ΑΝΑΛΥΣΗ

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υποχώρηση του πληθωρισμού, η ενίσχυση της ανάπτυξης, η επιτυχία των δύο μετοχοποιήσεων (ΟΠΑΠ και OTE) και προπαντός η ανάκαμψη των εξαγωγών και του τουρισμού είναι μια τόσο εντυπωσιακή δέσμη θετικών εξελίξεων στην οικονομία, ώστε να είναι δικαιολογημένοι όσοι εκτιμούν ότι η μεγάλη αναστροφή άρχισε. H ελληνική οικονομία, που είχε φθάσει κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, εξαιτίας της υπερχρέωσης στην οποία την είχε οδηγήσει η σπάταλη και διεφθαρμένη κυβέρνηση Σημίτη, δείχνει τώρα μέσα από τα τελευταία επιτεύγματα ότι απομακρύνεται οριστικά από τη ζώνη του κινδύνου και εάν η νέα κυβέρνηση συνεχίσει με συνέπεια το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις, τότε μπορεί να αναμένει βασίμως στο τέλος της τετραετίας μια απογείωση της ανάπτυξης.

Νομίζω, όμως, ότι πέραν των στατιστικών για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη που προμηνύουν την αναστροφή, ιδιαίτερη σημασία έχουν και ορισμένα άλλα ποιοτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ξένοι βαθμολογούν καλά την οικονομία μας, ενώ ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και όλο το τεχνοκρατικό κατεστημένο των Βρυξελλών αλλάζουν στάση και εκδηλώνουν πια ανοιχτά την εκτίμησή τους στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την ειλικρίνεια και την εντιμότητα των χειρισμών της κυβέρνησης. Τα ποιοτικά αυτά στοιχεία είναι πρώτον οι πολύ καλές τιμές με τις οποίες οι διεθνείς επενδυτές (κυρίως τα μεγάλα funds και ασφαλιστικά ταμεία) δικαίωσαν τις δύο μετοχοποιήσεις της κυβέρνησης, εκείνη του ΟΠΑΠ προ μηνός και την προχθεσινή του OTE. H κυβέρνηση συγκέντρωσε μόνο από αυτές τις δύο μετοχοποιήσεις 2,3 δισ. ευρώ (ενώ το ετήσιο πρόγραμμά της προέβλεπε 1,6 δισ.) το 95% των οποίων θα πάει για μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους που της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ως θετική τη μελλοντική πορεία των δύο αυτών κρατικών επιχειρήσεων, εγκρίνουν και επικροτούν τα μέτρα εξυγίανσης του OTE και γενικά εκτιμούν ότι οι προοπτικές της οικονομίας είναι ευνοϊκές και συνεπώς και οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί θα βελτιώνουν σταθερά τις αποδόσεις τους.

Το δεύτερο ποιοτικό στοιχείο είναι οι συζητήσεις που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, στις Βρυξέλλες, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής (που είναι το κύριο τεχνοκρατικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) για την Ελλάδα. Οπως ενημέρωσε τον κ. Αλογοσκούφη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην επιτροπή, ο κ. Μπαρτ Μεγκάνκ, που είναι το νούμερο δύο της Eurostat, μίλησε με θερμά λόγια για την πρόοδο που έχει γίνει στην παροχή από τη χώρα μας αξιόπιστων και ακριβών στοιχείων για τα δημοσιονομικά μεγέθη, την ανεργία, το ΑΕΠ κ.λπ. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Βέλγος τεχνοκράτης που επί έξι χρόνια παρακολουθεί την Ελλάδα: «Υστερα από μια ολόκληρη δεκαετία προβληματισμών και αμφισβήτησης έχουμε φθάσει στο σημείο να κλείσουμε τον φάκελο Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία».

Ποια ήταν αυτή η δεκαετία αμφισβητήσεων; Ηταν, προφανώς, η δεκαετία 1994-2003 που ο μακροβιότερος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Ιω. Παπαντωνίου, με εντολή του πρωθυπουργού του κ. K. Σημίτη έστελνε στις Βρυξέλλες ψευδή στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά και την ανεργία, προκειμένου να οικοδομηθεί το απατηλό σλόγκαν της ισχυρής οικονομίας.

Οπως είναι προφανές, οι θετικές αυτές εξελίξεις έχουν για πρώτη φορά ύστερα από 18 μήνες επαναφέρει την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη για το μέλλον, τόσο στον πρωθυπουργό, του οποίου δικαιώθηκε η μεταρρυθμιστική παρέμβαση, όσο και στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη, που δούλεψε με συνέπεια και επιμονή. Ομως, μαζί με τους δικαιολογημένους επαίνους και προς τους δύο πρέπει να συστήσουμε, επίσης, σεμνότητα και μετριοπάθεια στη συμπεριφορά τους. Και να πούμε ιδιαίτερα στον φίλο κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι κάπου έχασε το μέτρο με όσα αδικαιολόγητα, αν όχι απρεπή, είπε εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχθές στη Βουλή.

Δεν ανήκει στην αρμοδιότητα ούτε και δικαιούται ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να σχολιάζει τη συμπεριφορά του κ. Γ. A. Παπανδρέου και να αποφαίνεται αν είναι επαρκής ή όχι σαν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Το αν λείπει ή όχι από την Αθήνα ο κ. Γ. A. Π., το αν κάνει ή όχι περιοδείες αφορά το κόμμα του και τα στελέχη. Και πάντως, η κοινοβουλευτική παράδοση δεν συνηγορεί υπέρ μιας αήθους κριτικής ενός υπουργού, έστω και πρωτοκλασάτου, εις βάρος πολιτικού αρχηγού. Ας αφήσει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης αυτό το έργο στον πρωθυπουργό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή