ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο Εβερτ υπέρ του 41% για εκλογή δημάρχων

Την πλήρη στήριξή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο των δημοτικών εκλογών προκειμένου να εκλέγονται οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την πρώτη Κυριακή, εξέφρασε χθες ο κ. Μιλτ. Εβερτ. Με γραπτή του ανακοίνωση ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλέστηκε την παρελθούσα ιδιότητά του ως προέδρου της ΚΕΔΚΕ, τονίζοντας ότι «με το υφιστάμενο σύστημα οι πολίτες προσέρχονται την πρώτη Κυριακή στις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν τις απαράδεκτες συναλλαγές που προηγούνται ανάμεσα στα κόμματα εν όψει της δεύτερης Κυριακής». Επιπλέον, ο κ. Εβερτ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εκλέγεται πρωθυπουργός χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία και κάποιοι να αρνούνται την εκλογή ενός δημάρχου, και με το δεδομένο αυτό όχι μόνον συμφώνησε με την πρόθεση της κυβέρνηση να ορίσει το εκλογικό μέτρο της πρώτης Κυριακής στο 42% ή 43%, αλλά εισηγήθηκε το συγκεκριμένο ποσοστό να ορισθεί στο 41%.

ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ TOY ΠΑΣΟΚ

Ανοίκεια επίθεση κατά Ζορμπά

Οξύτατη επίθεση με σειρά ανοίκειων χαρακτηρισμών εξαπέλυσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Φραγκιαδουλάκης, εναντίον του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, Γιώργου Ζορμπά. O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον κ. Ζορμπά «ανεκδιήγητο, αδέκαστο κατά τα άλλα κομματικό εγκάθετο της Ακροδεξιάς, εμπαθούς αντίληψης, αξιότιμο κ. γενικό γραμματέα», ενώ αναρωτήθηκε «αν ήταν έτσι και κατά την πολυετή λειτουργία του ως δικαστή». O προεδρεύων κ. Γ. Σούρλας ανακάλεσε στην τάξη τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Ζορμπάς κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί την απώλεια αρμοδιοτήτων και τον υποβιβασμό του από γ.γ. σε γενικό διευθυντή του ΥΕΘΑ, σύμφωνα με φημολογίες που αναφέρουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

ΑΠΟ Ν.Δ. KAI ΠΑΣΟΚ

Αποστάσεις από Μάνο

Σαφείς αποστάσεις, όχι μόνον από τον τρόπο που πολιτεύεται η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να επιλέγει πλέον ο κ. Στ. Μάνος. Υστερα από την προχθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή με την οποία τάχθηκε σε γενικές γραμμές υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου συγχρηματοδότησης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (διαφωνώντας ακόμη και με τον κ. Γ. Παπανδρέου), χθες σε συνέντευξή του στον «Φλας» επέκρινε και τους κυβερνητικούς βουλευτές λέγοντας ότι «δεν τολμούν να πουν ποτέ διαφορετική άποψη», ενώ καυτηριάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «σχεδόν αυτόματα λένε η κυβέρνηση είπε αυτό, εμείς θα πούμε το αντίθετο».

ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ TOY ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Φαρμακεία και σε μικρά νησιά

Τη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων φαρμακείων σε μικρά νησιά του Αιγαίου που δεν έχουν επαρκή πληθυσμό, δίδει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που θα καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την τροπολογία που εντάχθηκε χθες στο σχέδιο νόμου για το σύστημα αιμοδοσίας «στα νησιά Τήλο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Χάλκη, Λειψούς, Ψαρά και Οινούσσες, εφόσον δεν λειτουργούν φαρμακεία», μπορούν να ιδρύονται παραρτήματα φαρμακείων είτε από τα σωματεία του Διανεμητικού Λογαριασμού των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων είτε, εάν δεν αναλάβουν τα σωματεία, από ιδιώτη φαρμακοποιό που δραστηριοποιείται στα γειτονικά μεγάλα νησιά.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ MONO ME ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΓΔΜ

Δέσμευση της Κομισιόν

Τη δέσμευση του αρμοδίου επιτρόπου κ. Κόβατς ότι δεν θα επιτραπεί στην ΠΓΔΜ να εξάγει προϊόντα της στην E.E. με τη συνταγματική της ονομασία, απέσπασε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Μπεγλίτης. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί την άποψη της Επιτροπής για το πώς θα διασφαλίσει ότι η εξαγωγή προϊόντων από την ΠΓΔΜ προς τα κράτη της E.E. θα γίνεται μόνο με την ονομασία που της αναγνωρίζουν ο OHE και η E.E. «H ονομασία ΠΓΔΜ είναι το μόνο όνομα που μπορεί να ληφθεί υπόψη ως χώρα προέλευσης στα πιστοποιητικά μετακίνησης (των προϊόντων)», απήντησε ο κ. Κόβατς, προσθέτοντας ότι «οι τελωνειακές αρχές των κρατών-μελών δεν πρέπει να χορηγήσουν προνομιακή μεταχείριση στα αγαθά (της ΠΓΔΜ) που δεν συμμορφώνονται με τις σχετικές διατάξεις».

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΑΠΟ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

«Σεπτεμβριανά» του 1955

Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων των «Σεπτεμβριανών» του 1955 τέλεσε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα ως την απαρχή του ξεκληρίσματος της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. «Δεν ήταν ολίγοι εκείνοι, οι οποίοι μετηνάστευσαν από την Πόλιν αυτήν των πατέρων μας εξ αιτίας των Σεπτεμβριανών γεγονότων και των συνεπειών αυτών», είπε ο κ. Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας ότι τα γεγονότα του ’55 ακολούθησαν οι απελάσεις του 1964. «Είναι μια τραγική επέτειος τραγικών γεγονότων», πρόσθεσε και ευχήθηκε «οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και όλων των γειτόνων βαλκανικών χωρών, και παντού εις όλον τον κόσμον να είναι αρμονικές και σχέσεις δημιουργικής συνεργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή