Σε στρατηγική έντασης εξωθείται ο Παπανδρέου

Σε στρατηγική έντασης εξωθείται ο Παπανδρέου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τακτική πόλωσης στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο εξωθείται ο κ. Γ. Παπανδρέου υπό το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την πίεση η οποία του ασκείται για κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποτροπή ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν

το προχθεσινό δείπνο που παρέθεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στους βουλευτές οι οποίοι μετέχουν στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο σχεδόν των μετεχόντων προέτρεψε τον κ. Γ. Παπανδρέου να επιδείξει «πυγμή» έναντι όσων κορυφαίων στελεχών ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα προσωπικές στρατηγικές, που θα πλήττουν τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, από τον κ. Γ. Παπανδρέου, που χθες είχε συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ εν όψει της ΔΕΘ, ζητήθηκε επιμόνως να προγραμματίσει επισκέψεις σε όλους τους νομούς της χώρας προκειμένου να καταδειχθεί ότι βρίσκεται «κοντά στους πολίτες».

Πάντως, το προχθεσινό δείπνο στο Καστρί είχε «σκιαστεί» από την επιλογή του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής κ. Π. Σγουρίδη να υπερψηφίσει σειρά άρθρων του νομοσχεδίου για τις συμπράξεις Δημοσίου – ιδιωτών, το οποίο ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει «κοστούμι της διαπλοκής».

Κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Π. Σγουρίδης κλήθηκε χθες το πρωί από τον γραμματέα της K.O. του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Ρέππα, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τη στάση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του κ. Π. Σγουρίδη «αντιδεοντολογική», αλλά όταν ο τελευταίος τού γνωστοποίησε ότι προτίθεται να ανασκευάσει, το θέμα θεωρήθηκε «λήξαν».

Πράγματι, σε συνέχεια των συστάσεων που του έγιναν από τον κ. Δημ. Ρέππα, ο κ. Σγουρίδης πήρε τον λόγο χθες το μεσημέρι στη Βουλή σημειώνοντας: «Βλέπω στη Ν.Δ. να είναι χαμογελαστοί επειδή νομίζουν ότι ανακάλυψαν λαγό με διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ, τους λέω λοιπόν ότι είμαι 16 χρόνια βουλευτής και γνωρίζω τον κανόνα του κοινοβουλευτισμού». Εν συνεχεία, επιχείρησε να αιτιολογήσει την υπερψήφιση εκ μέρους του των άρθρων 7-16 του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «οι συμπράξεις είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, που εφαρμόστηκε στην E.E. από τους σοσιαλιστές ενώ και το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλα έργα μέσω συμπράξεων όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και το Αεροδρόμιο Αθηνών», αλλά και τους λόγους που καταψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα: «Εσείς αυτόν τον ευρωπαϊκό θεσμό τον ντύσατε με το κοστούμι της διαπλοκής», σημείωσε ο κ. Σγουρίδης, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί έναν ακόμη βασικό μέτοχο από τον οποίο θα αναγκαστεί να «απομακρυνθεί με ελαφρά πηδηματάκια».

Οι αναφορές αλλά και ο τόνος του κ. Σγουρίδη δεν έμειναν χωρίς σχολιασμό από τον παριστάμενο υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, γι’ αυτό δεν θα κάνω άλλο σχόλιο. Εκανε μια πράξη γενναιότητας χθες και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή