αφού δεν είχε ακόμα αποκατασταθεί. «H συγκεκριμένη παρατήρηση αφορούσε το σύστημα καταγραφής επιβαινόντων το οποίο δεν είχε τηρηθεί», αναφέρθηκε.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Βλάχος υποστήριξε ότι σύμφωνα με το πιστοποιητικό ασφαλείας οι καμπίνες που βρίσκονται κάτω από το γκαράζ απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από το πλήρωμα. «Οι υδατοστεγείς πόρτες θα πρέπει να κλείνουν προ του απόπλου και να παραμένουν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου», σημείωσε ο μάρτυς και συνέχισε: «Ωστόσο στο «Σαμίνα» οι υδατοσεγείς πόρτες ήταν ανοικτές αφού κάτω από το γκαράζ βρίσκονταν οι καμπίνες του κατώτερου πληρώματος».

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας έδρας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ανέφερε ότι «θα διερευνηθεί για ποιο λόγο τα βιβλία γυμνασίων και επιθεωρήσεων βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας ενώ έπρεπε να ήταν στο πλοίο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή