Τα ατυχήματα και οι πιο «άδικοι» θάνατοι

Τα ατυχήματα και οι πιο «άδικοι» θάνατοι

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 4 στους 10 θανάτους παιδιών έως 14 ετών ευθύνονται τα ατυχήματα στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, ενώ στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, τα αντίστοιχα ποσοστά εκτοξεύονται στο 75% και 90% αντίστοιχα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σωματικές βλάβες εξαιτίας ακούσιων ή εκούσιων τραυματισμών (συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, των αυτοκτονιών και των πράξεων βίας) αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου έως την ηλικία των 45 ετών, αλλά και κύρια αιτία αναπηρικών καταστάσεων. Οπως όμως επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή τη διεξαγωγή της Προκαταρκτικής Εκδήλωσης για το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πρόληψης Ατυχημάτων και Προαγωγής της Ασφαλούς Συμπεριφοράς που θα πραγματοποιηθεί στην Ερέτρια από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, οι μισοί θάνατοι που προκαλούνται από ατυχήματα στην Ευρώπη μπορούν να προληφθούν.

Οι σωματικές βλάβες δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου τυχαίου γεγονότος. Οφείλονται σε αλληλουχία ανθρώπινων παραλείψεων, παραβλέψεων και παραβάσεων. Υπολογίζεται ότι 150.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με την εφαρμογή απλών αλλά ουσιωδών πρακτικών πρόληψης. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, στη διάρκεια ενός εξαμήνου και με μοναδικό όπλο τη συνεπή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκε κατά 1.000 άτομα.

Αυτό ακριβώς, η ανταλλαγή εμπειριών με απώτερο σκοπό να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε χώρες με δυσμενείς δείκτες όσον αφορά στην πρόληψη ατυχημάτων, είναι ο στόχος του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, τη διοργάνωση του οποίου διεκδικεί η Κύπρος σε συνεργασία με τη χώρα μας. Στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εκδήλωσης θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εύχρηστων συστημάτων επιτήρησης των τραυματισμών στα νέα κράτη-μέλη της E.E., στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των χωρών στην ερμηνεία των επιδημιολογικών δεδομένων που σχετίζονται με τα ατυχήματα, στην ανάπτυξη δικτύων και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων και φορέων, καθώς και στην ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων με βάση προηγούμενες επιτυχείς εμπειρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή