Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα οξυμένους τόνους από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, ολοκληρώθηκε χθες στο κοινοβούλιο η διαδικασία ψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Με τη διαγραφή Πολύζου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και τις συστάσεις του ΠΑΣΟΚ προς Σγουρίδη για την προχθεσινή του απόκλιση από την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ να ρίχνουν τη σκιά τους, η αίθουσα του κοινοβουλίου μετετράπη σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης με αντικείμενο τη διαπλοκή, την οικονομία αλλά και τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ακολουθώντας την τακτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο τρίμηνο, προσήλθε και μίλησε στο Κοινοβούλιο εξαπολύοντας δριμεία επίθεση έναντι της Νέας Δημοκρατίας και επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την απόφαση διαγραφής του βουλευτή Πιερίας του κυβερνώντος κόμματος κ. Ευ. Πολύζου. «Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, οκτώ στους δέκα Ελληνες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι απαισιόδοξοι», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «αυτό είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας». «Το σχέδιο νόμου παρακάμπτει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου, τη Βουλή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τις διακομματικές επιτροπές, επιτρέπει στην όποια διυπουργική επιτροπή να συναλλάσσεται απευθείας με το οικονομικό κεφάλαιο χωρίς καμιά ασφαλιστική δικλείδα» επισήμανε, ο Γ. Παπανδρέου. Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου εντείνοντας τις αναφορές του περί διαφθοράς και, εμμέσως περί της διαγραφής Πολύζου δήλωσε ότι «αν σας καλέσει ο πρωθυπουργός και σας ζητήσει να βοηθήσετε τον τάδε επιχειρηματία, ακόμη κι αν έχει πτωχεύσει ή έχει ποινικά αδικήματα, εσείς μπορείτε να το πράξετε πέρα από κάθε δεοντολογία, και πλέον θα έχετε δύο επιλογές, σύμφωνα και με την πρακτική του πρωθυπουργού, είτε την αποδοχή της πρότασής του είτε τη διαγραφή». O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανήλθε στο θέμα του «βασικού μετόχου» υποστηρίζοντας ότι «δεν ήταν τίποτε περισσότερο από εργαλείο πίεσης και εκβιασμού προς μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματίες». «H αδυναμία σας αποκαλύπτεται καθημερινά με αποτέλεσμα να την πληρώσει ένας δύστυχος βουλευτής σας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. «Είναι ευχάριστο ότι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να προσέλθει στο κοινοβούλιο μετά τις παρατεταμένες διακοπές του, είναι όμως δυσάρεστο ότι δεν κάθισε να ακούσει και τον αντίλογο, ενδεχομένως εξαιτίας πάλι του βεβαρημένου προγράμματος λόγω διακοπών», σχολίασε ανεβαίνοντας στο βήμα ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν μαζικά από την αίθουσα. O υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι δεν πρόκειται περί υποκατάστασης αλλά «ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ιδιωτικά κεφάλαια» ενώ παρουσιάζοντας διατάξεις από το σχετικό νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «εάν το δικό μας νομοσχέδιο είναι κοστούμι διαπλοκής, το δικό σας ήταν ολόκληρη γκαρνταρόμπα διαφθοράς». Οσο για τις αναφορές του κ. Αλογοσκούφη στο χρόνο διακοπών του κ. Παπανδρέου, σε αυτές απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χαρ. Καστανίδης επιχειρώντας παράλληλα να διασκεδάσει και τη σχετική φιλολογία εντός του ΠΑΣΟΚ για το θέμα: «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έρθει πολλές φορές να τοποθετηθεί σε νομοσχέδια, καλύτερα πείτε μας από πότε έχει να έρθει ο πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο».

«Δεν παίρνετε πλεονέκτημα με τη σκιαμαχία, κατανικώντας τις σκιές», επισήμανε, τέλος, ο κ. Βύρων Πολύδωρας χαρακτηρίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση ως «το αδρανές υλικό της αντίδρασης για την κοινοβουλευτική πορεία και τον εκσυγχρονισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή